Logo image
Logo image

Vältä epäterveellinen aamiainen: 6 haitallista ruokaa

3 minuuttia
Viime vuosina on vihdoinkin alettu ottaa tosissaan aamiaisen suuri merkitys. Tässä artikkelissa kerromme, millainen päivän ensimmäisen aterian tulisi olla, ja etenkin millainen sen ei tulisi olla.
Vältä epäterveellinen aamiainen: 6 haitallista ruokaa
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Aamiainen ei ole ainoastaan energianlähde, jonka avulla voidaan tehdä kaikki tarvittavat päivittäiset toimet. Siitä saatavat ravinteet aktivoivat ihmisen aineenvaihduntaa, ja ne toimivat avaintekijöinä monessa muussakin elimistön prosessissa. Näistä syistä onkin tärkeää, että aamiainen ei ole epäterveellinen vaan runsasravinteinen.

Vaikka moni meistä on joskus uskonut, että aamiaisen jättäminen väliin on hyvä tapa estää kilojen kertymistä, viimeistään nyt kaikki tietävät ettei se ole totta. Itse asiassa aamiaisen sivuuttaminen voi saada aikaan aivan päinvastaisen reaktion, eli aamiaisen skippaaminen saattaa nostaa painoa.

Ongelmana on se, että vaikka moni syökin joka päivä aamiaista, usein se on epäterveellinen. Seuraukset voivat olla ei-toivottuja, kuten nälkä taas pienen ajan sisällä, liikalihavuus ja ravinnepuutokset.

Jatka lukemista ja mieti, sisältääkö oma aamupalasi seuraavia ruokia. Jos sisältää, vaihda ne pikimmiten terveellisempiin!

Epäterveellinen aamiainen: vältä näitä ruokia

1. Leivokset ja muut teolliset leipomotuotteet

Some figure

Leivokset sisältävät runsaasti hiilihydraatteja, tyydyttyneitä rasvoja ja sokereita, jotka voivat olla hyvin vaikeita käsiteltäviä vatsalle ja tekevät olon raskaaksi.

Tämä vaikutus sekä niiden tuomat niin kutsutut “tyhjät kalorit” ovat jo riittävä syy siihen, että tällaisia tuotteita kannattaisi aina välttää aamiaisella.

Mutta mitä sitten ovat tyhjät kalorit? Ne tulevat ruoista, joista ei saada juurikaan ravinteita, vaan ainoastaan runsaasti kaloreita.

Muutama neuvo

 • Jos mahdollista, valmista leipä itse. Tai ainakin valitse kaupassa tuoretta, kokojyvistä valmistettua leipää.
 • Näin voit välttää teollisia lisäaineita ja saada enemmän kuitua, vitamiineja ja mineraaleja.

2. Teolliset lihat

Some figure

Kaikenlaiset teollisesti käsitellyt lihat, myös sellaiset, joita mainostetaan “kevyinä”, ovat haitallisia ihmisen terveydelle. Niitä ei kannattaisi nauttia ollenkaan.

Vaikka ne voivatkin näyttää herkullisilta ja raikkailta, ja ne sopivat nopeaan aamiaiseen vaikkapa voileivän päällä, niissä on paljon natriumia ja tyydyttyneitä rasvoja. Pidemmän ajan kuluessa tämä voi aiheuttaa ongelmia kehon painon kannalta, sekä kolesterolin ja verenpaineen nousua.

Lisäksi ne ovat hyvin vaikeita käsitellä ruoansulatuksessa, ja ne voivat saada aikaan vatsan turvotusta, ilmavaivoja ja happorefluksia.

Mitä kannattaisi sen sijaan nauttia?

 • Valitse vaaleaa, prosessoimatonta lihaa ja kananmunaa, jotta voisit saada terveellistä proteiinia aamiaisella.

3. Sokeriset murot

Ruokateollisuus on saanut monet kuluttajat uskomaan, että murot ovat loistava aamiaisvalinta. Harvat murot ovat oikeasti terveellisiä ja sisältävät runsaasti kuitua, sillä useimmiten niissä on paljon sokeria, eikä niistä saada juurikaan hyötyä elimistön toiminnalle.

Sokeriset murot kuuluvat mainittuun “tyhjien kalorien” ryhmään, ja kuten mainittu, näissä tuotteissa ei ole riittävästi välttämättömiä ravinteita.

