Kannattaako jogurttia syödä, jos on ripuli?

Jogurtti on ruoka, jolle tunnusomaista on sen korkea probioottien, vitamiinien ja kivennäisaineiden pitoisuus. Vaikka se onkin maitotuote, se näyttäisi olevan hyödyllinen apulainen ripulin hoidossa. Haluatko tietää miksi?
Kannattaako jogurttia syödä, jos on ripuli?
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Ruokavaliolla on ehdottomasti tärkeä rooli ripulin hillitsemisessä. Se voi auttaa jopa ehkäisemään muiden komplikaatioiden syntyä, vaikka joskus onkin tarpeen täydentää ripulin hoitoa joillakin farmakologisilla toimenpiteillä. Monet ovatkin tähän liittyen varmasti miettineet, kannattaako jogurttia syödä jos on ripuli.

Todisteet jogurtin syönnistä viittaavat siihen, että se on hyödyllinen ruoka, kunhan se ei sisällä lisättyä sokeria. Koska kyseessä on ravitseva, runsaasti probiootteja sisältävä ruoka, se suosii myös ruoansulatuskanavan bakteerien tasapainoa. Mutta onko sitä sopiva syödä ripulista kärsittäessä? Otetaan selvää!

Jogurtti on probioottien lähde

Jos jokin erottaa jogurtin muiden ruokien joukosta, niin se on sen terveellisten bakteerien, erityisesti Lactobacillus -nimisesen bakteerin pitoisuus. Nämä mikro-organismit kykenevät kolonisoimaan ruoansulatuskanavan ja tätä kautta ​​vähentävät aineenvaihduntaan liittyvien sairauksien kehittymisen riskiä.

Nutrients -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan probioottisten bakteerien säännöllinen kulutus voi vähentää 2-tyypin diabeteksen ja jopa joidenkin sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

On olemassa useita eri menetelmiä, joiden avulla voimme varmistaa hyödyllisten bakteerien jatkuvan saannin suolistossa. Ensimmäinen näistä on probioottien nauttiminen. Näissä tapauksissa optimaalisinta olisi valita yhtä kantaa sisältävä tuote, joka sisältää runsaasti näitä hyvänlaatuisia bakteereja. Tällä tavalla voimme helpommin taata, että ne pääsevät elävinä sille suoliston alueelle, jonne ne voivat sitten asettua.

Voimme lisätä näiden mikro-organismien määrää ruoansulatuskanavassa nauttimalla säännöllisesti fermentoituja tuotteita, kuten jogurttia ja kefiiriä.

Tieteellisten tutkimusten mukaan probioottisten bakteerien säännöllinen kulutus voi vähentää tyypin 2 diabeteksen riskiä
Jogurtissa olevat bakteerit auttavat tasapainottamaan suoliston bakteerikantaa. Tämä ​​auttaa vähentämään aineenvaihduntahäiriöihin liittyvää riskiä.

Kannattaako jogurttia syödä, jos on ripuli?

Ripuli on vatsaan ja suolistoon liittyvä häiriö, joka voi johtua useista eri syistä. Suurin osa niistä liittyy suoliston bakteerikannan epätasapainoon. Tästä syystä terveyden kannalta hyödyllisten bakteerien säännöllinen saanti voi auttaa korjaamaan tämän prosessin.

Lapsilla teetetty tutkimus on osoittanut, että probioottien nauttiminen pystyy ehkäisemään ja hoitamaan antibiooteista johtuvaa ripulia. Tässä tutkimuksessa käytettiin probioottilisää kyseisten tulosten saavuttamiseksi, mutta vaihtoehtoisesti voimme nauttia jogurttia säännöllisenä osana päivittäistä ruokavaliota.

Jogurttia suositellaan usein antibioottikuurin ohella. Tämän neuvon tarkoituksena on parantaa suoliston omaa bakteerikantaa suojaamalla sitä lääkityksen aiheuttamalta kulumiselta, sillä tämä kuluminen lisää esimerkiksi dysbioosin ja ruoansulatuskanavan häiriöiden riskiä.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Krooninen ja akuutti ripuli: syyt ja hoito

Jogurtti vähentää stressiin liittyvää ripulia

Stressi on toinen tekijä, joka voi vaikuttaa ripulin tai muiden suolistosairauksien ilmaantumiseen. Keskushermosto onkin suoraan yhteydessä ruoansulatuskanavaan, kuten kiinalaisessa Medical Journal -lehdessä julkaistussa artikkelissa käy ilmi.

