Kymmenen hyvää ruokaa anemiaan

Rautapitoisten ruokien syömisen lisäksi anemian hoidossa tulisi muistaa myös C-vitamiini, joka auttaa rautaa imeytymään.
Kymmenen hyvää ruokaa anemiaan

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Anemia on ravintoon liittyvä terveysvaiva. Monissa tapauksissa se johtuu ravintoarvoltaan heikkolaatuisen ruoan syömisestä. Mutta aivan kuten vääränlainen ruoka voi vaikuttaa anemian syntyyn, voi ruokaa myös hyödyntää sen hoidossa. Tässä artikkelissa esittelemme kymmenen hyvää ruokaa anemiaan ja kerromme tarkemmin tästä vaivasta.

Mikä on anemia?

Anemia on vaiva, jolle on ominaista punasolujen väheneminen tai pieneneminen ja matala hemoglobiinitaso.

Yleisesti ottaen anemia syntyy kehnon ruokavalion seurauksena, josta puuttuu tarpeellisia mikroravintoaineita, kuten rautaa, foolihappoa ja B12-vitamiinia.

Anemian tyypit

Anemia liittyy kehnoon ruokavalioon

Yleisin anemian tyyppi liittyy raudan puutteeseen. Se voi syntyä silloin, jos ihminen ei syö riittävästi rautaa sisältäviä tuotteita, mutta myös heikon suolen toiminnan seurauksena, sillä tämä estää ravintoaineiden imeytymisen. Samoin liiallinen veren menetys verenvuodon, leikkauksen tai kuukautisten seurauksena voi aiheuttaa anemiaa.

Raudan puute estää normaalin punasolujen tuotannon. Näin keho tuottaa punasoluja tarvittavaa määrää vähemmän. Lisäksi sen muodostamat vähäiset punasolut ovat yleensä hyvin pieniä ja niissä on hyvin matala hemoglobiinitaso.

Anemia voi johtua myös foolihapon tai B12-vitamiinin puutteesta. Ensimmäisessä tapauksessa sille on ominaista suurten mutta hyvin hauraiden punasolujen muodostuminen.

Oireet

Tässä ovat anemian pääoireet:

  • Uupumus
  • Jatkuva ja voimakas kylmyyden tunne
  • Sydämentykytykset
  • Päänsäryt

Yleisesti ottaen havaittavin oire on kalpeus, mutta selkeää on myös merkittävä voiman ja mielialan heikkeneminen.

10 hyvää ruokaa anemiaan

Anemia johtuu tiettyjen mikroravintoaineiden osittaisesta tai täydellisestä puutoksesta. Näitä vitamiineja ja mineraaleja sisältävien ruokien syöminen voi siis auttaa toipumaan anemiasta.

Ensiksi on tarpeen tietää, kuinka paljon elimistö tarvitsee näitä ravintoaineita päivittäin. Terve henkilö, lukuun ottamatta poikkeustilanteita kuten raskautta, tarvitsee niitä tavallisesti seuraavat määrät:

  • Rauta: 8 mg miehille ja 18 mg naisille
  • Foolihappo: noin 400 mcg
  • B12-vitamiini: 2,4 mcg

Tässä joitakin hyödyllisimmistä ruoista, jotka voivat auttaa alentamaan anemian riskiä ja hoitamaan sitä.

1. Sinimailasen idut

Sinimailasen iduista saa 1 mg rautaa per 100 grammaa. Lisäksi niissä on C-vitamiinia, joka auttaa myös osaltaan anemian hoidossa, sillä se parantaa raudan imeytymistä.

2. Kaura

Kaura on hyvää ruokaa anemiaan

100 grammasta kauraa keho saa 5 mg rautaa. Parista desistä kaurahiutaleita voi siis saada noin puolet päivän rautatarpeesta.

3. Punainen liha

Myös punaisessa lihassa on rautaa: 3 mg per 100 g. Syömäsi lihan on kuitenkin hyvä olla vähärasvaista.

4. Kuivatut viikunat

Hyvää ruokaa anemiaan ovat myös kuivatut viikunat, joissa on 4,2 mg rautaa per 100 grammaa. Myös tuoreissa viikunoissa on rautaa, mutta sitä on vähemmän: 0,6 mg per 100 grammaa.

5. Kiivi

Kiivin C-vitamiini edistää raudan imeytymistä

Kiiveissä on paljon C-vitamiinia: noin 98 mg per 100 grammaa. Vaikka kiivissä ei ole rautaa, sen C-vitamiini auttaa muista lähteistä saatua rautaa imeytymään.

6. Linssit

Linsseissä on 3,3 mg rautaa per 100 g. Tämän lisäksi niissä on muita tärkeitä ravintoaineita, kuten foolihappoa ja kuparia.

7. Oluthiiva

Oluthiiva sisältää paljon eri vitamiineja, hivenaineita ja proteiineja runsaissa määrin. Siinä on myös kaikkia B-ryhmän vitamiineja.

8. Miso

Miso on soijasta, viljoista ja merisuolasta valmistettu mauste. Kaikista misotyypeistä saa rautaa, mutta hyödyllisin tässä mielessä on hatcho, sillä se sisältää sitä yhteensä 7,1 mg per 100 g.

9. Pistaasipähkinät

Pistaasipähkinöissä on paljon rautaa

Pistaasipähkinät ovat hyvää ruokaa anemiaan, sillä niissä on 3,9 mg rautaa per 100 grammaa.

Niistä saa lisäksi noin 1,2 mg kuparia 100 grammaa kohden. Kupari on yksi mineraali, jonka puutos voi aiheuttaa anemiaa. Nämä molemmat ravintoaineet yhdessä voivat auttaa anemian hoidossa.

10. Punajuuret

Punajuurista saa 0,8 mg rautaa per 100 grammaa, ja lisäksi niissä on C-vitamiinia ja foolihappoa.

Kaikki nämä ravintoaineet yhdessä auttavat suojautumaan anemialta. Muista joka tapauksessa pyytää asiantuntijan neuvoja hoidon aikana. Asiantuntija osaa kertoa mitä ruokia juuri sinun tulisi syödä. Muista, että anemian hoitoon tarkoitettua ruokavaliota tulisi noudattaa hallitusti.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Onko elimistössäsi raudanpuutetta?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Onko elimistössäsi raudanpuutetta?

Luuletko, että saat tarpeeksi rautaa ruokavaliostasi? Raudan puute ja sen oireet esiintyvät eri tavoilla. Tunnistatko jonkun näistä oireista?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.