5 tapaa lievittää rannekanavaoireyhtymän aiheuttamaa kipua

On hyvin tärkeää, että kiinnität huomiota asentoosi, kun puhut puhelimessa tai kirjoitat tietokoneella. Jos mahdollista, käytä ergonomista näppäimistöä.
5 tapaa lievittää rannekanavaoireyhtymän aiheuttamaa kipua

Viimeisin päivitys: 05 marraskuuta, 2018

Useat naiset kärsivät rannekanavaoireyhtymästä. Monesti rannekanavaoireyhtymän ainoa toimiva hoitokeino on leikkaus. Ennen kuin olet siinä pisteessä, kannattaa noudattaa seuraavia neuvoja, jotta et joudu kärsimään kivusta ja jotta elämänlaatusi paranisi.

Rannekanavaoireyhtymän oireet

Rannekanavaoireyhtymän kipu tietokoneen äärellä

Rannekanavaoireyhtymän oireet ilmenevät yleensä 30 ja 60 ikävuoden välillä. Naiset kärsivät kyseisestä oireyhtymästä useammin kuin miehet, sillä naisten rannekanava on yleensä kapeampi. Tämän takia naisen ranteen luut sekä nivelside, jossa sormien jänteet ja käden hermot kohtaavat, alistuvat helpommin rasitukselle.

Puristuksissa olevat jänteet tulehtuvat ja joskus alueelle kertyy myös nestettä. Kaikki tämä tekee kyseisestä alueesta kireän, ja kuten tiedät, se tekee kipeää. Vaikka useimmiten kyseinen oireyhtymä alkaa ensin vaivata vain toisella puolella vartaloa, ajan mukana se yleensä siirtyy myös toiseen ranteeseen, joka taas aiheuttaa entistä enemmän ongelmia tiettyjen toimintojen tekemisessä jokapäiväisessä elämässä.

Rannekanavaoireyhtymän oireita:

  • Se yleensä alkaa öisenä kipuiluna, ja käsi saattaa tuntua epämukavalta, kihelmöivältä tai tunnottomalta. Kädessäsi saattaa myös esiintyä öisin kramppeja, jotka pitävät sinut hereillä.
  • Kramppien aiheuttama kipu säteilee kyynärpäähän saakka, ja lamauttavaa kipua saattaa tuntua jopa peukalossa.
  • Pienten esineiden poimiminen käteen alkaa muodostua hankalaksi, jolloin sormistasi saattaa myös hävitä hetkellisesti tunto. Esineiden puristaminen peukalon ja etusormen välissä on erityisen kivuliasta.

Mainittakoon myös, että nämä oireet ovat yleisempiä raskaana olevilla naisilla, sillä heidän kehoihinsa kertyy enemmän nestettä. Tämä kannattaa pitää mielessä.

Keinoja rannekanavaoireyhtymän hoitoon

1. Tulehduksia lievittävä inkiväärisidos

inkivaari rannekanavaoireyhtymän hoitoon

Jotkin lääkinnälliset kasvit pitävät sisällään voimakkaasti tulehduksia lievittäviä ominaisuuksia, ja yksi parhaista tällaisista on inkivääri. Tätä tahnaa varten tarvitset ruokalusikallisen raastettua inkiväärin juurta, hieman eukalyptusta sekä minttua. Voit käyttää joko kaupasta saatavia eteerisiä öljyjä tai tehdä sellaisen itse.

Sekoita ainekset pariin desilitraan lämmintä vettä ja jäähdytä sitten seosta jääkaapissa kunnes se on kylmää (kylmä auttaa parhaiten kipuun). Kasta side seokseen ja asettele se kivuliaalle alueelle puoleksi tunniksi. Tulet huomaamaan, kuinka kipusi lievenee välittömästi.

2. Tulehdusta lievittävä sypressi-rosmariinisidos

Rosmariiniöljy rannekanavaoireyhtymän hoitoon

Tätä varten keitämme teetä kahdesta rosmariinin oksasta sekä parista desilitrasta vettä.  Sillä aikaa kun neste viilenee, hiero kipeälle alueelle hieman sypressiöljyä. Saatatkin jo tietää, että sypressi on yksi parhaista tulehdusta lievittävistä aineista. Kun tee on kylmää, asettele siihen kastettu side kohtaan, johon hieroit sypressiöljyä.

