Logo image
Logo image

Toimivatko detox-jalkakylvyt oikeasti?

3 minuuttia
Detox-jalkakylpyjä markkinoidaan uutena myrkkyjä poistavana hoitona. Mutta miten tehokkaita ne todellisuudessa ovat?
Toimivatko detox-jalkakylvyt oikeasti?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Detox-jalkakylvyt ovat yksi monista ihmehoitoina pidetyistä villityksistä, joiden markkinoidaan ratkaisevan monenlaiset terveyspulmat. Hoidon aikana sähkömekanismi synnyttää korkeita taajuuksia negatiivisesti varautuneina ioneina elimistön puhdistamiseksi myrkyistä.

Tämä toimii Royal Raymond Rifen keksimien periaatteiden mukaisesti. Kyseinen keksijä väittää, että virukset tuhoutuvat altistuttuaan tietyille taajuuksille. Tätä teoriaa soveltamalla tohtori Mary Staggs loi detox-jalkakylvyt. Hoidon aikana jalkojen liotukseen käytetty vesi vaihtaa väriä, minkä pitäisi oletettavasti olla merkki myrkkyjen poistumisesta.

Tässä artikkelissa kerromme tästä toimenpiteestä ja perehdymme siihen, tehoavatko detox-jalkakyvyt oikeasti.

Miten detox-jalkakylvyt toimivat?

Ensiksi on hyvä selventää, että termillä detox viitataan yleensä erilaisiin hoitoihin tai laitteisiin, jotka puhdistavat elimistöä myrkyistä tiettyjen menetelmien ja toimenpiteiden kautta. Detox-kylpyjen kohdalla kyseessä on laite, joka ionisoi suolaveden pienessä vadissa.

Elektrolyysin kautta vedessä olevat elementit erottuvat. Kun jalat laitetaan veteen, elimistöön tulee negatiivinen ionivaraus, mikä stimuloi vapaiden radikaalien poistumista.

Detox-jalkakylpyjen pääasiallinen tavoite on nostaa elimistön emäksisyyttä. Joidenkin mukaan tämä on terveydelle hyödyksi, sillä bakteerit ja muut taudit tarvitsevat happaman pH:n selviytyäkseen.

Hoidossa jalat laitetaan suolaveteen ja käynnistetään laite. Tämä saa aikaan välittömän elektrolyyttireaktion, joka stimuloi elimistön puhdistumista.

Some figure

Miksi vesi vaihtaa väriä?

Hoidon aikana vesi muuttuu ruskeaksi, punertavaksi tai kellertäväksi tapauksesta riippuen. Menetelmän kannattajat vakuuttavat, että tämä johtuu elimistön puhdistumisesta ja että väri on osoituksena eri myrkyistä.

Heidän mukaansa värit kertovat jopa eri elimistä lähtöisin olevista myrkyistä. Jos vesi on mustaa, maksa puhdistuu; jos se on oranssia, kyseessä ovat nivelet; valkoinen vaahto vastaa lymfajärjestelmää; ja jos se on ruskeaa, se johtuu tupakasta ja alkoholista.

Todellisuudessa vesi kuitenkin vaihtaa väriä oksidin saostumisesta johtuen, pääasiassa elektrodien korroosion seurauksena. Myös esimerkiksi suolalla, hiellä ja lialla voi olla vaikutusta.

Väri vaihtuu itse asiassa sillonkin, kun laite on päällä eivätkä jalat ole vedessä.

Lue lisää: Detox-vedet: niiden hyödyt ja myytit

Detox-jalkakylpyjen mahdolliset hyödyt

Detox-jalkakylpyjä suositellaan reumasairauksiin, nivelkipuun, nesteturvotukseen, suonikohjuihin, stressiin, useisiin passiivisen elämäntyylin aiheuttamiin ongelmiin ja jopa unihäiriöihin. Ne ovat myös osa hoitoadyslipidemiassa, niveltulehduksessa, aknessa ja munuaisten vajaatoiminnassa.

Tässä mielessä detox-jalkakylpyihin liitetyt hyödyt ovat lukemattomat: kivun lievittymisestä aineenvaihdunnan vilkastumiseen ja hapenkulun säätelyyn, energiakentän tasapainoon, immuunjärjestelmän vahvistumiseen, selluliitin vähentymiseen, aknen lievittymiseen ja notkeuden lisääntymiseen.

Detox-jalkakylpyjen sanotaan auttavan jopa seuraavissa:

  • Nopeuttavat paranemista sairaudesta, vammasta tai leikkauksesta.
  • Poistavat liiallista virtsa- ja maitohappoa.
  • Poistavat raskasmetalleja.
  • Auttavat hoitamaan unihäiriöitä.
  • Parantavat sydämen terveyttä ja jopa mielialaa.

