Miksi tunnet kihelmöintiä käsissäsi ja jaloissasi?

Miksi tunnet kihelmöintiä käsissäsi ja jaloissasi?

Viimeisin päivitys: 14 marraskuuta, 2018

Kihelmöinti on epäilemättä varsin epämiellyttävä tunne. Kun käsivartesi, kätesi, sääresi tai jalkateräsi puutuvat, on vaikea tietää mitä tehdä jotta saisit ne taas tuntumaan normaalilta! Ota selvää mistä kihelmöinti käsissäsi ja jaloissasi johtuu tämän päivän artikkelista!

Tunnottomuus ja kihelmöinti: Mitä se on? Mikä sen aiheuttaa?

Tunnottomuus ja kihelmöinti ovat molemmat epätavallisia tuntemuksia jotka voivat ilmaantua mihin kehonosaan tahansa. Mutta useimmiten ihmiset kokevat niitä käsivarsissa, säärissä, kämmenissä, sormissa ja jalkaterissä. Joitakin yleisimpiä syitä raajojen puutumiselle ovat:

 • Samassa asennossa oleminen pitkiä aikoja, joko seisten tai istuen (esimerkiksi matkustaessa tai työpöydän ääressä).
 • Hermovaurio – jos sinulla on hermovaurio niskassa, koet näitä tuntemuksia käsivarsissa ja käsissä; jos vaurio on alaselässä, se vaikuttaa sääriin ja jalkoihin.
Estä käsien kihelmöinti painamalla kättä
 • Paine selkäydinhermossa tai ääreishermostossa.
 • Vyöruusu.
 • Heikko verenkierto johtuen verisuonten tulehduksesta, verisuonten kalkkeutumisesta tai veritulpasta.
 • Epätasapaino kalium-, kalsium- tai natriumtasoissa.
 • B12-vitamiinin puute.
 • Tietyt lääkitykset.
 • Hermovaurio johtuen liiallisesta alkoholin kulutuksesta, tupakkatuotteiden käytöstä tai lyijyaltistuksesta.
 • Sädehoito.
 • Pistävät hyönteiset, punkit tai eläinten puremat.
 • Äyriäisallergia.
 • Rannekanavaoireyhtymä.
 • Diabetes.
 • Kilpirauhasen vajaatoiminta.
 • Aivoinfarkti tai muu iskeeminen kohtaus.

Kotikeinot ja suositukset kihelmöinnin helpottamiseen käsissä ja jaloissa

Vesi on yksi parhaista luonnollisista keinoista puutumisen helpottamiseen. Upota puutunut alue kylmään veteen noin 10 minuutiksi tai kunnes kihelmöinti lakkaa. Jotkut ihmiset liikuttavat väkisin tunnottomia sormia, varpaita tai muita kehonosia. Muita vaihtoehtoja ovat:

Kävely

Tee lyhyt kävelylenkki huoneen ympäri kun tunnet kihelmöinnin alkavan. Voit joutua seisomaan hetken aloillasi jos toinen jalkasi kramppaa mutta liikkuminen on melko tehokas keino puutumisen helpottamiseen, varsinkin jos olet istunut kauan aloillasi.

Kävely on tehokas tapa estää kihelmöinti jaloissa

Seisominen varpaillasi

Tämä on toinen hoitokeino puutuneille jaloille. Seiso varpaillasi kuin olisit tanssija ja laske sitten kantapääsi maahan. Toista 10 kertaa stimuloidaksesi alaraajojen verenkiertoa. Jos sääresi ja jalkateräsi puutuvat usein, tee tämä harjoitus joka ilta ennen nukkumaanmenoa niin vältät puutumisen nukkuessasi.

Syö enemmän rautapitoisia ruokia

Raudanpuute saattaa aiheuttaa kihelmöintiä käsissäsi ja jaloissasi. Linssien ja punajuurien lisääminen ruokavalioosi saattaa vähentää puutumista. On myös hyvä syödä enemmän kananmunia, maitoa, pähkinöitä, herneitä, papuja ja vihreitä lehtikasviksia kuten pinaattia ja lehtimangoldia.

Tee haude chilistä

Tämä saattaa helpottaa tilannetta. Tarvitset tusinan punaisia chilipaprikoita. Kypsennä ne korkealla lämmöllä ja paina ne sitten kankaan läpi. Laita haude vaikutusalueelle. Paprikoiden lämpö vähentää kipua ja epämiellyttävää tunnetta. Jos kärsit usein tästä ongelmasta voit valmistaa chilistä salvan jo valmiiksi ja lämmittää sen tarpeen tullen.

Vältä tiettyjä ruokia ja juomia

Kahvin tai alkoholin juominen illallisen aikana ja sen jälkeen ei ole suositeltavaa. Ei myöskään raskaiden ruokien syöminen illalla.

Noudata terveellisempää elämäntapaa

Lopeta tupakointi, harrasta liikuntaa kuten esimerkiksi uintia, harrasta rentouttavia hoitomuotoja kuten joogaa vähentääksesi jännitystä, vältä viettämästä liikaa aikaa samassa istuma- tai seisoma-asennossa ja käytä väljempiä vaatteita jotta veri kiertää paremmin.

Ehkäise kihelmöinti terveellisellä aamupalalla

Hieronta ja asennon muuttaminen

Kun tunnet kihelmöinnin alkavan, kannattaa aluetta hieroa voimakkaasti. Voit myös tehdä tämän joka ilta välttääksesi raajojen puutumisen yön aikana. Toinen hyvä keino on vaihtaa asentoa usein. Jos istut, nouse seisomaan; jos olet makuulla, nouse istumaan; jos seisot, istu alas… jne.

Jos jalkasi ja kätesi puutuvat nukkuessasi, se saattaa johtua siitä että pysyt liikkumattomana pitkiä aikoja. Kokeile kohottaa puutuvia raajoja tyynyjen avulla.

Käytä sopivia jalkineita

Valitse aina puuvillaiset tai villaiset sukat jotka poistavat kosteutta ja vähentävät kihelmöintiä. Vaihda sukkasi kolmesti päivässä (8 tunnin välein). Kenkien tulisi olla mukavat ja tehty nahasta tai kankaasta.

Tarkista että niissä on riittävä holvituki tai käytä irtotukea saadaksesi jaloillesi paremman tuen. Yritä olla käyttämättä korkokenkiä tai kenkiä joilla liukastelet kävellessäsi – tarkista että kengissäsi on hyvät pohjat.

Tee seinä- tai palloharjoituksia

Kun tulet töistä kotiin, varsinkin jos tunnet jaloissasi kihelmöintiä tai ne ovat puutuneet, ota kengät ja sukat pois ja seiso selkä seinää vasten. Paina sormesi ja kämmenesi seinää vasten ja koukista kevyesti polviasi. Töissä toimistossasi ota kumipallo kämmenellesi ja työnnä niin kovaa kuin pystyt.

On olemassa juuri tähän harjoitukseen sopivia välineitä. Voit tehdä saman harjoituksen säärillesi ja jalkaterillesi työntämällä kumipalloa jalkapohjillasi lattiaa vasten.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.