Logo image
Logo image

Mistä rypyt johtuvat ja voidaanko niitä ehkäistä?

3 minuuttia
Jos kasvoillesi on ilmantunut uurteita, saatat miettiä mistä ne johtuvat ja miten niitä voidaan häivyttää. Ja voidaanko ryppyjä jopa ehkäistä? Tässä artikkelissa kerromme, mitkä tekijät vaikuttavat siihen, kuinka paljon ihmisen kasvoilla on juonteita tai ryppyjä. Selitämme, mitä yhteyksiä rypyillä on elimistön toimintaan ja ehdotamme eräitä tehokkaita luontaishoitoja.
Mistä rypyt johtuvat ja voidaanko niitä ehkäistä?
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Sanotaan, että kasvot ovat sielun peili, mutta ainakin rypyt ovat elimistönkin toiminnasta kertovia merkkejä. Mistä rypyt johtuvat? Joskus ne voivat kertoa kroonisesta tai voimakkaasta elinten terveyden heikentymisestä, mutta ne voivat paljastaa paljon henkilön tunne-elämästäkin.

Tämä tarkoittaa, että rypyt voivat olla paljon muutakin kuin merkkejä ajan kulumisesta. Ne saattavat kertoa asioista, joihin ihmisen kannattaa kiinnittää huomiota huolehtiakseen paremmin terveydestään.

Alla kerromme, mistä rypyt johtuvat ja miten niitä voidaan ehkäistä. Kaikille ilmestyy tietenkin ryppyjä iän myötä, mutta joitakin voidaan ehkäistä syntymästä ennenaikaisesti.

“Harakanvarpaat” silmien nurkissa

Some figure

Näitä ryppyjä ilmestyy silmien ympärille, ja ne kulkevat vaakatasossa, sivuille päin. Ne muuttuvat syvemmiksi ja suurenevat silloin, kun ihminen hymyilee tai siristää silmiään.

Vaikka naururypyt voivatkin olla paljon nauravilla ihmisillä osoitus juurikin tästä, ne voivat olla merkki myös maksan toiminnan heikkoudesta. Joskus näitä juonteita ilmenee eräiden näköä koskevien ongelmien yhteydessä, jotka liittyvät maksan toimintaan.

Jotta voisit ehkäistä ja häivyttää näitä juonteita, kannattaa kokeilla seuraavia vinkkejä:

 • Vältä epäterveellisten sokerien ja rasvojen nauttimista, kuten teollisten lihojen, margariinin, teollisten leivonnaisten sekä paistettujen tuotteiden sisältämien.
 • Nauti illallista varhain, jotta olisit nukkumaan mennessäsi jo käsitellyt syömäsi ruoan elimistössäsi.
 • Juo lääkinnällisesti vaikuttavia haudukkeita ja muita hoitojuomia, kuten boldosta, maarianohdakkeesta, kurkumasta, artisokasta tai voikukasta valmistettuja.
 • Pyri ratkaisemaan stressi ja kokemasi negatiiviset tunteet, kuten viha.

Silmäpussien yhteydessä ilmenevät rypyt

Some figure

Moni tuskastelee silmien alla olevien suurten pussien vuoksi. Tämä turvotus saa ihmisen näyttämään surulliselta, väsyneeltä ja joskus jopa siltä kuin silmille olisi sattunut jotakin. Tarjolla on kirurgisia toimenpiteitä, joilla pussit saadaan katoamaan tehokkaasti, mutta niitä voidaan myös ehkäistä ja häivyttää kotikonstein, munuaisten kuntoa parantamalla.

Munuaiset vastaavat kehossa nesteiden tasapainon säilyttämisestä. Tämän toiminnan tehostamiseksi kannattaa toimia seuraavalla tavalla:

 • Juo ainakin 1,5 litraa vettä päivässä, ja jaa tämä määrä koko päivän ajalle. Juo vettä heti ensimmäiseksi aamulla ja aina aterioiden välissä.
 • Vältä runsasta suolan käyttöä ja valitse aina mieluummin merisuola tai Himalajan suola kuin pöytäsuola.
 • Nauti raakoja hedelmiä ja kasviksia joka päivä mehuissa, keitoissa ja salaateissa – valitse sellaisia tuotteita, joissa on runsaasti vettä ja kaliumia.
 • Hyödynnä kuumuutta paikallisesti munuaisten alueella käyttämällä kuumavesipulloa tai lämpömattoa.
 • Ota C-vitamiinia lisäravinteena.

Rypyt otsalla

Some figure

Vaakasuorat rypyt otsalla voivat kertoa siitä, että ihmisellä on huolia, eli ne ovat monesti tunneperäisiä.

Siksi ratkaisuna näiden ryppyjen hoitoon on pyrkiä olemaan myönteisempi ja ratkaisukeskeisempi. On tarpeen pyrkiä ratkomaan ongelmia siten, että ne eivät pääse aiheuttamaan suurta ahdinkoa. Stressin minimointi edellyttää sitä, että ei kanneta turhaan huolta asioista etukäteen ja hoidetaan ongelmia sitä mukaa kun niitä ilmenee.

Voit saada apua tunteiden hallintaan muun muassa Bach-kukista. Ne ovat luonnollisia tuotteita, jotka edistävät psykologista tasapainoa. Niillä ei ole mitään haitallisia sivuvaikutuksia, eikä niitä käytettäessä ole vaaraa riippuvuudesta.

Voit hyödyntää niitä missä iässä tahansa ja milloin vain, ja niitä on saatavilla asiaan erikoistuneilta terapeuteilta. Tällaisen asiantuntijan luona saat myös tietoa siitä, mitkä kukat soveltuvat parhaiten sinun tilanteeseesi.

Nenän alla sijaitsevat rypyt

Some figure

Pystysuorassa suunnassa kulkevat rypyt, jotka ulottuvat nenästä huulten reunoille, ovat itse asiassa usein oire huonosta suoliston toiminnasta. Usein voidaan huomata äkillinen ryppyjen voimistuminen tai lievittyminen jonkin pahan suolisto-ongelman yhteydessä, kuten esimerkiksi ummetuksen aikana.

Jotta voisit häivyttää näitä ryppyjä, ota avuksi seuraavat neuvot:

 • Pidä ruokavaliosi tasapainoisena, eli varmista runsas kasvisten ja täysjyväviljojen saanti. Näin saat kaiken sen kuidun, jonka suolistosi tarvitsee.
 • Kun lisäät kuidun määrää ravinnossasi, sinun tulisi myös muistaa juoda runsaasti vettä, jotta kuitu imeytyy paremmin. Jos et nauti riittävästi vettä, tilanne saattaa pahentua.
 • Nauti chia- ja pellavansiemeniä, ja liota näitä aina muutaman tunnin ajan ennen nauttimista.
 • Kuzu on erinomainen tuote minkä tahansa suolistoa koskevan ongelman lievitykseen.
 • Agar agar -geeli on myöskin suoliston vakaata toimintaa edistävä tuote.
 • Jos tilanne on vaikea, sinulla saattaa olla turvotusta.
 • Liikunta ja istuma-asentoon painottuvan elämäntyylin välttäminen ovat myös erittäin tärkeitä asioita.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.