Logo image
Logo image

Tiedätkö miten kahvi parantaa terveyttä? 7 faktaa

3 minuuttia
Kahvi on yksi maailman suosituimmista juomista. Sen lisäksi että se maistuu hyvälle, onko mahdollista että se olisi jotenkin hyödyksi terveydelle?
Tiedätkö miten kahvi parantaa terveyttä? 7 faktaa
Nelton Abdon Ramos Rojas

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Abdon Ramos Rojas

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kahvin voimakas maku ja sen tarjoama runsas energiaboosti saavat lukemattomat ihmiset nauttimaan kupillisen heti aamulla. Kahvi saa päivän käyntiin pirteämmin, mutta tiedätkö miten kahvi jopa parantaa terveyttä?

Usein puhutaan kahvin haitoista, mutta tässä artikkelissa kerromme, miten kahvi parantaa terveyttä. Jatka siis lukemista, etenkin jos rakastat tätä maukasta juomaa!

Miten kahvi parantaa terveyttä? 7 hyvää vaikutusta

1. Kahvi parantaa aivojen aktiivisuutta

Some figure

Kahvi tehostaa aivojen toimintaa, eli se auttaa aivoja kohdistamaan enemmän huomiota siihen, mitä teet. Tämä juoma pystyy parantamaan keskittymistä ja nopeuttamaan reaktioita. Jos lisäät kahviisi sokeria, saat kokea vielä voimakkaamman vaikutuksen, sillä sokeri on myöskin hyvin voimakas stimuloiva tuote.

Asiasta ei ole epäilystäkään – kofeiinin ja glukoosin yhdistäminen aktivoi kaikki oikeat alueet aivoissasi. Kahvia ei kuitenkaan tule koskaan nauttia tyhjään vatsaan, sillä muuten tuloksena on aivan päinvastainen kokemus.

Lue aiheesta lisää: Näin hyödynnät kahvia kasvojen hoidossa

2. Se nostaa verenpainetta

Voit torjua alhaista verenpainetta jo yhdellä kupillisella kahvia. Tässä suhteessa kahvi sopii kuitenkin hyvin vain niille, joilla on alhainen verenpaine, eikä esimerkiksi takykardiasta kärsiville. Kahvi ei silti ole haitallinen hypotoniasta kärsiville ihmisille, sillä heidän kehonsa sopeutuu lopulta kyseiseen juomaan, ja verenpaine lakkaa kohoamasta.

3. Se voimistaa vastustuskykyä

Some figure

Kahvi pystyy tehostamaan elimistön vastustuskykyä, ja se ensinnäkin voi aktivoida tätä, mutta se voi tehdä siitä myös voimakkaamman. Tutkijat ovat saaneet selville, että kahvinjuonnilla on yhteys ennenaikaisen kuoleman torjunnassa. Kyseessä on juoma, joka pystyy myös voimistamaan maksaa, sydäntä sekä suoliston ja vatsan järjestelmää.

Terveellisin määrä kahvia päivittäin on kolme kupillista. Lisäksi tulisi huomioida, että on parasta nauttia vain “tuoretta” ja jauhettua kahvia, ei esimerkiksi pikakahvia, sillä tässä on vähemmän ravinteita ja lisättyjä kemikaaleja, jotka voivat aiheuttaa haittoja ihmisen vatsassa ja suolistossa.

4. Se hoitaa päänsärkyä

Kofeiini, jota luonnollisessa kahvissa on, on hyvä apu päänsärkyjen ja migreenien hoidossa. Kupillinen kahvia ei tosin koskaan voi korvata särkylääkettä, mutta vanhanaikaiset hoidot ovat tehokkaampia siksi, että niissä on eräitä muita hyviä tekijöitä kofeiinin lisäksi. Siksi aktiivisten ainesosien vaikutus lisääntyy merkittävästi kahvia juotaessa.

5. Se on mainio stressiä torjuva hoito

Some figure

Kahvilla on masennusta lievittävä ja stressiä torjuva vaikutus ihmisen kehossa. Tämän juoman avulla pystyt siis ehkäisemään stressiä, mikä on kahvin dopamiinia ja serotoniinia erittävän vaikutuksen ansiota – nämä tekijät vastaavat siitä, että ihminen tuntee olonsa iloisemmaksi.

Jos juot yhden kupillisen kahvia, tämäkin riittää jo tuottamaan hyvän vaikutuksen, ja kofeiini on yksi yleisimmistä keskushermoston stimulanteista, joka toimii sekin tehokkaana masennuksen torjujana.

Yksi parhaista tavoista hyötyä kofeiinin vaikutuksista on nauttia juurikin kahvia, sillä monista muista tuotteista saatava kofeiini (esimerkiksi energiajuomat tai kolajuoma) ei pysty stimuloimaan hermoja yhtä hyvin kuin kahvin sisältämä kofeiini.

Lue aiheesta lisää: 5 vinkkiä liiallisen kahvinjuonnin hillitsemiseksi

6. Se parantaa muistia

Kahvi pystyy parantamaan muistia merkittävästi. Samalla tavalla kuin tämä juoma parantaa mielialaa ja suoriutumista, se on avuksi myös muistin tehostamiseksi.

Nämä hyödyt ovat saatavissa vain lyhyen aikavälin muistia koskien. Tämä on kuitenkin melko merkityksetön seikka ottaen huomioon sen, että aivot varastoivat kaiken saamansa tiedon lyhyen aikavälin muistiin, ja tunnin kuluttua tämä siirtyy pitkän aikavälin muistiin.

7. Se auttaa pudottamaan painoa

Some figure

Millä muulla tavalla kahvi voi parantaa terveyttä? Tämä on varmasti iloinen uutinen kaikille: kahvi on hyvä apu painonhallinnassa! Kun ihmisellä on alhaiset leptiinin tasot kehossaan, alkaa rasvan varastointi. Kofeiini lisää kehon leptiinin tasoa. Ja ihminen, joka juo kofeiinipitoista kahvia ja harrastaa liikuntaa, saa liikunnasta suuremman hyödyn ihminen joka ei kahvia nauti laisinkaan.

Nauti siis kahvia hyvällä omallatunnolla! Älä kuitenkaan mene liiallisuuksiin, vaan nauti sitä 2-3 kupillista päivässä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Esquivel, P., & Jiménez, V. M. (2012). Functional properties of coffee and coffee by-products. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2011.05.028
  • Farah, A., & Donangelo, C. M. (2006). Phenolic compounds in coffee. Brazilian Journal of Plant Physiology. https://doi.org/10.1590/s1677-04202006000100003
  • Chandrasekar, V., & Viswanathan, R. (1999). Physical and thermal properties of coffee. Journal of Agricultural and Engineering Research. https://doi.org/10.1006/jaer.1999.0411
  • Chu, Y. F. (2012). Coffee: Emerging Health Effects and Disease Prevention. In Coffee: Emerging Health Effects and Disease Prevention. https://doi.org/10.1002/9781119949893

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.