Mitä kannattaisi sen sijaan nauttia?

 • Nauti aamiaisella näiden sijasta kauraa tai täysjyvästä valmistettuja, sokerittomia muroja.

4. Tiivisteestä valmistetut hedelmämehut

Mainonnan tyrkytyksestä huolimatta näitä tuotteita ei kannata juoda! Tiivisteistä valmistetut mehut eivät koskaan pysty tarjoamaan keholle kaikkea sitä, minkä hedelmistä suoraan puristettu mehu tuo.

Vaikka voikin tuntua raikkaalta ja herkulliselta nauttia näitä mehuja aamiaisella, nämä “täynnä vitamiineja” olevat mehut ovat usein täynnä sokereita ja teollisia aineita, jotka eivät ole ollenkaan hyväksi elimistölle.

Muutama neuvo

 • Voit valmistaa oman luonnollisen mehun tuoreista hedelmistä ja kasviksista. Ja mikä vielä parempi, nauti hedelmät sinällään!

5. Maustetut jogurtit

Some figure

Maustettu jogurtti, vaikka se olisi “kevytversio”, sisältää lisäaineita, jotka vaikuttavat tuotteen ravinnemäärään, ja tällöin jogurtti ei ole yhtä hyväksi elimistölle kuin luonnollinen, maustamaton ja sokeroimaton jogurtti.

Jogurttia annetaan usein lapsille aamiaisella, ja vaikka se tuntuisikin olevan ihan terveellistä, nämä kaupan tuotteet eivät ole kovin ravinteikkaita, ja ne voivat myös aiheuttaa vatsan happoisuutta.

Maustetun jogurtin haittoihin kehossa kuuluvat muun muassa seuraavat:

 • Se aiheuttaa runsaampaa liman tuotantoa.
 • Se on täynnä sokereita ja lisäaineita.
 • Se voi myös aiheuttaa vatsan turvotusta.

Mitä kannattaisi sen sijaan nauttia?

 • Käytä luonnollista jogurttia, jossa on runsaasti probiootteja ja jossa ei ole ollenkaan keinotekoisia väriaineita eikä lisättyä sokeria. Voit valmistaa tällaista itsekin, mutta sitä on saatavilla useissa kaupoissa.

6. Hillot ja marmeladit

Some figure

Pieni määrä kotitekoista hilloa ei ole mikään ongelma aamiaisella, joten sitä voidaan nauttia päivän ensimmäisellä aterialla. Moni kuitenkin nauttii liian paljon hilloa, ja lisäksi useimmiten valitaan supermarkettien epäterveelliset hillot.

Vaikka niissä onkin yleensä mukana hedelmää, ne sisältävät paljon sokeria ja teollisia lisäaineita, jotka vähentävät niiden ravinteikkuutta.

Muutama neuvo

 • Valmista itse omaa hilloa – se on helppoa. 
 • Voit joko hyödyntää fruktoosia tai sitten käyttää jotakin luonnollista vaihtoehtoista tuotetta makeutukseen, kuten vaikkapa hunajaa.
 • Pidä hillon määrä kohtuullisena ja ota vain yksi ruokalusikallinen.

Onko sinulla tapana nauttia usein näitä ruokia aamiaisella? Nyt viimeistään tiedät että ne ovat haitallisia, joten kannattaa ryhtyä pieniin muutoksiin ja tehdä aamiaisesta ravitsevampi. Vaihda haitalliset tuotteet pois ja vältät niitä monia ongelmia, joita epäterveellinen aamiainen tuo tullessaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647. doi: 10.1016/j.dsx.2019.03.033. Epub 2019 Mar 16. PMID: 31336535.
 • Crowe W, Elliott CT, Green BD. A Review of the In Vivo Evidence Investigating the Role of Nitrite Exposure from Processed Meat Consumption in the Development of Colorectal Cancer. Nutrients. 2019 Nov 5;11(11):2673. doi: 10.3390/nu11112673. PMID: 31694233; PMCID: PMC6893523.
 • Yoshida Y, Simoes EJ. Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Curr Diab Rep. 2018 Apr 18;18(6):31. doi: 10.1007/s11892-018-1004-6. PMID: 29671076; PMCID: PMC6025796.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.