Logo image
Logo image

Mahahaavan mahdollisia oireita

3 minuuttia
Mahahaavan mahdollisia oireita
Viimeisin päivitys: 24 helmikuuta, 2023

Mahahaava. Olet varmasti kuullut aikaisemminkin tästä harmillisesta ongelmasta, jossa mahalaukun limakalvolle tai pohjukaissuoleen syntyy haava. Haavat voivat johtaa kovaan kipuun ja ne ilmestyvät usein stressaavien tilanteiden aikana, mutta näin ei välttämättä aina ole.

Tämän päivän artikkelin aihe on mahahaava, erityisesti mahahaavan oireet, jotta tunnistaisit ne helpommin.

Mikä on mahahaava?

Mahahaava on yleinen terveysongelma. Se saattaa kehittyä esimerkiksi silloin, kun elämäntyyli ei ole niin terveellinen kuin pitäisi. Siinä mahalaukun limakalvolle tai ohutsuolen ylempään osaan (tunnetaan myös pohjukaissuolena) muodostuu haava.

Tämä haava eli ulkus saa alkunsa äkillisestä muutoksesta ruoansulatuksessa. Esimerkiksi vatsahappojen liiallinen eritys voi aiheuttaa näitä haavoja. Tilastotietojen mukaan lähes 20 % maailman väestöstä kärsii tästä ongelmasta jossain vaiheessa elämää. Sen kanssa tulee olla varovainen, sillä jos mahahaavaa ei hoideta, se saattaa johtaa vakavampiin komplikaatioihin.

 Mikä aiheuttaa mahahaavan?

Some figure
 • Yleisin syy mahahaavaan on helicobacter pylori -bakteerin aiheuttama tulehdus. Ehkäpä normaalisti kun mietit mahahaavaa, yhdistät sen stressiin ja aineenvaihdunnan muutoksiin, jotka muuttavat kehon kortisonitasoja, mikä saattaa johtaa ruoansulatusongelmiin. Sitäkin tapahtuu, mutta se ei ole aina syypää – bakteeri on yleisempi syy haavoihin.
 • Käytätkö ibuprofeenia säännöllisesti kipuun? Jos käytät, ole varovainen, sillä ibuprofeenin pitkäaikainen käyttö voi muuttaa vatsahappojen eritystä ja johtaa haavaumiin.
 • Tupakkatuotteiden käyttö on myös syypää. Jos vielä poltat, on aika laittaa terveytesi ensimmäiseksi.
 • Säännöllinen alkoholin käyttö ja happamien tai hyvin mausteisten ruokien syöminen voi lopulta johtaa mahahaavaan.
 • Stressi on viimeinen tekijä jota tulee miettiä, mutta kuten sanottu yllä, se ei ole aina syy mahahaavaan. Ihmiset, jotka elävät stressitöntä ja huoletonta elämää, voivat myös kärsiä mahahaavasta.

Mahahaavan oireet

Some figure

Kivun ja yleisen epämukavuuden lisäksi tavallisin mahahaavan oire on happorefluksi, ja monet sekoittavatkin tämän oireen pelkkään ruoansulatushäiriöön. Jos mahahaava jätetään hoitamatta, se lopulta jäytää vatsan tai ohutsuolen seinämää, aiheuttaen sisäistä verenvuotoa. Lopulta tämä voi vaikuttaa myös muihin sisäelimiin, kuten haimaan.

Haava on vakava ongelma, joten pidä nämä mahahaavan oireet mielessä äläkä epäröi kertoa lääkärillesi mistään epämukavuudesta, kivusta tai huolesta. Tässä yhteenveto muutamasta muusta yleisestä oireesta:

 • Tunne, että olet “ahdettu täyteen”. Ehkä söit juuri ja nyt vatsasi tuntuu täydeltä ja kovalta ihan kuin olisit syönyt aivan liikaa ja voit hädin tuskin hengittää. Jos tämä tapahtuu sinulle usein eikä vain silloin tällöin, mene tapaamaan lääkäriäsi.
 • Hikka, röyhtäily ja kaasut: Käytkö läpi pitkän prosessin syömisen jälkeen, joka alkaa hikalla, seuraavaksi kontrolloimattomalla röyhtäilyllä ja lopuksi muutaman tunnin päästä kaasuilla? Se voi viitata mahahaavaan.
 • Vatsakipu: kipu tai polttava tunne, joka keskittyy erityisesti navan alueelle ja sen ympärille, eikä mikään hoitokeino auta. Jos se kestää enemmän kuin viikon, on syytä käydä lääkärillä.
 • Näläntunne lyhyellä aikavälillä: yksi mahahaavan outo oire on, että syödessä saatat tuntea ähkyä muutaman tunnin, mutta sitten yhtäkkiä olet taas hirveän nälkäinen. Tämä itse asiassa on valenälkää, jonka aiheuttavat liialliset haavaa ärsyttävät vatsahapot.
 • Pahoinvointi ja painon lasku: nämä ovat pidemmälle edenneen mahahaavan oireita, joiden viimeistään tulisi hälyyttää sinut. Kukaan ei laihdu ilman syytä. Se on selvä merkki, ettei kehosi saa tarvitsemiaan ravintoaineita tai että ruoansulatusjärjestelmäsi ei toimi kunnolla. Jos sinulla lisäksi on pahoinvointia tai oksentelua, nämä ovat vielä selvemmät merkit mahdollisesta mahahaavasta. Älä viivyttele – mene lääkäriin!
 • Veren oksentaminen: Tämä on päivänselvä merkki, että haava on jo jäytänyt mahalaukun tai pohjukaissuolen seinämää. Jos tämä tapahtuu, mene suoraan ensiapuun. Pysy rauhallisena – tiedät että mahahaava voidaan hoitaa oikealla lääkityksellä sekä muutamalla muutoksella ruokavalioosi ja elämäntyyliisi. Tärkeintä on tunnistaa oireidesi vakavuus, jotta voit reagoida niihin välittömästi.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Nirula, R. (2014). Gastroduodenal Perforation. Surgical Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.suc.2013.10.002
 • Fischbach, W., Malfertheiner, P., Hoffmann, J. C., Bolten, W., Kist, M., & Koletzko, S. (2009). Helicobacter Pylori and Gastroduodenal Ulcer Disease. Deutsches Aerzteblatt Online. https://doi.org/10.3238/arztebl.2009.0801
 • Kandulski, A., Selgrad, M., & Malfertheiner, P. (2008). Helicobacter pylori infection: A clinical overview. Digestive and Liver Disease. https://doi.org/10.1016/j.dld.2008.02.026

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.