Logo image
Logo image

Torju anemiaa näillä 7 ruoalla

3 minuuttia
Tiesitkö, että kananmuna ei ainoastaan vähennä anemian oireita, vaan lisäksi se vahvistaa hiuksia ja kynsiä? Tätä tuotetta kannattaa nauttia appelsiinimehun kera, jotta voisit imeyttää kananmunan sisältämät ravinteet kehoosi paremmin.
Torju anemiaa näillä 7 ruoalla
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Anemia on tila, jonka aiheuttaa alentunut hemoglobiini veressä. Se on lähes aina syytä raudan puutteesta tai puutteellisesta tiettyjen ravinteiden saannista, jotka sisältävät esimerkiksi foolihapon tai B12-vitamiinin. Torju anemiaa tehokkaasti ottamalla tämän artikkelin ruokavalio-ohjeet anemiasta kärsivälle!

Anemia on yksi kaikkein yleisimmistä ravinteisiin liittyvistä terveysongelmista, ja vaikka sitä onkin kaiken tyyppisillä ihmisillä, kaikkein eniten siitä kärsivät lapset ja naiset.

Sen ohella ilmaantuu ongelmia solujen hapettumisessa, ja se vaikuttaa monen elintärkeän elimen toimintaan.

Tämän vuoksi sitten anemiasta kärsivä ihminen on kroonisesti väsynyt, ja vakavissa tapauksissa saattaa ilmetä sellaisia ongelmia kuten korkeaa verenpainetta, tulehduksia ja jopa muistinmenetystä.

Torju anemiaa ruokavaliolla

Hyvä uutinen on kuitenkin se, että tämä on sellainen ongelma, jota voidaan hoitaa luonnollisin keinoin. Tähän tarvitaan vain ruokavalion parannus ja ravinnon sopivuuden varmistaminen.

Torju anemiaa tehokkaasti näillä seitsemällä ruoalla!

1. Pinaatti

Some figure

Pinaatti sisältää vain vähän kaloreita, mutta kuitenkin paljon elintärkeitä ravinteita, ja tämä kasvis ansaitseekin ykköspaikan anemiaa torjuvien ruokien listalla.

Se sisältää A- ja B-monivitamiineja, joista molemmat tyypit ovat tarpeellisia vastustuskyvyn vahvistamiseksi sekä uupumuksen torjumiseksi.

Raudan, sinkin ja kalsiumin suuri määrä pinaatissa edistää hemoglobiinin tuotantoa sekä auttaa parantamaan verenkiertoa, ja siten tämä kasvis parantaa kudosten hapensaantia.

Ihanteellista olisi nauttia ainakin puolikas kupillinen pinaattia päivittäin (75 g), jotta voisit saada 20 % raudan tarpeestasi tyydytetyksi.

2. Kaura

Sen lisäksi, että kaurasta saa rautaa, se sisältää myös vitamiineja ja antioksidantteja, jotka ovat avaintekijöitä tämän häiriön hoitamisessa.

Kauran sisältämä runsas ravinteiden määrä auttaa happea ja ravinteita tulemaan kuljetetuiksi kehon eri alueille paremmin, ja tämä estää fyysisten kykyjen ja mielentilan laskua.

  • Nauti 2-3 ruokalusikallista kauraa päivittäin, kunnes anemiasi on lievittynyt.

3. Kananmuna

Some figure

Säännöllinen kananmunan nauttiminen on mahtava tottumus, jotta voisit pitää kehosi energiatasot hyvinä.

Niissä on elintärkeitä aminohappoja ja mineraaleja, jotka toimivat yhdessä auttaen tuottamaan hemoglobiinia ja vasta-aineita.

Kananmunan sisältämien ravinteiden valikoima auttaa kroonisen anemian kanssa, ja samalla se lievittää sellaisia oireita kuten hauras tukka ja ohuet kynnet.

  • Lisää kananmunaa säännölliseen ruokavalioosi, ja mieluiten nauti sitä aamiaisella.
  • Yhdistä kananmuna appelsiinimehuun, jotta sen ravinteet tulevat imeytetyiksi kehoosi tehokkaammin.

4. Linssit

Linssit ovat eräitä parhaista palkokasveista kaikille niille, jotka kärsivät anemiasta.

Niiden sisältämä rauta auttaa veren punasolujen tuotannossa, ja se on avuksi myös kaikissa verenkierron ongelmissa.

Ne sisältävät proteiineja ja antioksidantteja, jotka auttavat suojaamaan soluja siltä hajoamiselta, jonka ravinteiden puutostilat aiheuttavat.

  • Nauti jopa kolme annosta linssejä viikossa.

5. Täysjyväleipä

Some figure

Täysjyvätuotteet ovat loistava lähde, mikäli haluat torjua uupumusta ja heikkoutta, jotka anemia aiheuttaa.

Hiilihydraatit ovat polttoaineen lähde kudoksillesi ja soluillesi, ja ne auttavat pitämään fyysisen ja henkisen suorituskyvyn hyvänä.

Täysjyvissä on myös pieni määrä rautaa. Kun yhdistät nämä jyvät muihin ruokiin, ne nopeuttavat toipumista tästä puutostilasta.

  • Sisällytä täysjyväviljoja aamiaiseesi, kuten myös vähärasvaista lihaa, avokadoa tai hedelmää.

6. Maksa

Hoito-ohjelmat niille, joilla on anemia, sisältävät usein naudan maksaa.

Tämän tyypin liha on hyvä helposti imeytyvän raudan lähde, ja siten se on yksi kaikkein parhaista ratkaisuista, kun haluat hoitaa anemiaa ravinnolla.

  • Syö maksaa ainakin kahdesti viikossa.

7. Granaattiomena

Some figure

Vaikka granaattiomena ei sisälläkään suurta määrää rautaa, tämän hedelmän lisääminen ruokavalioon voi olla suureksi avuksi anemian oireiden lievittämiseksi.

Siinä on kuitua, kaliumia ja muita elintärkeitä mineraaleja, jotka ensinnäkin toimivat puutoksia korjaten, ja ne myös parantavat verenkiertoa ja solujen hapensaannin prosessia.

Granaattiomenan nauttiminen kohtuudella lisää energiaa sekä auttaa pitämään kehosi hemoglobiinin tuotannon tasapainossa.

  • Nauti yksi palanen granaattiomenaa päivässä, tai vaihtoehtoisesti nauti sitä mehun muodossa.

Onko sinulle itsellesi annettu diagnoosi anemiasta? Sen lisäksi, että noudatat lääkäriltä saamiasi neuvoja, lisää tässä artikkelissa esittelemiemme ruokien määrää päivittäisessä ruokavaliossasi, ja torju anemiaa tehokkaammin!

Muista kuitenkin, että näitä tuotteita tulisi nauttia vain kohtuudella.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Simonson W., Should vitamin C routinely be given with oral iron supplements? Geriatr Nurs, 2019.
  • Langan RC., Goodbread AJ., Vitamin B12 deficiency: recognition and management. Am Fam Physician, 2017. 96 (6): 384-389.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.