Logo image
Logo image

Tiesitkö, että naisen ääni muuttuu kuukautiskierron aikana?

3 minuuttia
Naisen ääni kehittyy koko hänen elämänsä ajan murrosiästä vaihdevuosiin. Kuten monet muutkin muutokset naisilla, se johtuu hormonaalisista vaihteluista.
Tiesitkö, että naisen ääni muuttuu kuukautiskierron aikana?
Kirjoittanut Mariel Mendoza
Viimeisin päivitys: 28 huhtikuuta, 2023

On totta, että naisen ääni muuttuu kuukautiskierron aikana. Muutokset ovat selvimmin havaittavissa kuukautisten ja ovulaation aikana.

Kuukautiskierron aikana tapahtuvat muutokset naisen äänessä johtuvat sukupuolihormonien vaikutuksesta kurkunpäähän ja äänihuuliin. Kurkunpäässä on kohdunkaulan tavoin reseptoreita sukupuolihormoneille, ja se on altis muuttumaan fysiologisten vaihteluiden mukaan koko syklin ajan.

Nämä samat vaihtelut eri sukupuolihormonien (estrogeenit, progesteroni ja androgeenit) tasoissa osallistuvat myös tunnemuutoksiin, ärtyneisyyteen ja muihin muutoksiin.

Kuukautiskierron ymmärtäminen

Naisilla, joilla on säännöllinen kuukautiskierto, on yleensä noin 28-30 päivän ajan toistuvia muutoksia. Hormonit esittävät syklisiä vaihteluita, ja ne jaetaan kahteen vaiheeseen: follikulaarivaiheeseen ja luteaalivaiheeseen.

Follikulaarivaihe

Kuukautiset merkitsevät uuden kuukautiskierron alkua ja käynnistävät follikulaarivaiheen, joka päättyy ovulaation tapahtuessa. Siitä alkaa keltarauhasen vaihe eli luteaalivaihe, joka jatkuu verenvuotoon asti.

Follikulaarivaiheen ensimmäisinä päivinä estrogeeni- ja progesteronitasot ovat alhaiset. Tämä yhdistelmä saa aikaan kohdun solujen irtoamista, joka johtaa verenvuotoon tai kuukautisiin.

Estrogeeni kuitenkin lisääntyy asteittain 14. päivään asti, jolloin estrogeenin huippu saavutetaan ja ovulaatio tapahtuu. Follikkelivaiheen aikana munasolu kypsyy ja ovulaatio tapahtuu.

Some figure
Kuukautiskierto on saanut nimensä siitä, että vaiheet toistuvat säännöllisesti 28-30 päivän välein.

Luteaalivaihe

Ovulaation jälkeen alkaa keltarauhasen vaihe eli luteaalivaihe. Silloin raskaudesta tulee mahdollinen. Jos hedelmöittymistä ei tapahdu, munasolu poistuu syklin lopussa.

Ovulaation aikaan progesteroni pysyy enemmän tai vähemmän alhaisella tasolla, mutta nousee sitten estradiolipitoisuutta korkeammaksi. Se pysyy näin kuukautiskierron loppuun asti.

Estrogeeni- ja progesteronipitoisuudet eri vaiheissa

Kuukautisia edeltävän vaiheen (23.-28. päivinä), kuukautisten (1.-4. päivinä) ja kuukautisten jälkeisen vaiheen (5.-10. päivinä) aikana estrogeenipitoisuudet ovat vallitsevia, mutta eivät niin korkeita. Follikulaarivaiheen puolivälissä, ovulaatioon asti (13.-15. päivä), ne saavuttavat suurimman huipun.

Toisaalta progesteronitasot nousevat ovulaation jälkeen, ja ne pysyvät näin ennen kuukautisia (15.-28. päivä).

Lisätietoja: Miksi kuukautiset voivat alkaa aikaisemmin kuin pitäisi?

Miten naisen ääni muuttuu kuukautiskierron aikana?

Muutokset naisen äänessä kuukautiskierron aikana johtuvat vaikutuksesta vaihteleviin estrogeenipitoisuuksiin (vallitseva ensimmäisessä vaiheessa) ja progesteronipitoisuuksiin (pääasiallinen toisessa vaiheessa). Vaikutus kohdistuu kurkunpäässä ja äänihuulissa oleviin reseptoreihin.

Näin ollen hormonaaliset vaihtelut aiheuttavat muutoksia äänihuulten limakalvoissa, verisuonissa ja liman tuotannossa. Toisaalta hormonit myös estävät äänihuulten taitteisiin lähetettävien hermosignaalien saapumista.

Estrogeenit muokkaavat naisen ääntä, koska ne lisäävät limakalvon eritystä äänihuulten reunojen ylä- ja alapuolella olevista rauhasista. Tämä lisää viskositeettia ja helpottaa liikkuvuutta. Lisäksi ne lisäävät kapillaarien läpäisevyyttä, mikä suosii kudoksen hapensaantia.

Se tapahtuu follikulaarivaiheessa, lähellä ovulaatiohetkeä.

Sitten vaiheessa, jossa progesteroni on vallitsevana, tapahtuu laskimoiden laajenemista, äänihuulten turpoamista ja siitä johtuvaa nesteen kertymistä. Voit havaita tukkoisuutta, äänihuulten turvotusta ja pieniä verisuonten purkauksia, jotka voivat jopa vuotaa verta.

Miten hormonaaliset muutokset näkyvät naisen äänessä?

Jaksolla, jolloin progesteroni on vallitsevana, naisen ääni on yleensä paksumpi, syvempi, karheampi, karheampi, rikkonaisempi ja jopa yksitoikkoinen. Tämä johtuu nesteiden kerääntymisestä.

Kun estrogeenien asteittainen lisääntyminen tapahtuu, ylimääräinen neste poistuu, jolloin ääni muuttuu kirkkaammaksi ja korkeammaksi, ja se pystyy saavuttamaan korkeampia ääniä ja ylläpitämään suurempaa värähtelyä ja taajuutta.

Some figure
Naislaulajat tietävät hyvin, että heidän äänensä ei ole sama koko kuukauden aikana.

Tutustu lisää: Estrogeeni: naisille välttämätön hormoni

Naisen ääni kehittyy koko elämän ajan

Lapsuudesta aina vaihdevuosiin hormonaaliset vaihtelut vaikuttavat naisen ääneen. Murrosiässä estrogeenin ja progesteronin vaikutus aiheuttaa äänen syvenemistä.

Vaihdevuosina estrogeenin ja progesteronin vähenemisen vuoksi äänen laajuus ja taajuus vähenevät. Siitä tulee käheä ja syvä, korkeisiin ääniin on vaikea päästä ja ääni väsyy.

On myös niin sanottu kuukautisia edeltävä äänioireyhtymä. Tässä oireyhtymässä, joka liittyy progesteronitasoihin, esiintyy väsymystä, äänialueen pienenemistä sekä voiman ja joidenkin harmonioiden häviämistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Kadakia S, et al. The Effect of Hormones on the Voice. Care of the Professional Voice 2013;69(5). Disponible en http://www.vocapedia.info/_Library/JOS_files_Vocapedia/JOS-069-5-2013-571.pdf.
  • Shoup M, et al. Fertility-Dependent Acoustic Variation in Women. Sage Journals 2019. Disponible en https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1474704919843103.
  • Zamponi V, et al. Effect of sex hormones on human voice physology: from childhood to senescence. Hormones (Athenas) 2021;20(4). Disponible en https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8594207/.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.