Logo image
Logo image

Detox-vedet: niiden hyödyt ja myytit

3 minuuttia
Detox-vedet tunnetaan niiden fytoravinteista ja antioksidanteista. Ne voivat olla hyödyllisiä, mutta detox-vesien ympärillä pyörii myös harhaanjohtavia myyttejä.
Detox-vedet: niiden hyödyt ja myytit
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Detox-vedet ovat nykyään erittäin suosittuja. Näiden juomien myynti perustuu lupaukseen puhdistaa kehoa ja parantaa terveyttä. Kaikki kimalteleva ei kuitenkaan ole kultaa: detox-vesien ympärillä on paljon harhaanjohtavia myyttejä, jotka aiomme paljastaa tässä artikkelissa.

Säännöllinen ja kohtuullinen detox-vesien kulutus voi olla hyödyllistä. Joka tapauksessa suosittelemme aina juomaan näitä juomia lääkärisi valvonnassa ja varmistamaan, että et korvaa silkkaa vettä tärkeimpänä nesteytyksen lähteenä.

Mikä on detox-vesi?

Detox-vesi on eräänlainen vesi, johon on lisätty ainesosia, kuten hedelmämehuja tai mausteita sen ravintoarvon lisäämiseksi. Sen sisältämien mikro- ja fytoravinteiden perusteella voidaan väittää, että detox-vesien säännöllinen nauttiminen edistää laihtumista.

Tämän seurauksena yleinen terveydentilasi voi parantua. Nämä juomat voivat myös vähentää turvotusta ja poistaa sisäelinten ympärillä olevaa rasvaa, mikä parantaa elinten toimintaa. Lisäksi riski sairastua tiettyihin sairauksiin vähenee.

Detox-vesien ympärillä pyörii myös monenlaisia myyttejä.

Some figure

Kuinka valmistaa detox-vettä kotona?

Detox-veden valmistus on erittäin helppoa. Täytä vain kannu vedellä, lisää sitruunaviipaleita tai muita hedelmiä ja mausteita, kuten minttua, inkivääriä tai kurkumaa. Anna sitten ainesosien vapauttaa makuaan veteen parin tunnin ajan. Tämän jälkeen voit nauttia detox-vettä joko kylmänä tai huoneenlämpöisenä.

Ongelmia syntyy kuitenkin, kun jotkut niin sanotut gurut neuvovat luopumaan tietyistä elintarvikkeista ja korvaamaan ne näillä juomilla. Tämä vahingoittaa aineenvaihduntaa, koska se voi jopa nostaa verensokeria ja aiheuttaa ongelmia haiman toiminnassa.

Toiset suosittelevat juomaan detox-vettä ennen ateriaa, jotta olo olisi kylläisempi. Veden juominen ennen ruokailua on todella osoittanut vähentävän ruokahalua. Meidän on kuitenkin pidettävä mielessä, että nämä juomat sisältävät ravinteita, kuten hiilihydraatteja.

Joitakin detox-vesien etuja

Joskus detox-vesien juominen voi olla hyödyllistä terveydellemme. Tässä on kaksi niiden etua:

1. Ne voivat vähentää joidenkin sairauksien mahdollisuutta

Nämä juomat sisältävät paljon fytoravinteita, joilla on antioksidanttisia ominaisuuksia. Esimerkiksi kurkuma ja inkivääri ovat yleisiä ainesosia ja niillä on monia terveyttä edistäviä ominaisuuksia.

Detox-vesien säännöllinen nauttiminen on yhdistetty systeemisen tulehduksen heikkenemiseen. Tämä vähentää riskiä kehittää monimutkaisia ​​sairauksia keskipitkällä aikavälillä, kuten sydän- ja verisuonitauteja.

2. Ne voivat auttaa hidastamaan ikääntymistä

Samat antioksidantit, jotka juuri mainitsimme, kykenevät myös neutraloimaan vapaiden radikaalien muodostumista. On näyttöä siitä, että nämä aineenvaihdunnasta peräisin olevat yhdisteet ovat vastuussa ennenaikaisesta ikääntymisestä.

Lisäksi vapailla radikaaleilla on rooli tiettyjen sairauksien riskin lisäämisessä. Tästä syystä on tärkeää tasapainottaa redoksipotentiaali, jotta vältetään mahdollisimman varhainen ikääntyminen.

Myytit, jotka liitetään detox-vesiin

Mainitsemistamme eduista huolimatta detox-vesien ympärillä on myös useita myyttejä. Tässä pari:

1. Ne auttavat laihduttamaan

Väärä uskomus on, että tämäntyyppinen vesi auttaa aktivoimaan aineenvaihduntaa, varsinkin kun sitä käytetään tyhjään vatsaan. Myytin mukaan tämä lisäisi sitten lipidien hapettumista, mikä johtaisi laihtumiseen. Tieteelliset todisteet eivät kuitenkaan tue tätä väitettä. Tätä ilmiötä tukevia tutkimuksia ei ole.

2. Ne voivat parantaa syövän

Jotkut yrittävät myydä detox-vettä lääkkeenä syövän hoitoon, kun syöpäkasvain on alkanut kasvaa. Väitetään, että päivittäinen kulutus voi hidastaa kasvaimen kasvua ja jopa tappaa syöpäsoluja.

Totuus on, että vaikka detox-vesien antioksidantit voivat pienentää tämän taudin kehittymisen todennäköisyyttä, niillä ei ole maagisia ominaisuuksia syövän torjunnassa. Muut, paljon tehokkaammat ruokavaliostrategiat voivat auttaa parantamaan kemoterapian vaikutuksia.

Some figure

Detox-vedet ovat hyviä, mutta ne eivät ole ihmelääke

Detox-veden säännöllinen nauttiminen voi olla terveytemme kannalta erittäin hyödyllistä. Detox-vedet eivät kuitenkaan ole mikään ihmelääkkeitä, vaikka jotkut niin väittävätkin.

Tärkeintä on juoda niitä osana terveellistä, tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota. Muista myös, että niiden ei pitäisi korvata simppelin veden kulutusta, vaan niiden pitäisi täydentää sitä.

Muista myös, että jos sinulla on jokin sairaus, keskustele aina ensin lääkärisi kanssa. Tällaiset juomat eivät ratkaise ongelmaa itsestään. Sinun on toteutettava muita toimenpiteitä, jotka saattavat edellyttää tiettyjen lääkkeiden käyttöä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Jeong JN., Effect of pre meal water consumption on energy intake and satiety in non obese young adults. Clin Nutr Res, 2018. 7 (4): 291-296.
  • Pop MR., Popolo A., Trifa AP., Stanciu LA., Phytochemicals in cardiovascular and respiratory diseases: evidence in oxidative stress and inflammation. Oxid Med Cell Longev, 2018.
  • Forman HJ., Redox signaling: an evolution from free radicals to aging. Free Radic Biol Med, 2016. 97: 398-407.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.