3. Sarviapilatahna

sarviapila rannekanavaoireyhtymän hoitoon

Oletko jo kuullut, kuinka mahtavaa ainetta sarviapila on? Se on loistava ainesosa tulehdusta lievittävää tahnaa varten. Sarviapila sisältää runsaasti niasiinia sekä B3-vitamiinia, jotka auttavat taistelemaan tulehduksia vastaan sekä lievittämään kipua. Vitamiinit ja flavonoidit auttavat nivelrikon sekä muiden nivelten ongelmien hoidossa.

Sinun tulee yksinkertaisesti valmistaa tahna sekoittamalla sarviapilajauhetta veteen, ja levittää tahnaa sitten kipeälle alueelle. Tulet ällistymään tämän hoitokeinon tuomasta helpotuksesta.

4. Ruokavaliosuosituksia

Appelsiini-porkkanamehu rannekanavaoireyhtymän hoitoon

Rannekanavaoireyhtymää voidaan hoitaa myös sisältäpäin valitsemalla oikeanlaisia ruokia, joiden ravintoaineet lievittävät tulehdusta ja vahvistavat hermoja, rustoa sekä luustoa. Miten sinun siis tulee toimia? Se on helppoa. Aloita päiväsi ruokalusikallisella pellavansiemenöljyä, joka toimii korkean B6-vitamiinipitoisuutensa ansiosta hyvin tulehduksia vastaan.

Riisi, vihreät lehtivihannekset, kananrinta sekä banaanit ovat myös loistavia ruokia rannekanavaoireyhtymästä kärsivälle, kuin myös greippi-, ananas- sekä appelsiinimehutNe sisältävät paljon antioksidantteja, välttämättömiä mineraaleja sekä B-vitamiinia. Muista sisällyttää joitakin näistä ruoista ruokavalioosi joka päivä. Yksi täydellinen juoma lounaallesi on mehu, joka on tehty kahdesta lehtikaalin lehdestä sekä yhdestä vihreästä omenasta. Jos juot kyseistä mehua kolmesti viikossa, tulet tuntemaan sen tuoman helpotuksen.

5. Ergonomisia suosituksia

Kännykkä vuoteessa ranne kuntoon

Sinun tulee ottaa myös nämä asiat huomioon. Tietokoneen käyttö voi todella ärsyttää rannekanavan aluetta. Yritä välttää monta tuntia kestävää tietokoneella kirjoittamista tai puhelimessa puhumista. Jos sinun täytyy käyttää tietokonetta, yritä valita mahdollisimman ergonominen näppäimistö, joka ei pakota sinua taittamaan tai venyttämään ranteitasi kovin paljoa.

On olemassa myös joitakin hellävaraisia käsiharjoitteita, joiden avulla voit lievittää rannekanavaoireyhtymän oireita. Pyörittele rannettasi hitaasti muutaman minuutin ajan, tai ota toisella peukalollasi ote toisesta ja venytä peukaloitasi. Nämä harjoitteet auttavat pitämään jänteet venyvinä, jolloin hermoihin kohdistuu vähemmän painetta. Tee harjoitteet aina hellävaraisesti.

Rannekanavaoireyhtymä ei häviä itsestään ja se vaatii melkein aina leikkausta jossakin vaiheessa, mutta ennen kuin se on edennyt niin pitkälle, kannattaa etsiä helpotusta näiden vinkkien avulla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Armstrong, T. J., & Chaffin, D. B. (1979). Carpal tunnel syndrome and selected personal attributes. Journal of occupational medicine.: official publication of the Industrial Medical Association, 21(7), 481-486.
  • Atroshi, I., Gummesson, C., Johnsson, R., Ornstein, E., Ranstam, J., & Rosén, I. (1999). Prevalence of carpal tunnel syndrome in a general population. Jama, 282(2), 153-158.
  • Phalen, G. S. (1972). The carpal-tunnel syndrome: clinical evaluation of 598 hands. Clinical Orthopaedics and Related Research®, 83, 29-40.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.