Vatsahaavan mahdollisia oireita

Vatsahaava. Epäilemättä olet kuullut tästä harmillisesta ongelmasta aikaisemmin, missä kipu kehittyy vatsan sisustaan tai suolistoon. Haavat voivat johtaa kovaan kipuun ja usein ilmestyvät stressaavien tilanteiden aikana, mutta se ei välttämättä aina ole näin.

Tämän päivän artikkelissa puhumme vatsahaavasta tai mahahaavasta – ja keskitymme pääasiallisesti sen oireisiin, jotta tunnistaisit ne helpommin.

Mikä on maha- tai vatsahaava?

Vatsahaava on yleinen terveysongelma. Sitä saattaa esiintyä esimerkiksi silloin, kun elämäntyyli ei ole niin terveellinen kuin pitäisi, ja ongelmat syntyvät kun vatsaa peittävälle limakalvolle tai ylemmälle osalle ohutsuolta (tunnettu myös pohjukaissuolena) muodostuu hiertymä.

Tämä hiertymä tai haava saa alkunsa, kun ruoansulatuksessa tapahtuu äkkinäinen muutos. Esimerkiksi vatsahapon liiallinen eritys voi aiheuttaa näitä hiertymiä. Tilastotietojen mukaan lähes 20 % maailman väestöstä kärsii tästä ongelmasta jossain vaiheessa elämää. Sen kanssa tulee olla varovainen, sillä jos vatsahaavaa ei hoideta, se saattaa johtaa vakavampiin komplikaatioihin.

 Mikä aiheuttaa vatsahaavan?

Vatsahaava

 • Yleisin syy vatsahaavaan on helicobacter pylori -bakteerin aiheuttama tulehdus. Ehkäpä normaalisti kun mietit vatsahaavaa, yhdistät sen stressiin ja aineenvaihdunnan muutoksiin jotka muuttavat kehon kortisonitasoja, mikä saattaa johtaa ruoansulatusongelmiin. Sitäkin tapahtuu, mutta se ei ole aina syypää – bakteeri on yleisempi syy haavoihin.
 • Käytätkö ibuprofeenia säännöllisesti kipuun? Jos käytät, ole varovainen, koska ibuprofeenin pitkäaikainen käyttö voi muuttaa kehosi vatsahappojen eritystä ja johtaa haavaumiin.
 • Tupakkatuotteiden käyttö on myös syypää. Jos vielä poltat, on aika laittaa terveytesi ensimmäiseksi.
 • Säännöllinen alkoholin käyttö ja hapollisten tai hyvin mausteisten ruokien syöminen voi lopulta johtaa vatsahaavaan.
 • Stressi on viimeinen tekijä jota tulee miettiä, mutta kuten sanottu yllä, se ei ole aina syy vatsahaavaan. Ihmiset, jotka elävät stressitöntä ja huoletonta elämää, voivat myös kärsiä vatsahaavasta.

Vatsahaavan oireet

Vatsahaava ja kipu

Kivun ja yleisen epämukavuuden lisäksi yleisin vatsahaavan oire on happorefluksi, ja monet sekoittavatkin tämän yksinkertaiseen ruoansulatushäiriöön. Jos haava jätetään hoitamatta, se lopulta jäytää vatsan tai ohutsuolen seinämää, aiheuttaen sisäistä verenvuotoa ja lopulta tämä voi vaikuttaa myös muihin sisäelimiin kuten haimaan.

Haava on vakava ongelma, joten pidä nämä oireet mielessä äläkä epäröi kertoa lääkärillesi mistään epämukavuudesta, kivusta tai huolesta mitä sinulla on. Tässä yhteenveto muutamasta muusta yleisestä oireesta:

 • Tunne, että olet ”ahdettu täyteen”. Ehkä söit juuri ja nyt vatsasi tuntuu täydeltä ja kovalta ihan kuin olisit syönyt aivan liikaa ja voit hädintuskin hengittää. Jos tämä tapahtuu sinulle usein eikä vain silloin tällöin, mene tapaamaan lääkäriäsi.
 • Hikka, röyhtäily ja kaasut: Käytkö läpi pitkän prosessin syömisen jälkeen, joka alkaa hikalla, seuraavaksi kontrolloimattomalla röyhtäilyllä ja lopuksi muutaman tunnin päästä kaasuilla? Se voi viitata vatsahaavaan.
 • Vatsakipu: kipu tai polttava tunne, joka keskittyy erityisesti navan alueelle ja sen ympärille, eikä mikään hoitokeino auta. Jos se kestää enemmän kuin viikon, on syytä käydä lääkärillä.
 • Näläntunne lyhyellä aikavälillä: yksi vatsahaavan outo sivuvaikutus on, että kun syöt, saatat tuntea ”ahdetun olon” muutaman tunnin, mutta sitten yhtäkkiä ja ilman varoitusta olet taas hirveän nälkäinen. Tämä itse asiassa on valenälkää, jonka aiheuttaa liiallinen vatsahappo joka ärsyttää haavaa.
 • Pahoinvointi ja painon lasku: nämä ovat edistyneempiä oireita joiden viimeistään tulisi hälyyttää sinut. Kukaan ei laihdu ilman syytä. Se on selvä merkki, ettet saa tarvittavia ravintoaineita joita kehosi tarvitsee tai ruoansulatusjärjestelmäsi ei toimi kunnolla. Jos sinulla lisäksi on pahoinvointia tai oksentelua, nämä ovat vielä selvemmät merkit mahdollisesta haavasta. Älä viivyttele – mene tapaamaan lääkäriäsi!
 • Veren oksentaminen: Tämä on päivänselvä merkki, että haavasi on jo jäytänyt vatsasi seinämää tai pohjukaissuolen seinämää. Jos tämä tapahtuu, mene suoraan ensiapuun. Pysy rauhallisena – tiedät että vatsahaava voidaan hoitaa. Oikealla lääkityksellä ja muutamalla muutoksella ruokavalioosi ja elämäntyyliisi voit kääntää tämän ympäri hyvin nopeasti. Tärkeintä on tunnistaa oireidesi koruttomuus jotta voit vastata niihin välittömästi.