Vahvista jalkojasi helpoilla harjoituksilla

Vahvista jalkojasi helpoilla harjoituksilla
Carlos Fabián Avila

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila.

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Jalkojasi ja lihaksiasi kannattaa vahvistaa myös muista kuin ulkonäöllisistä syistä. Jalat ovat paljon käytössä, ja siksi ne myös usein väsyvät kaikkein eniten. Tässä artikkelissa kerromme sinulle alaraajojen vahvistamisen hyödyistä sekä helpoista keinoista päästä tähän tavoitteeseen.

Huolimatta siitä, vietätkö paljon aikaa seisten vai istuen, väsyvät jalkasi jossakin vaiheessa. Ne myös heikentyvät, menettävät lihasta sekä joskus kipeytyvätkin. Tämä särky on yleisesti ottaen seurausta siitä, että verisuonet kokevat liikaa painetta eikä elimistö ole saanut tarpeeksi liikettä. Tämä puolestaan johtaa nesteen kertymiseen, suonikohjujen ilmestymiseen, jalkojen turpoamiseen sekä muihin vastaaviin alaruumiin ongelmiin.

jalkojasi voi koskea jos ne ovat heikot

Paras tapa välttää kaikkia näitä ongelmia on harjoittaa jalkojasi. Näin tehdessäsi parannat verenkiertoa sekä imusuonten toimintaa, ja poistat elimistöstäsi enemmän myrkyllisiä aineita sekä ylimääräistä nestettä. Jotta voisit tehdä kaiken tämän, on olemassa erityisiä harjoituksia, jotka keskittyvät juuri alaraajojen voimistamiseen.

Mitä hyötyä jalkojen vahvistamisesta on?

Sen lisäksi, että vahvat jalat voivat olla ulkonäöllisesti miellyttävät, saat jalkojasi voimistamalla monenlaisia terveyteen liittyviä hyötyjä:

 • Lihastesi kunto paranee pohkeissa, takapuolessa ja selässä, mikä liittyy tietysti myös tämän alueen ulkonäköön.
 • Se aktivoi verenkiertoa, ja siten parannat laskimoiden ja imusuonien toimintaa. Tämä taas on avainasemassa myrkyllisten aineiden poistumisen kannalta sekä ylimääräisten kertyneiden nesteiden hävittämiseksi.
 • Se parantaa mielialaasi, estää vammojen syntymistä, parantaa nivelten liikkuvuutta sekä yleisesti ottaen antaa koko elimistöllesi energiaa.
 • Vähennät uupuneisuuden tunnetta, sillä jalkasi ovat vahvemmat ja tuntuvat kykenevämmiltä.
 • Parannat yleistä itsetuntoasi, sillä hyvien tulosten saaminen saa olosi tuntumaan paremmalta kaikin puolin.

Miten voit vahvistaa jalkojasi?

Ensinnäkin on hyvin tärkeää lämmitellä ja venytellä, jotta voit estää mahdolliset vauriot. Liikunnan jälkeinen venyttely on myös erittäin suositeltavaa.

Kyykyt

kyykyt vahvistavat jalkojasi

Tämä on yksi parhaista harjoituksista jalkojen vahvistamiseksi, sillä se on hyvin helppo ja erittäin tehokas.

 • Aloitusasento: seiso selkä ja pää suorassa asennossa, ja jalkojesi tulisi olla hartioiden levyisellä etäisyydellä toisistaan.
 • Harjoitus: hengitä sisään, koukista hieman polviasi, ja liikuta lanteitasi alaspäin niin, että takapuolesi liikkuu pohkeitasi kohti. Voit antaa käsiesi roikkua, tai voit koukistaa niitä niin, että kämmenet tulevat lähelle korvia. Palaa sitten alkuperäiseen asentoosi, ja toista tämä liike useamman kerran.

Pudotus

Tämä on toinen erittäin tehokas ja helppo kotona tehtävä harjoitus jalkojen voimistamiseksi.

 • Aloitusasento: seiso jalat yhdessä, kädet lanteilla sekä pää ja selkä suorassa asennossa.
 • Harjoitus: astu eteenpäin toisella jalalla, ja koukista hieman molempia jalkoja niin, että ne ovat 90 asteen kulmassa. Pidä tämä asento kahden tai kolmen sekunnin ajan, ja palaa sitten aloitusasentoosi. Tee sama liike toisella jalalla, ja toista tämä kaikki useamman kerran.

Askeleet

askeleet vahvistavat jalkojasi

Tämä on ihanteellinen liike jalkojen voimistamiseksi ja niiden kiinteyttämiseksi, mutta joskus voi olla vaikea löytää tarvittava paikka tämän tekemiseksi kotioloissa. Jos sinulla ei siis ole steppilautaa kotona, voit käyttää tähän portaita.

 • Aloitusasento: seiso pääsi ja selkäsi suorassa asennossa, ja laita toinen jalka portaalle.
 • Harjoitus: nosta koko kehoasi, kunnes se jalka, joka on rappusella on täysin suora, ja maahan jäänyt jalka on täysin ilmassa. Palaa sitten aloitusasentoosi, ja toista tämä useamman kerran.

Paikallaan juoksu

Tämä harjoitus on hyvin helppo, ja se kannattaa ehdottomasti sisällyttää omaan kuntoilurutiiniisi.

 • Aloitusasento: seiso jalkasi lantion leveyden verran erossa toisistaan, ja kädet koukistettuina rinnan edessä.
 • Harjoitus: nosta kantapäitäsi vuoron perään niin kuin yrittäisit koskettaa niillä takapuoltasi. Toista tämä liike 30 kertaa rytmikkäässä tahdissa, ja sitten lepää.

Silta

silta vahvistaa jalkojasi

Tämä on yksi parhaista harjoituksista jalkojen voiman kannalta. Se myös auttaa sinua lisäämään volyymiä ja kiinteyttämään takapuoltasi.

 • Aloitusasento: makaa selälläsi matolla tai muulla vastaavalla alustalla. Koukista polviasi ja laita jalkasi tukevasti lattialle.
 • Harjoitus: nosta lantiotasi kunnes saat aikaiseksi suoran siltaa muistuttavan muodon, ja toista liike useamman kerran.

Näillä harjoituksilla saat tehokkaasti vahvistettua jalkojasi, ja kuten jo aikaisemmin kerroimme, parannat samalla omaa hyvinvointiasi monella tavalla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.