Timjamin hyödyt ja käyttötavat

Tunnetko jo timjamin hyödyt? Lue kaikki timjamista ja sen käyttötavoista tästä artikkelista.
Timjamin hyödyt ja käyttötavat
Sergio Alonso Castrillejo

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Sergio Alonso Castrillejo.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Timjamilla on lukuisia hyötyjä ja käyttötapoja. Itse asiassa se on yksi yleisimmin käytetyistä mausteista ruoanlaitossa johtuen sen voimakkaasta mausta ja tuoksusta. Tunnetko jo timjamin hyödyt? Tässä artikkelissa kerromme tämän kasvin ominaisuuksista ja sen mahdollisista käyttötavoista muuallakin kuin keittiössä. Pane muistiin!

Tietoa timjamista

Timjami, latinankieliseltä nimeltään Thymus vulgaris, on kuumissa ilmastoissa viihtyvä pensaskasvi, jossa on pienet violetit kukat ja vihreiden lehtien peittämät ohuet oksat. Se on sukua mintulle, ja siitä on paljon muuhunkin kuin vain mausteyrtiksi.

Timjamia löytyy helposti esimerkiksi taimitarhoista, yrttikaupoista ja ruokakaupoista, mutta sitä voi kasvattaa helposti itsekin puutarhassa, sillä sen hoito ei vaadi hirvittävän paljon vaivannäköä.

Vaikka sitä käytetään useimmiten mausteena antamaan makua ja tuoksua keittoihin, kastikkeisiin ja jopa lihoihin, sen ravitsemuksellisia ominaisuuksia voidaan hyödyntää monilla muillakin tavoilla.

Tänään opetamme ottamaan timjamista kaikki hyödyt irti. Sillä on monia käyttötapoja, mukaan lukien sieniä ja mikrobeja tappavia ominaisuuksia.

Käy lukemassa myös: Timjamiteen uskomattomat hyödyt

Timjamin hyödyt

1. Se on luontaishoito moniin vaivoihin

Timjamissa on violetit kukat

Timjamin lukuisten hyötyjen ansiosta sitä käytetään laajalti moniin eri tarkoituksiin.

  • Antibakteeristen ja antiseptisten ominaisuuksien vuoksi timjami on tehokas hoito akneen, sillä se tappaa melko tehokkaasti iho-ongelmia aiheuttavia bakteereja.
  • Se on loistava antiseptinen kasvi, joka tappaa infektioita aiheuttavia mikrobeja. Sitä suositellaankin muun muassa nielutulehduksen hoitoon.
  • Timjamiöljy tehoaa ihon sieneen, erityisesti käsissä ja jaloissa. Liota käsiä ja jalkoja vähintään 20 minuuttia vedessä, jossa on muutama tippa timjamiöljyä.
  • Timjami on loistava hoito myös anemiaan, sillä siinä on rautaa. Se helpottaa myös ruoansulatusta ehkäisemällä suoliston kramppeja ja kivuliaita ilmavaivoja. Tähän tarkoitukseen timjamia voi hyödyntää juomalla siitä valmistettua teetä.
  • Timjami on erinomainen hoito kuukautisten aiheuttamiin oireisiin. Se vähentää vatsakipua ja muita kuukautisiin liittyviä oireita, kuten päänsärkyä, kehon jomotusta ja nesteturvotusta.

2. Se sopii loistavasti ruoanlaittoon

Timjami sopii lukemattomien ruokalajien maustamiseen, ja sen lehdillä voi lisäksi koristella ruoka-annoksia. Sitä suositellaan mausteeksi muuan muassa keittoihin, kastikkeisiin ja patoihin.

Timjamia on käytetty jo kauan pitkää haudutusta vaativissa ruoissa, sillä sen lehtien hidas kypsentäminen auttaa saamaan parhaan hyödyn irti niiden öljyistä ja parantamaan niiden aromia. Tämä on yksi helpoimmista tavoista hyödyntää timjamin ominaisuudet.

3. Timjamin hyödyt kasveille

Timjami on ruoanlaitossa laajalti käytetty mauste

Yksi timjamin monista hyödyistä on sen sientä tappava vaikutus, joka auttaa vähentämään kasvituholaisia ja -sairauksia.

Timjamilla on sientä, hyönteisiä ja ötököitä tappava vaikutus, joka tehoaa pääosin kaaliperhoseen. Lisäksi se houkuttelee puoleensa mehiläisiä ja ampiaisia. Punatimjamiöljyllä puolestaan on hoitava ja ehkäisevä vaikutus sienten ja bakteerien sairastuttamaan satoon ripottele sitä sairastuneille kasveille.

Sadonkorjuun jälkeisenä aikana timjami pitkittää hedelmien ja vihannesten elinikää. Sen uute vaikuttaa tunkeutumalla mikro-organismin soluseinämän läpi ja tuhoamalla sen vaikuttamatta haitallisesti kasveihin. Timjami onkin loistava myrkytön vaihtoehto kasvien hoitoon ja tuholaisten torjuntaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.