Logo image
Logo image

Verbenan ominaisuudet ja käyttötavat

3 minuuttia
Ovatko lääkitsevät kasvit ja haudukkeet sinulle tuttuja? Kannattaa lukea tämä artikkeli, sillä kerromme verbenan ominaisuuksista ja käyttötavoista.
Verbenan ominaisuudet ja käyttötavat
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Verbena on mieto lääkekasvi, jota pidetään rikkaruohona joissakin ekosysteemeissä. Sillä on monia lääkitseviä käyttötapoja ihmisten keskuudessa, sillä se vaikuttaa suotuisalla tavalla mielialaan. Tästä syystä toistuvasta ahdistuksesta ja stressistä kärsivät ihmiset usein käyttävät sitä hyödykseen. Seuraavaksi esittelemme verbenan ominaisuudet ja kerromme tämän Keski-Euroopassa luonnonvaraisena kasvavan kasvin mahdollisista käyttötavoista. Näin voit ottaa sen osaksi ruokavaliotasi ja alkaa hyödyntämään sen terveysominaisuuksia.

Verbenan ominaisuudet ja terveyshyödyt

Tätä kasvia on käytetty puhdistavana yrttinä jo muinaisajoista asti. Viimeisimmät tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että sen käytöllä on myös rauhoittava vaikutus, minkä vuoksi ihmiset ovat alkaneet käyttää sitä masennuksen ja ahdistuksen hoidossa.

Frontiers in Pharmacology -lehdessä julkaistun tutkimuksenkin mukaan verbenalla on ahdistusta lievittäviä ja rauhoittavia ominaisuuksia. Tämän vuoksi sitä voidaan käyttää lukuisissa hermoston toimintaan liittyvissä patologioissa. 

Tästä huolimatta tarvitaan lisää kliinisiä tutkimuksia, jotta voidaan arvioida sen yhteisvaikutusta reseptilääkkeiden ja erityisesti tällaisten sairauksien hoitoon määrättyjen lääkkeiden kanssa.

Tällä yrtillä on myös kouristusta ja ripulia ehkäiseviä ominaisuuksia, kuten todetaan Evidence-Based Integrative Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Se voi lievittää akuuttia ripulia sekä vähentää kipua ja elimistön kuivumisriskiä nesteiden menetyksen seurauksena.

Verbenalla on myös tulehduksenvastaisia ominaisuuksia. On saatu riittävästi tutkimusnäyttöä siitä, että se vähentää hammas- ja suuongelmiin liittyvää tulehdusta sekä lievittää turvotusta ja muita oireita. Tämän lisäksi se on tehokas luontaishoito suusairauksien aiheuttamaa kipua vastaan.

Some figure
Verbenan tulehduksen vastaiset ominaisuudet tekevät siitä yhden vaihtoehdon kroonisen kivun lievittämiseen.

Opi lisää: 5 lääkinnällistä kasvia joita voi kasvattaa kotona

Mahdollinen antioksidantti?

On spekuloitu sitä, onko verbenalla antioksidanttisia kykyjä silloin, kun sitä nautitaan haudukkeena. Sen sisältämät fytokemikaalit saattaisivat neutraloida vapaita radikaaleja sekä pienentää monitekijäisten sairauksien riskiä terveellisen ruokavalion ohessa.

Näin se saattaisi myös viivyttää ikääntymisen merkkien ilmaantumista. Tieteessä ei kuitenkaan tähän mennessä ole onnistuttu osoittamaan, että verbenalla todella olisi tällainen kyky. Tarvitsemmekin vielä lisää tutkimuksia arvioidaksemme ja osoittaaksemme verbenahaudukkeen vaikutukset hapettumisessa.

Verbenan käyttötavat

Verbenaa löytyy lääkeyrttinä erikoismyymälöistä. Siitä voi valmistaa juotavan haudukkeen. On myös lisäravinteita, jotka sisältävät kuivattua kasvia kapseleissa. Tämä muoto on kätevin silloin, kun haluat käyttää verbenaa suurina annoksina tai vähentääksesi esimerkiksi ientulehduksen aiheuttamaa kipua.

