Logo image
Logo image

Turvonneet jalat: 8 keinoa turvotuksen lievittämiseen

4 minuuttia
Sekä verenkierron tehostaminen jalkojen hieronnan avulla että diureettisten ruoka-ainesten lisääminen ruokavaliossa voivat auttaa vähentämään jaloissa esiintyvää turvotusta ja siitä johtuvia muita oireita.
Turvonneet jalat: 8 keinoa turvotuksen lievittämiseen
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Turvonneet jalat voivat olla seurausta koko kehon fyysisestä ylikuormituksesta, verenkiertohäiriöistä tai liiallisten nesteiden kertymisestä. Turvonneiden jalkojen aiheuttamaa oiretta kuvaillaan raskaaksi tunteeksi, joka voi joskus jopa vaikeuttaa liikkumista. Naisilla jalkojen turvotusta esiintyy usein miehiä enemmän.

Turvonneet jalat aiheuttavat usein pitkäaikaista kipuilua, joka helpottaa vain lepoasennossa; lisäksi turvonneissa jaloissa voi myös esiintyä pistelyä, tunnottomuutta ja muita oireita. Oireiden voimakkuus ja hallitsemattomuus voivat pahimmassa tapauksessa vähentää merkittävästi jopa elämänlaatua.

Vaikka useimmissa tapauksissa jalkojen turvotus häviää jopa täysin ilman hoitoa, löytyy tämän ikävän ja usein kivuliaan vaivan lievittämiseen ja oireiden hallintaan myös luonnollisia hoitokeinoja. Listaamme seuraavaksi kaikkein yleisimpiä turvonneisiin jalkoihin johtavia tekijöitä ja lisäksi esittelemme 8 yksinkertaista, mutta tehokasta tapaa jalkojen turvotukseen laskemiseen kotikeinoin.

Mitkä tekijät aiheuttavat jalkojen turvotusta?

Some figure

Yksi jalkojen turvotukseen johtavista päätekijöistä on verenkierron epänormaali toiminta nimenomaan alavartalossa. Syynä voi olla maan painovoiman lisäksi oman kehonpainon aiheuttama paine, joka vaikeuttaa normaalin verenkierron palaamista takaisin sydämeen.

Toinen yleinen turvonneiden jalkojen aiheuttaja on ylimääräisen nesteen kertyminen kehoon, joka voi olla seurausta normaalin munuaisten toiminnan vaikeutumisesta. Ylimääräisen nesteen kertyminen kehoon johtuu tavallisesti natriumin liiallisesta kulutuksesta, mutta se voi olla myös oire tietyissä sairauksissa. Entä mitkä muut syyt voivat aiheuttaa jalkojen turvotusta?

 • Pitkien aikojen viettäminen seisoma- tai istuma-asennossa
 • Raskaus
 • Ylipaino tai liikalihavuus
 • Diabeteksen tai verenpainetaudin hoitoon suunnattujen lääkkeiden käyttö
 • Sydämen tai munuaisten vajaatoiminta
 • Tiettyjen autoimmuunisairauksien sairastaminen (esimerkiksi nivelreuma)
 • Jalalle sopimattomien kenkien, kuten korkokenkien pitkäaikainen käyttäminen
 • Fyysisesti passiivinen ja vain vähän liikuntaa sisältävä elämäntapa
 • Kehoon kohdistuvat iskut ja traumat

Lue myös: Näin vältät nesteen kerääntymisen ja vähennät turvotusta

Oireet

Turvonneille jaloille kaikkein ominaisin oire lienee erityisesti polvien ja pohkeiden alueella havaittava huomattava turvotus. Tämä epämukava vaiva aiheuttaa monilla myös muita ikäviä oireita, joiden voimakkuus vaihtelee turvotuksen taustalla olevan tekijän mukaan. Muita turvonneiden jalkojen yleisimpiä oireita ovat muun muassa:

 • Raskauden ja väsymyksen tunne jaloissa
 • Jalkojen pistely, kutina ja krampit
 • Jalkojen punoitus ja kuumuuden tunne koskettaessa
 • Kipu, joka kasvaa fyysisissä aktiviteeteissa
 • Suonikohjujen ja laajentuneiden verisuonten ilmestyminen turvonneelle alueelle

Vinkkejä jalkojen turvotuksen laskemiseen luonnollisesti

Jos turvonneet jalat ovat seurausta jostakin toisesta sairaudesta, on tällöin tulehduksia ja kipua lievittävien lääkkeiden käyttö tarpeen. Riippumatta kuitenkaan turvotusta aiheuttavasta tekijästä, näillä keinoilla voit onnistua lievittämään jalkojen turvotusta ja sen muita oireita luonnollisesti lääkärin määräämän hoidon yhteydessä.

