Logo image
Logo image

5 vinkkiä liiallisen kahvinjuonnin hillitsemiseksi

3 minuuttia
Jos haluat lopettaa kahvin liiallisen juomisen, on tärkeää olla korvaamatta sitä toisella paheella. Päinvastoin sinun pitäisi oppia joitakin menetelmiä voidaksesi elää terveellisellä tavalla ilman sitä.
5 vinkkiä liiallisen kahvinjuonnin hillitsemiseksi
Kirjoittanut Solimar Cedeño
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Aamuinen kahvikupillinen on hyvin yleinen tapa. Se on juoma, joka saa tuntemaan olomme rentoutuneeksi ja herättää meidät kofeiinipitoisuutensa takia, mikä puolestaan aiheuttaa yliaktiivisuutta. Yksi tai kaksi kupillista päivässä on sopiva määrä, ja ongelma syntyykin silloin, kun juomme sitä liian paljon. Haluatko tietää, mitä liiallisen kahvinjuonnin hillitsemiseksi on tehtävissä?

Some figure

Lähes mitä vain voi nauttia kohtuudella, mutta kun olet tottunut nauttimaan jotakin liikaa, on sen lopettaminen vaikeaa. Keho rakentaa aineelle sietokyvyn. Tällöin haluat sitä enemmän ja enemmän, jotta sillä olisi samanlainen vaikutus kuin ennen.

Liiallinen kahvinjuonti lisää kehon aktiivisuutta. Se voi aiheuttaa ahdistusta, hermosto-ongelmia sekä sydämen rytmihäiriöitä. Se voi siis johtaa moniin terveysongelmiin.

On tapauksia, joissa ihmisten hermosto ei toimi sillä tavalla kuin sen pitäisi. Se voi vaikuttaa uneen, mielialaan ja joissakin tapauksissa se voi jopa aiheuttaa levottomien jalkojen oireyhtymää, joka tunnetaan myös nimellä Willis-Ekbomin tauti. Tämä oireyhtymä on neurologinen ja aiheuttaa jalkojen liikkumisen siksi, että niistä tuntuu kuin niitä pistelisi tai polttelisi.

Lisäksi kahvi sisältää myös kafestolia, joka nostaa niin kutsuttua veren “huonoa kolesterolia” (LDL).

Valitettavasti kahvin juomisen lopettaminen kokonaan kerralla voi aiheuttaa vieroitusoireita, kuten päänsärkyä, mielialanvaihtelua tai väsymystä. Kerromme sinulle tässä artikkelissa, kuinka voit lopettaa liiallisen kahvinjuonnin terveellisellä tavalla.

Kuinka lopetat liiallisen kahvinjuonnin

Kokeile joitakin näistä vinkeistä liiallisen kahvinjuonnin hillitsemiseksi.

1. Vähennä määrää asteittain

Ensimmäiseksi sinun tulee vähentää hitaasti päivittäin juomiesi kupillisten määrää. Jos juot viisi kupillista päivässä, alenna se neljään muutaman päivän ajaksi, sitten kolmeen ja niin edelleen.

Tällä tavalla et saa vieroitusoireita tai tunne ahdistusta, koska kehosi ei tarvitse yhtä montaa kupillista päivässä. Yksi tai kaksi kupillista riittää antamaan sinulle energiaa ja pitämään olosi tyytyväisenä.

2. Yhdistä se maitoon

Tämä on hyvä tapa lopettaa tämän vahvan aineen liiallinen juominen. Jos jatkat sen juomista samasta kupista ja teet siitä vähemmän vahvaa, saat siitä vähemmän kofeiinia.

Jos sinulla on laktoosi-intoleranssi, käytä sen sijaan vettä tai maidon korvikkeita. Ideana on vähentää kofeiinin määrää, joten tämä on hyvä tapa sen tekemiseksi.

Lue myös: Luontaishoidot kofeiiniriippuvuuden voittamiseksi

3. Kokeile kofeiinittomia juomia

Vaihda kofeiinipitoinen kahvi kofeiinittomaan. Vaikka kofeiinittomuus voi nostaa kolesterolia, lakkaat juomasta kofeiinia, joka tekee kahvista niin riippuvuutta aiheuttavan.

Kun olet poistanut riippuvuutta aiheuttavan ainesosan elämästäsi, on sinun helpompaa lopettaa tai vähentää annostusta. Älä huoli kofeiinittoman kahvin mausta, sillä se on melkein samanmakuista kuin tavallinenkin kahvi.

4. Korvaa kahvi jollakin muulla

Kun pidät tauon töissä, vaihda kahvikupillinen hedelmään, mehuun, kofeiinittomaan teehen tai johonkin muuhun terveelliseen välipalaan.

Kokeile esimerkiksi omenaa parempien tulosten huomaamiseksi. Tulet kuitenkin ehdottomasti yllättymään, kun sinulle selviää, että vesi on oikeastaan paras korvike.

Kun sinusta tuntuu siltä, että tarvitset kahvia, tulisi sinun välittömästi nauttia jotakin terveellisempää. Sinun täytyy nähdä tietoisesti vaivaa sen tekemiseen, eikä korvata sitä toisella paheella.

Lue myös: Kuinka paljon kahvia voimme päivittäin juoda?

5. Ota päiväunet

Some figure

Jos juot kahvia pysyäksesi hereillä, on paras ottaa 15-25 minuutin päiväunet toipuaksesi. Tulokset ovat oikeastaan paremmat. Vaikka kahvi pitää sinut hereillä, ei se auta sinua keskittymään tai tekemään olostasi hyvin levännyttä.

Älä kiellä keholtasi sen ansaitsemaa lepoa. Muista, että riittämätön unensaanti aiheuttaa väsymystä ja muita sairauksia.

Lisäksi on tärkeää pitää päänsärkylääkkeitä käden ulottuvilla kun pyrit lopettamaan liiallisen kahvin juomisen. On hyvin tavallista kärsiä migreeneistä ensimmäisten muutaman päivän ajan.

Viimeiset suositukset

Sinun ei kuitenkaan pitäisi nauttia kofeiinipitoista teetä vieroittaaksesi itsesi kahvista. Vaikka se onkin terveellisempää, on se myös riippuvuutta aiheuttavaa, sillä se sisältää teaniinia. Itse asiassa tämä aine on yhtä vahvaa kuin kofeiini.

Suosittelemme, että nukut vähintään 7-8 tuntia päivässä, jotta keho voi levätä ja saa energiaa seuraavaa päivää varten. Tällä tavoin pysyt aktiivisena päivän aikana ilman, että olet riippuvainen sinut hereillä ja valppaina pitävistä aineista.

Tasapainoisen ruokavalion noudattaminen on myös tärkeää liiallisen kahvinjuonnin välttämiseksi. Välipalan syöminen aamulla tai iltapäivällä auttaa ehkäisemään stressiä ja ahdistusta, joka yleensä saa sinut haluamaan kupillisen kahvia.

Nesteytys on myös tärkeää, jotta sisäelimet toimivat oikealla tavalla. Sinun tulisi siis juoda noin 6-8 lasillista vettä päivässä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.