Verbenaa ei yleensä käytetä ruoan maustamiseen, sillä se ei ole kovinkaan maukasta eikä oikein sovi länsimaiseen ruoanlaittoon.

Monista ruokakaupoista voi joka tapauksessa ostaa kasvisekoituksen, jonka yhtenä ainesosana on verbena, ja valmistaa siitä haudukkeita.

Käy lukemassa myös: Lisäenergiaa lääkekasveista

Yhteisvaikutus lääkkeiden kanssa

Verbenan yhteisvaikutuksesta reseptilääkkeiden kanssa ei tiedetä paljoakaan. Nykyinen tiedekirjallisuus ei nimittäin tarjoa juurikaan tietoa kasvin vaikuttavista ainesosista, minkä vuoksi emme voi arvioida sen turvallisuutta, kun sitä käytetään muiden lääkkeiden ohessa, joten ole aina varovainen sen käytön kanssa. Joka tapauksessa verbenan kyvyt huomioiden on parasta välttää sen käyttöä silloin, jos syöt masennuslääkkeitä.

Kasvi kannattaa ottaa osaksi ruokavaliota ainoastaan silloin, jos sinulla ei ole mitään kroonista tai vakavaa sairautta. Kuten aina, mieltä askarruttavissa asioissa kannattaa kääntyä lääkärin puoleen, joka voi vastata kysymyksiisi.

Some figure
Verbenan yhteisvaikutuksesta muiden lääkkeiden kanssa ei tiedetä paljoakaan, joten sitä kannattaa käyttää varoen.

Verbenan lääkitsevät ominaisuudet

Verbena on mieto lääkekasvi, jolla on tiettyjen – erityisesti luonteeltaan tulehduksellisten – sairauksien hoitoon sopivia ominaisuuksia.

Verbena voi myös vähentää akuutin ripulin oireita. Pidä kuitenkin mielessä, että tämän yrtin todellisesta tehosta, sen käyttötavoista ja käytön esteistä tarvitaan vielä lisää tutkimusta.

Toistaiseksi meidän on tyydyttävä sen luonnolliseen muotoon ja juotava sitä haudukkeena hyötyäksemme sen tulehduksenvastaisista ja ripulia lievittävistä ominaisuuksista. Muista varmistaa aina lääkäriltä, ettei sen käytölle ole omalla kohdallasi mitään esteitä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Khan AW., Khan AU., Ahmed T., Antioconvulsant, anxiolytic, and sedative activities of verbena officinalis. Front Pharmacol, 2016.
  • Sisay M., Bussa N., Gashaw T., Evaluation of the antispasmodic an antisecretory activities of the 80 % methanol extracts of verbena officinalis L: evidence from in vivo antidiarrheal study. J Evid Based Integr Med, 2019.
  • Grawish ME., Anees MM., Elsabaa HM., Abdel Raziq M., et al., Short term effects of verbena officinalis Linn decoction on patients suffering from chronic generalized gingivitis: double blind randomized controlled multicenter clinical trial. Quintessence Int, 2016. 47 (6): 491-8.
  • Etou Ossibi, A. W., et al. “Anti-oxidative stress potentiality of aqueous extract of the leaves of Lippia multiflora Moldenke (Verbenaceae).” Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry 5.6 (2016): 254-258.
  • da Silva, Alessandra P., et al. “Tyrosinase inhibitory activity, molecular docking studies and antioxidant potential of chemotypes of Lippia origanoides (Verbenaceae) essential oils.” PloS one 12.5 (2017): e0175598.
  • Almeida, Milene C., et al. “Genetic diversity and chemical variability of Lippia spp.(Verbenaceae).” BMC research notes 11.1 (2018): 725.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.