Tästä voimme vetää sen johtopäätöksen, että yhden järjestelmän muutos voi suoraan vaikuttaa toiseen. Siten mikä tahansa stressaava tilanne tai emotionaalinen häiriö voi lisätä ripulin esiintymisen riskiä.

Emotionaalisten häiriöiden hoitamiseksi onkin suositeltavaa huolehtia suoliston bakteerikannan tasapainosta sekä parantaa elintapoja. Probioottipitoisen jogurtin nauttiminen voi siis toisin sanoen suojata jopa ikäviltä mielialanvaihteluilta.

Myös kefiiri edesauttaa vatsan ja suoliston hyvinvointia. Kefiirin maku ei kuitenkaan miellytä kaikkia, kun jogurtti taas sopii sekä maultaan että koostumukseltaan lähes kaikille.

Joka tapauksessa on tietysti erityisen tärkeää tarkastella pakkausmerkintöjä ja valita vain sellainen tuote, jossa ei ole lisättyä sokeria. Muuten saatamme ostaa heikkolaatuista jogurttia, joka voikin vaikuttaa kielteisellä tavalla aineenvaihdunnan terveyteen ja verensokerin tasoihin.

Moni on kysynyt mielessään, voimmeko syödä jogurttia silloin, kun kärsimme vatsavaivoista tai ripulista
Suolistossa sijaitsevien bakteerien tasapainon edistämisen lisäksi jogurtin syönti auttaa hoitamaan stressin aiheuttamaa ripulia.

Jogurttia kannattaa syödä, jos on ripuli

Jogurtin syönti ripulista kärsittäessä voi parantaa sekä tämän ikävän vaivan oireita että nopeuttaa siitä toipumista. Ja jogurtin sisällyttäminen osaksi ruokavaliota on aina kannattavaa, kärsimme sitten ripulista tai emme, sillä se tarjoaa probiootteja, terveellisiä rasvoja sekä proteiineja. Lisäksi jogurtti sisältää runsaasti kalsiumia ja muita välttämättömiä mineraaleja, jotka edistävät kokonaisvaltaista hyvinvointia.

On tärkeää, että tarkistamme pakkauksen merkinnät. Valitse vain korkealuokkaisia elintarvikkeita, mahdollisimman luonnollisia ja ilman lisättyä sokeria. Näin ollen maustetut ja makeutetut jogurtit eivät ole hyvä vaihtoehto, vaan nappaa hyllystä luonnonjogurtti, jossa on paljon probiootteja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Pereg D, Kimhi O, Tirosh A, Orr N, Kayouf R, Lishner M. The effect of fermented yogurt on the prevention of diarrhea in a healthy adult population. Am J Infect Control. 2005;33(2):122-125. doi:10.1016/j.ajic.2004.11.001
  • Yoo JY., Kim SS., Probiotics and prebiotics: present status and future perspectives on metabolic disorders. Nutrients, 2016.
  • Szajwska H., Canani RB., Guarino A., Hojsak I., et al., Probiotics for the prevention of antibiotic-associated diarrhea in children. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2016. 62 (3): 495-506.
  • Marotta A, Sarno E, Del Casale A, et al. Effects of Probiotics on Cognitive Reactivity, Mood, and Sleep Quality. Front Psychiatry. 2019;10:164. Published 2019 Mar 27. doi:10.3389/fpsyt.2019.00164
  • Guarino A, Guandalini S, Lo Vecchio A. Probiotics for Prevention and Treatment of Diarrhea. J Clin Gastroenterol. 2015;49 Suppl 1:S37-S45. doi:10.1097/MCG.0000000000000349
  • Hempel S. Probiotics for diarrhoea. Indian J Med Res. 2014;139(3):339-341.
  • Isolauri E. Probiotics for infectious diarrhoea. Gut. 2003;52(3):436-437. doi:10.1136/gut.52.3.436

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.