Logo image
Logo image

Bakteerien liikakasvun hoito

3 minuuttia
FODMAP-ruokavalion noudattaminen, antibiootit ja bakteerikannan elvyttäminen ovat muutamia hoitovaihtoehtoja bakteerien liikakasvuun. Mitä muuta siitä tulee tietää? Tästä artikkelista löydät kaiken oleellisen tiedon!
Bakteerien liikakasvun hoito
Viimeisin päivitys: 10 lokakuuta, 2021

Kärsitkö ruoansulatuskanavan oireista kuten vatsakivusta tai ripulista? Saatat kärsiä bakteerien liikakasvusta ohutsuolessa. Tämä tila ei ole normaali, ja tässä artikkelissa kerromme sen hoidosta ja tyypillisimmistä ihmisten tekemistä virheistä. Jos siis haluat tietää, mitä onnistunut bakteerien liikakasvun hoito pitää sisällään, jatka lukemista!

Bakteerien liikakasvu ohutsuolessa

Suolistobakteerien liikakasvu eli ohutsuolen bakteerien liikakasvu (SIBO) on heterogeeninen oireyhtymä, joka syntyy bakteerien liiallisesta määrästä tai bakteerilajien muutoksesta ohutsuolessa.

Sen aiheuttamat ruoansulatuskanavan oireet ovat vaihtelevia ja epäspesifejä, kuten:

 • Turvotus
 • Ilmavaivat
 • Vatsakipu
 • Ripuli
 • Ylävatsavaivat aterioiden jälkeen
 • Laihtuminen

Tästä oireyhtymästä tekee niin erikoisen se, että toisin kuin paksusuolessa, ohutsuolessa ei tulisi olla runsaasti bakteereita. Asiantuntijat uskovat, että ne harvat ohutsuolessa asustavat bakteerit ovat olleet siellä syntymästä asti eläen symbioosissa ohutsuolen kanssa.

Some figure
Bakteerien liikakasvu ohutsuolessa voi johtaa erilaisiin ruoansulatuskanavan ongelmiin.

Tämä suhde on vähitellen alettu tuntea syvällisemmin ja ymmärretään, että se on erittäin tärkeä normaalin ruoansulatusprosessin, tehokkaan immuunijärjestelmän toiminnan ja optimaalisen suoliston kehityksen saavuttamiseksi.

Ongelmia syntyy, kun nämä bakteerit kasvavat liikaa. Yksi syy tällaiseen bakteerien liikakasvuun saattaa olla esimerkiksi liian runsaasti FODMAP-hiilihydraatteja sisältävien ruokien syöminen.

Hyvän mikro-organismien ekosysteemin ylläpitämiseksi ruoansulatuskanavassa ja näin bakteerien liikakasvun välttämiseksi ihmiselimistö käyttää antibioottisia mekanismeja, kuten:

 • Mahalaukun suolahappo
 • Sapen ja ruoansulatusentsyymien tuotanto (jotka ovat myöskin hyvin antibioottisia)
 • pH-muutokset
 • Suoliston hapetus

Lue myös: Parhaat ruoat vatsavaivoihin

Kuinka se diagnosoidaan?

Hyvä täydentävä diagnostinen testi on hengityksen vetymittaus. Tämä testi perustuu siihen, että tietyt kaasut, kuten vety tai ihmisen metaani, syntyvät suolistobakteerien fermentoidessa hiilihydraatteja. Jos näiden kaasujen uloshengitys tapahtuu liian nopeasti, kyseessä tiedetään olevan bakteerien liikakasvu.

Bakteerien liikakasvun hoito

Perinteisesti hoitoon kuuluu oireita aiheuttavien vaivojen tunnistaminen ja antibioottikuuri. Ei pidä kuitenkaan unohtaa erästä perustavanlaatuista osiota: ruokavalion hallintaa. Tämän tekemiseksi suositellaan:

 • Välttämään antiravintoaineita, jotka haittaavat ruoansulatustoimintoja.
 • Ensimmäisessä vaiheessa vähennä runsaasti FODMAP-hiilihydraatteja sisältäviä ruokia.
 • Syö antimikrobisia ruokia: muun muassa oregano, timjami, soihtupuutee, kookosrasva.
 • Palauta mahalaukun happamuus.
 • Palauta sapen ja eksokriinisen haiman toiminta syömällä muun muassa ruoansulatusentsyymipohjaisia lisäravinteita.

