Logo image
Logo image

Näin vältät nesteen kerääntymisen ja vähennät turvotusta

2 minuuttia
Ruokavaliolla voi säädellä oleellisesti elimistön nestetasapainoa. Sinun on valittava diureettisia ominaisuuksia sisältäviä ruoka-aineita ja samalla varmistettava, että saat riittävästi liikuntaa edistääksesi elimistösi luonnollista puhdistumista.
Näin vältät nesteen kerääntymisen ja vähennät turvotusta
Viimeisin päivitys: 28 joulukuuta, 2018

Nesteturvotuksen aiheuttaa yleensä nesteen kerääntyminen elimistön kudoksiin. Mikä tämän sitten aiheuttaa? Normaalisti kyseessä on epätasapaino nesteiden kiertämisessä paikasta toiseen.

Elimistösi säätelee jatkuvasti nestetasapainoa pitääkseen sen oikeassa suhteessa. Kun juot enemmän kuin tarvitsisi, munuaiset poistavat ylimääräisen nesteen virtsan muodossa, tai sitten hikoilet sen pois.

Ongelmia syntyy silloin, kun elimistösi ei kykene poistamaan tätä liiallista nestettä. Epätasapaino kasvaa liikaa ja aiheuttaa niin kutsutun nesteturvotuksen.

Kuinka vähennät turvotusta

Some figure

Turvotus ei tarkoita, että elimistö olisi hyvin nesteytetty. Turvotus on selkeä merkki siitä, että nestettä kerääntyy elimistön sisälle (ja usein se näkyy erityisesti jaloissa).

Jalkojesi verenkierron on oltava riittävän hyvä, jotta veri siirtyy kunnolla eteenpäin. Epätasapaino syntyykin usein tällä alueella (esimerkiksi jos istut tai seisot liikaa).

Turvotuksen aiheuttaa usein liian suuri estrogeenipitoisuus, liika suola ruokavaliossa tai huono verenkierto liikkumattomasta elämäntavasta johtuen.

Jos nesteturvotusta esiintyy kehon yläosassa (käsivarsissa, sormissa tai jopa kasvoilla), voi se olla merkki munuaisten huonosta toiminnasta.

Naisille on tyypillistä kokea turvotusta kuukautisten aikana.

Verisuonien toiminta

Toisin kuin saatat luulla, verisuonet eivät ole suljettuja kanavia; suonen seinämät päästävät nestettä sisään ja ulos.

Joskus, lukuisista eri syistä johtuen, nesteiden kiertoa säätelevä mekanismi ei toimi kunnolla ja neste kerääntyy kehon tiettyihin osiin. Se voi johtua mm. seuraavista syistä:

  • Tavallisesti syy on siinä, että suonet eivät ole tarpeeksi kestävät pitääkseen nestettä sisällään, mikä tapahtuu myös suonikohjuissa.
  • Se saattaa tapahtua myös siksi, että olet seissyt liian kauan ja suonen sisään on sen seurauksena kertynyt painetta.

Nesteturvotuksen merkit

Some figure

Helppo testi selvittää kärsitkö nesteturvotuksesta, on painaa sormella jalkojen ihoa, jolloin huomaat selkeän kuopan painamassasi kohdassa sormen nostamisen jälkeen (jos siis kärsit nesteturvotuksesta). Iho palautuu takaisin noin sekunnin kuluttua.

Jos sinulla esiintyy nesteiden kerääntymistä säännöllisesti ja huomaat näkyvää turvotusta tai tulehdusta, kannattaa käydä lääkärissä. Lääkäri voi auttaa ehkäisemään huonoon verenkiertoon liittyviä ongelmia.

Kuinka vähennät turvotusta ja helpotat tulehdusta

Some figure
  • Liikunta on tärkeää yritettäessä välttää nesteturvotusta. Tärkeintä on valita lajeja, joissa ei ole liian kovaa vastusta eikä lihaksiin tule voimakkaita iskuja. Fyysinen treeni aktivoi verenkiertoa koko elimistössä, erityisesti jaloissa, lihasten suoniin aiheuttaman puristuksen vaikutuksesta. Parantunut verenkierto auttaa liiallisen nesteen poistamisessa virtsan mukana.
  • Kompressiosukat voivat myös auttaa ehkäisemään nesteturvotusta, erityisesti niillä ihmisillä, jotka eivät ole fyysisesti aktiivisia vaan pääosin istuvat tai seisovat paikoillaan. Voit laittaa tällaiset sukat jalkaasi ennen kuin ryhdyt päivän askareisiin.
  • On aina hyvä syödä runsaasti hedelmiä ja vihanneksia. Samalla vähennät turvotusta. Osalla hedelmistä, kuten viinirypäleillä, on liiallista nestettä poistava vaikutus.
  • Ananas ja papaija sekä muut runsaasti kaliumia sisältävät hedelmät, kuten banaani ja melonit, ovat erittäin hyviä valintoja, jos elimistölläsi on tapana kerätä nestettä.
  • Nilkkojen turvotuksen vähentämiseksi kokeile pitää jalkojasi koholla. Siitä voi olla apua päivän eri vaiheissa. Nosta jalat vähintään polven korkeudelle ja polvet lantion yli.
  • Vaatteiden tulisi olla mukavia. Liian tiukat vaatteet vaikeuttavat liikkumista ja lisäävät nesteturvotusta.
  • Sinun on totuteltava käyttämään vähemmän suolaa. Vaikka elimistösi tarvitseekin tietyn määrän natriumia, liiallinen määrä voi pahentaa nesteturvotusta.
  • Ruokavalioon kannattaa lisätä diureettisia ainesosia sisältäviä maustekasveja ja yrttejä. Hyviä esimerkkejä näistä ovat kortteet, vihreä tee, voikukkatee ja monet muut.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Ganji, Samira Fariba; Vasheghani-Farahani, S. E., & Vasheghani-Farahani. (2010). Theoretical Description of Hydrogel Swelling: A Review. Iranian Polymer Journal. https://doi.org/10.1007/s12303-009-0004-6

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.