Vagushermon stimulointi korvan kautta

Kun korvaan johdetaan pieniä sähkövirtoja, se aiheuttaa kihelmöivän tunteen. Tätä menetelmää käytetään joidenkin ikääntymisprosessien vähentämiseen ja kivun hoitoon.
Vagushermon stimulointi korvan kautta

Viimeisin päivitys: 07 joulukuuta, 2020

Vagushermon stimulointi korvan kautta on menetelmä, jota käytetään monitekijäisiin ongelmiin, esimerkiksi kivunhallintaan ja ikääntymisen tietynasteiseen hidastamiseen. Siitä on tullut itse asiassa melko suosittua viime aikoina, ja tämän vuoksi sen tehokkuuden osoittamiseksi tehdään yhä enemmän tutkimuksia.

Esimerkiksi Wienin teknillisen yliopiston tekemät tutkimukset korostavat tämän menetelmän kykyä lievittää kroonista kipua. Tulokset ovatkin lupaavia, mutta tutkimuksia tarvitaan vielä lisää.

Tässä artikkelissa perehdymme siihen, mitä tiede kertoo aiheesta tähän asti.

Vagushermon stimulointi korvan kautta

Kuinka voi olla mahdollista, että vagushermon stimulointi korvan kautta voi vaikuttaa kipuun, ikääntymiseen ja jopa niinkin monimutkaisiin ongelmiin kuin mielenterveys? Tämä johtuu siitä yhteydestä, joka on kyseisen hermon sijainnilla, kuuloelimellä ja tietyillä ihmiselimistön järjestelmillä.

Korva on portti hermostoon. Vagushermoa tulee stimuloida tietyiltä ulkokorvan alueilta, ja koska tämä hermo kulkee sisäelinten läpi, sen kuljettama tieto jakautuu suureen osaan kehoa.

Vagushermo, joka tunnetaan myös nimellä kiertäjähermo, kuljettaa tietoa aivoista eri elimiin, kuten keuhkoihin ja sydämeen. Sillä on sympaattinen ja parasympaattinen haara, joiden kautta se säätelee toimintoja kuten hengitys, sydämensyke, verenpaine ja ruoansulatus.

Tässä menetelmässä korvan sisään asetetaan pieniä elektrodeja, joita ohjataan kaulalla olevan kannettavan laitteen avulla. Laite synnyttää ja välittää sähköimpulsseja, jotka henkilö aistii kihelmöintinä korvassa.

Korva on portti keskushermostoon.

Vastalääke ikääntymiseen liittyviin sairauksiin?

Leedsin yliopiston tekemä tutkimus, joka julkaistiin Aging -lehdessä, paljasti, että tämä menetelmä auttaa varjelemaan ihmisiä useilta ikääntymiseen liittyviltä sairauksilta. Näitä ovat erityisesti korkea verenpaine ja sydänsairaudet.

Tutkimuksen koordinaattorin Beatrice Brethertonin mukaan vagushermon stimuloinnilla voidaan vaikuttaa elimistön aineenvaihduntatasapainoon korjaavien toimintojen suorittamiseksi. Se ei vaadi lääkkeitä eikä mitään invasiivisia toimenpiteitä.

Vagushermon sympaattinen haara valmistelee elimistöä joko taistelemaan tai pakenemaan, kun taas parasympaattinen haara vaikuttaa lepoon ja ruoansulatukseen. Kun ihminen alkaa ikääntyä, sympaattinen haara ottaa vähitellen vallan.

Vagushermon stimulointi korvan kautta on menetelmä, jota käytetään tämän tilanteen kumoamiseen. Se aktivoi parasympaattista haaraa ja tasapainottaa sitä suhteessa sympaattiseen haaraan. Tämä vähentää kehon stressiä, ja näin ollen riski sen aiheuttamiin terveysongelmiin, kuten yllä mainittuihin, laskee.

Vagushermon stimulointi kroonisen kivun hoidossa

Vagushermon stimulointi korvan kautta vaikuttaa myönteisellä tavalla myös krooniseen kipuun. Ota huomioon, että vagushermo alkaa ydinjatkeesta ja hermottaa nielua, ruokatorvea, kurkunpäätä, henkitorvea, keuhkoputkia, sydäntä, mahalaukkua, palleaa, maksaa ja muita sisäelimiä.

Vagushermon säikeiden stimulointi vähentää kipua. Suurimpana haasteena on kuitenkin saada elektrodit oikeaan paikkaan.

Tietokonemallinnuksilla on voitu osoittaa yhä tarkemmin, millaisia sähkösignaaleja tulisi käyttää. Sekä näiden signaalien voimakkuus että muoto ovat vaikuttavia tekijöitä.

Vagushermon stimulointi korvan kautta auttaa esimerkiksi lievittämään kipua
Korva ja vagushermo kommunikoivat useiden eri elinten kanssa, mihin sen stimulointi kivun lievittämiseksi pohjautuukin.

Vagushermon stimulointi korvan kautta: lisähyödyt

Tällainen stimulaatio on osoittautunut tehokkaaksi myös tinnituksen vähentämisessä. Tinnituksen tyypillisin piirre on jatkuva korvien soiminen, joka ei ole peräisin mistään ulkoisesta lähteestä. Sillä on lukuisia aiheuttajia aina fyysisestä traumasta Ménièren tautiin, stressiin tai ylitöiden aiheuttamaan uupumukseen.

Tätä menetelmää koskevat löydökset ovat vasta jäävuoren huippu. Tutkijat uskovat löytävänsä lähitulevaisuudessa vielä muitakin käyttötapoja ja hyötyjä tälle innovatiiviselle menetelmälle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Niebla, J. G. (2004). Imágenes electrocardiográficas derivadas de una incorrecta colocación de los electrodos V1-V2. Enfermería en cardiología: revista científica e informativa de la Asociación Española de Enfermería en Cardiología, (32), 38-44.
  • Bretherton, B. (2019, 30 julio). Effects of transcutaneous vagus nerve stimulation in individuals aged 55 years or above: potential benefits of daily stimulation. Recuperado 7 de junio de 2020, de https://www.aging-us.com/
  • Velasco, R. C. (2019). Nuevas terapias: Electrocéutica. Diagnóstico, 58(4), 211-211.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.