Saatat pitää myös tästä artikkelista: Vatsakivun lievitys lääkeyrteillä

Tyypilliset hoitovirheet

Some figure
Yksi suolistobakteerien liikakasvun hoitoa haittaavista virheistä on väärä diagnoosi.

1. Yhden ainoan diagnoosin tekeminen

Jos potilas kärsii turvotuksesta ja steatorreasta (rasvaa ulosteessa), lääkärit usein diagnosoivat potilaalla bakteerien liikakasvun. Mutta nämä samat oireet voivat johtua myös:

 • Haiman vajaatoiminnasta
 • Hiivan liikakasvusta
 • Loisinfektiosta
 • Vähäisestä mahahaposta

Näin ollen on erittäin tärkeää saada kunnollinen diagnoosi, joka ei perustu ainoastaan oireisiin, vaan kaikkiin niihin prosesseihin, jotka ovat johtaneet kyseiseen terveysongelmaan.

2. Liian pitkä antibioottikuuri

Vaikka antibioottikuurien syöminen on tavallista, niiden liian pitkäaikainen käyttö voi vaikuttaa haitallisesti symbioottisiin bakteereihin. Se voi vahingoittaa bakteeriston monimuotoisuutta ja vaikeuttaa potilaan elämistä ilman hoitoa, sillä juuri mikrobiomimme lajien monimuotoisuus säätelee liikakasvua.

3. Liian rajoittavat dieetit liian pitkään

Ensimmäisessä vaiheessa tulisi noudattaa FODMAP-ruokavaliota (eli rajoittaa FODMAP-hiilihydraatteja sisältäviä ruokia), sillä se auttaa säätelemään liikakasvua. Sinun tulee kuitenkin muistaa, että kuidut ovat bakteeristomme ravintoa, ne ovat meidän prebioottejamme. Niiden liian pitkäaikainen rajoittaminen voi myös vaikuttaa haitallisesti bakteerien monimuotoisuuteen.

4. Hoidon päättäminen oireiden kadotessa

Kun bakteerien liikakasvu on hoidettu, on keskityttävä palauttamaan ne kontrollimekanismit, joiden puuttuminen johti bakteerien liikakasvuun. Hoito päättyy, kun suolahapon vähäisyys, haiman vajaatoiminta tai happosalpaajien tarve on saatu ratkaistua, eikä ainoastaan silloin kun oireet ovat kadonneet.

Bakteerien liikakasvun hoito: yhteenveto

Tiivistettynä, bakteerien liikakasvun hoitamiseksi tulee ihan ensiksi vähentää runsaasti FODMAP-hiilihydraatteja sisältävien ruokien liiallista kulutusta. Lisäksi bakteerien liikakasvun hoito saattaa pitää sisällään antibiootteja ja muita vaihtoehtoja. Hoidon onnistuminen riippuu joka tapauksessa pitkälti siitä, että lääkäri tekee oikean diagnoosin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Miazga A, Osiński M, Cichy W, Żaba R. Current views on the etiopathogenesis, clinical manifestation, diagnostics, treatment and correlation with other nosological entities of SIBO. Adv Med Sci. 2015 Mar;60(1):118-24.
 • Chedid V, Dhalla S, Clarke JO, Roland BC, Dunbar KB, Koh J, Justino E, Tomakin E, Mullin GE. “Herbal therapy is equivalent to rifaximin for the treatment of small intestinal bacterial overgrowth.” Glob Adv Health Med. 2014 May;3(3):16-24. doi: 10.7453/gahmj.2014.019.
 • Quigley EM. Small intestinal bacterial overgrowth: what it is and what it is not. Curr Opin Gastroenterol. 2014 Mar;30(2):141-6.
 • Gibson, P. R., & Shepherd, S. J. (2010). Evidence based dietary management of functional gastrointestinal symptoms: The FODMAP approach. Journal of gastroenterology and hepatology, 25(2), 252-258.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.