Sinua voisi kiinnostaa myös: Turvonneet jalat: 8 keinoa turvotuksen lievittämiseen

Detox-jalkakylpyjen mahdolliset riskit

Detox-jalkakylvyistä on tullut hyvin suosittu vaihtoehtoinen hoito. Niiden haittojen katsotaan olevan epätodennäköisiä, mutta tästä huolimatta aivan kaikkien ei tulisi käyttää niitä, ainakaan ennen lääkärin lupaa.

Tällaisia henkilöitä ovat lapset, raskaana olevat, diabeetikot ja ihmiset, joilla on sydämentahdistin tai jaloissa avohaavoja ja ruhjeita. Erityisesti diabeetikot voivat vahingossa saada palovammoja kuumasta vedestä.

Miten detox-jalkakylvyt toimivat?

Tällaisia jalkakylpyjä tukeva näyttö on pääasiassa peräisin asiakastyytyväisyyskyselyistä. Näitä tutkimuksia tekevät ja vahvistavat usein itse laitteiden valmistajat tai niitä markkinoivat yritykset.

Toisissa tutkimuksissa on pyritty osoittamaan IonCleanse® -laitteen teho autismikirjon häiriöistä kärsivillä lapsilla. Tästä tehty kysely osoitti, että oireet vähenivät 55 %:lla.

Kyseisessä tutkimuksessa ei kuitenkaan näy siitä vastaavien lääketieteen ammattilaisten nimiä. Siinä mainitaan korkeintaan ryhmä “The Thinking Moms’ Revolution“.

Yleisesti ottaen detox-jalkakylvyistä ei juuri ole tieteellisiä tutkimuksia. Muutamia harvoja tutkimuksia ovat vuoden 2012 kliininen tutkimus tekijöiltä Kennedy et al. sekä Canadian College of Naturopathic Medicine -oppilaitoksen ja Toronton yliopiston tutkimukset.

Tutkimus tehtiin useilla potilailla, jotka kaikki käyttivät IonCleanse® -jalkakylpyjä. Osallistujilta kerättiin virtsa- ja hiusnäytteitä sekä laitteen vettä ennen ja jälkeen kylpyjen.

Näytteet analysoituaan tutkijat tulivat siihen johtopäätökseen, että myrkkyjen määrä ei ollut vähentynyt. Ne eivät poistuneet jalkojen kautta, eivätkä maksa tai munuaiset puhdistuneet.

Sitä vastoin Center for Research Strategies -keskuksen vuoden 2008 tutkimus osoitti, että alumiinin ja arseenin määrä väheni 46 %:lla ja 24 %:lla, tässä järjestyksessä. Saadut tulokset kuitenkin hylättin, sillä Kennedy et al. katsoivat, että tutkimus oli kytköksissä itse IonCleanse® –laitteen valmistajaan.

Some figure

Detox-jalkakylvyt ovat kauneushoito, eivät terveyshoito

Vaikka detox-jalkakylpyjen hyötyjen tueksi ei ole varmaa näyttöä, ei ole todisteita myöskään niiden haitoista. Niitä myyvät tahot suosittelevat niitä itse asiassa pelkiksi kauneushoidoiksi.

Jos siis haluat nauttia detox-jalkakylvyistä rentoutumis- ja virkistäytymistarkoituksessa, ne ovat siihen erinomaisia. Jalkojen pehmittämiseen on tosin myös edullisempia vaihtoehtoja, kuten eteeriset öljyt tai erilaiset suolat.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • American Cancer Society. Questionable methods of cancer management: Electronic devices. Cancer Journal for Clinicians 1994; 44:115-127.
  • Goodman R, Blank M. Insights into electromagnetic interaction mechanisms. J Cell Physiol. 2002; 192(1):16-22.
  • Martínez Y, Pérez Z, Mora S, Rodríguez N, González O. Utilidad de la magnetoterapia y el ioncleanse en pacientes con enfermedad renal crónica secundaria. Rev Cubana Med Fis Rehab. 2013; 5(1). Disponible en: http://bvs.sld.cu/revistas/mfr/vol_5n113/mfrsu 1213.htm
  • Serra Valdés M. Las enfermedades reumáticas: de la teoría a la realidad.  Finlay. 2013; 3(4): 271-275.
  • Varela O, Pérez R, Mora G. Utilidad de la magnetoterapia y el ioncleanse en el tratamiento de la gota. Rev Cub de Med Fis y Rehab. 2015; 7(2): 172-181.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.