1. Jalkojen nostaminen ylös

Some figure

Jalkojen nostaminen esimerkiksi seinää vasten muutaman minuutin ajan voi auttaa tehostamaan jalkojen verenkiertoa helpottamalla veren palaamista takaisin sydämeen. Samalla tämä yksinkertainen, mutta tehokas harjoitus rentouttaa lihaksia ja vähentää kehon lihasjännityksiä.

2. Mukavien kenkien käyttö

Jalalle mukavien ja hengittävien jalkineiden käyttö voi auttaa vähentämään ja ehkäisemään jalkojen turvotusta. Siksi korkokenkien ja huonosti istuvien kenkien sijasta päivittäiseen käyttöön kannattaa valita tasapohjaiset ja omaa jalan kokoa vastaavat mukavat jalkineet.

3. Vedenjuonnin lisääminen

Nauttimalla 6–8 lasillista vettä päivässä autat minimoimaan kehon tulehduksellista epätasapainoa, joka voi aiheuttaa ärsytystä erityisesti alavartalossa. Veden runsas nauttiminen auttaa stimuloimaan imusuonistossa virtaavia imunesteitä ja näin ollen edistää kudoksiin kertyneen ylimääräisen nesteen poistumista kehosta.

4. Kylmät suihkut

Some figure

Yksi parhaimmista luonnollisista hoidoista jalkojen turvotuksen laskemiseen on kylmä vesi. Kylmä lämpötila auttaa stimuloimaan verenkiertoa ja ehkäisee turvotuksesta johtuvia komplikaatioita, kuten suonikohjuja. Lisäksi kylmä suihku rentouttaa lihaksia ja lievittää kipua.

5. Diureettisten ruokien nauttiminen

Diureettiset eli nesteitä poistavat ruoka-ainekset, kuten ananas, selleri tai artisokka, ovat ihanteellisia apureita jalkojen turvotuksen lievittämiseen ja ehkäisyyn. Diureettisten ruoka-ainesten nauttiminen auttaa parantamaan munuaisten toimintaa, jolloin myös virtsaneritys lisääntyy ja ylimääräisten nesteiden poistuminen kehosta tasaantuu.

6. Liikunnan harrastaminen

Liikunnalla on useita terveysvaikutuksia, jotka auttavat ehkäisemään kehon tulehduksellista epätasapainoa, joka usein johtaa jalkojen liikkuvuuden rajoittumiseen. Kaiken lisäksi liikunta auttaa torjumaan ylipainoa, joka on yksi kehon tulehdustilojen pääsyistä. Aktiivinen elämäntapa auttaa myös ehkäisemään ylimääräisten nesteiden kertymistä ja tehostaa verenkiertoa.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Miten aloittaa liikunta, kun on ylipainoa?

7. Epsom-kylpysuola

Some figure

Epsom-suolan lisääminen kylpyveteen lienee yksi perinteisimmistä luonnonlääkkeistä jalkojen turvotuksen lievittämiseksi. Tämä kylpysuola toimii luonnollisena lihasrelaksanttina ja auttaa vähentämään lihasjäykkyyttä ja jännitystä. Lisäksi sen lievästi puuduttava vaikutus auttaa lievittämään kipua ja edistää laadukkaampaa unta.

8. Hieronta

Hieronta on yksi tehokkaimmista keinoista jalkojen turvotuksen lievittämiseen, sillä se auttaa stimuloimaan verenkiertoa ja imusolmukkeiden toimintaa eritoten silloin, kun sitä hyödynnetään yhdessä eteeristen öljyjen kanssa. Lisäksi hieronta tehostaa myrkkyjen, ylimääräisten nesteiden ja muiden turvotusta aiheuttavien kuona-ainesten eliminointia kehosta.

Yhteenveto

Jos jalkojen turvotus ei kotihoidosta huolimatta ala laskea, suosittelemme sinua kääntymään oman lääkärisi puoleen. Toisinaan turvonneet jalat voivat olla oire jostain diagnosoimattomasta sairaudesta, eikä näin ollen tavallinen kotihoito välttämättä auta näihin oireisiin. Oli kyseessä sitten mikä vaiva tahansa, pitkittyneissä oireissa kannattaa aina turvautua terveydenhuollon ammattilaisten apuun!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Gunderson, Craig G., and John J. Chang. “Risk of deep vein thrombosis in patients with cellulitis and erysipelas: a systematic review and meta-analysis.” Thrombosis research 132.3 (2013): 336-340.
 • Steichen, O., and C. Bachmeyer. “Pierna hinchada y roja.” EMC-Tratado de Medicina 22.2 (2018): 1-6.
 • Valencia, Cayo Martín. “Patologías dolorosas de brazos y piernas.” Natura Medicatrix: Revista médica para el estudio y difusión de las medicinas alternativas 20.3 (2002): 140-141.
 • United Kingdom National Health Service. Swollen ankles, feet and legs (oedema). (2018). Recuperado el 14 de mayo de 2020. https://www.nhs.uk/conditions/oedema/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.