Logo image
Logo image

Kuinka lievittää migreeniä 6 luontaishoidolla

3 minuuttia
Migreenin lievittäminen luontaishoidoin voi tuntua mahdottomalta, erityisesti kun saatavilla olevat lääkkeet auttavat hyvin. Jotkin kotikonstit sopivat kuitenkin täydentämään lääkehoitoa.
Kuinka lievittää migreeniä 6 luontaishoidolla
Viimeisin päivitys: 19 toukokuuta, 2019

Etsitkö keinoja lievittää migreeniä luonnollisesti?

Migreenipäänsärky on äärimmäisen epämiellyttävää. Se estää tekemästä mitään ja pakottaa lepäämään hiljaisessa ja pimeässä huoneessa.

Jos etsit keinoja lievittää migreeniä, tämän päivän artikkelissa jaamme joitakin luonnollisia vaihtoehtoja särkylääkkeille. Nämä kotikonstit täydentävät mahdollista migreenilääkitystä.

Mistä migreeni johtuu?

Päänsärkyä on erityyppistä, ja migreeni on yksi niistä. Se saa aikaan kovaa, jyskyttävää kipua tyypillisesti toisella puolella päätä. Sen syitä ei tiedetä, ja ainoa keino saada oireet katoamaan on maata pimeässä, hiljaisessa huoneessa.

Joillakin ihmisillä migreenit aiheuttavat näkö- ja puheongelmia tai jopa pahoinvointia ja oksentelua. Oireet pahenevat, jos migreenin aikana joutuu ponnistelemaan fyysisesti tai tekemään äkillisiä liikkeitä. Kipu voi voimistua täpötäydessä, aurinkoisessa tai meluisassa paikassa.

Toisin kuin jännityspäänsärky tai “tavallinen” päänsärky, migreeni syntyy tulehdusaineiden vapautumisen seurauksena, jotka aiheuttavat kipua pään ja niskan hermoissa ja verisuonissa. Migreeni voi kestää tunneista päiviin, ja joillakin ihmisillä kohtauksia esiintyy vain muutamien viikkojen välein.

Kuinka lievittää migreeniä kotikonstein

Jos päätäsi särkee toispuoleisesti ja kipu voimistuu melussa tai valossa, kokeile joitakin seuraavista luontaishoidoista:

1. Jää lievittää migreeniä

Some figure

Tämä on hyvin tehokas ja edullinen vaihtoehto. Se on myös varsin helppo hoito, sillä sinun tarvitsee vain laittaa muutama jääpala muovipussiin ja kääriä pyyhe sen ympärille.

Tee näin

 • Pidä tätä kylmähaudetta kipeällä alueella 20 minuuttia, kun makaat selälläsi sohvalla tai sängyllä. Voit toistaa tämän tunnin välein tai muutaman kerran päivässä. Kylmä saa verisuonet supistumaan ja vähentää kipua.

Lue tämä artikkeli: Näin hoidat jännityspäänsärkyä luonnollisesti kotona

2. Inkivääritee

Inkiväärillä on monia terveyshyötyjä, sillä se kykenee nostamaan ruumiinlämpöä, vahvistamaan vastustuskykyä ja parantamaan verenkiertoa. Sillä on myös tulehdusta lievittäviä vaikutuksia!

Hyödynnä inkiväärin hyvät ominaisuudet valmistamalla siitä teetä.

Ainekset

Valmistus

 • Keitä kupillinen vettä ja laita inkivääri sinne hautumaan.
 • Anna hautua 10 minuuttia ja makeuta pienellä määrällä hunajaa (halutessasi).
 • Juo mahdollisimman kuumana, kun lepäät sängyssä.

3. Omenaviinietikka

Tämä on loistava keino sekä ehkäistä että lievittää migreeniä. Kasta liina omenaviinietikassa ja aseta kipeälle alueelle.

Uuden migreenikohtauksen ehkäisemiseksi kokeile seuraavaa hoitoa:

Ainekset

 • 2 rkl omenaviinietikkaa
 • 1 kupillinen vettä

Valmistus

 • Laita kaksi ruokalusikallista omenaviinietikkaa kupilliseen vettä ja sekoita hyvin.
 • Juo tätä kahdesta kolmeen kertaan viikossa ennen nukkumaanmenoa.

Tämä auttaa puhdistamaan kehoa ja alentamaan korkeaa verenpainetta. Kumpikin näistä tekijöistä liittyy migreeneihin.

Katso myös: 12 migreeniä pahentavaa ruokaa

4. Kamomillatee lievittää migreeniä

Rauhoittavien ja tulehdusta lievittävien ominaisuuksiensa ansiosta kamomillateetä suositellaan lämpimästi päänsärkyihin. Kamomilla toimii myös luontaishoitona unettomuuteen, hermostuneisuuteen ja stressiin. Kamomillaa voi ostaa valmiina teepusseina, mutta suosittelemme valmistamaan sitä itse kuivatuista kukista.

Ainekset

 • 3 rkl kamomillan kukkia
 • 5 dl vettä
 • hunajaa (oman maun mukaan)
 • ½ sitruunan mehu (valinnainen)

Valmistus

 • Lämmitä vesi kiehuvaksi ja lisää sinne sitten kamomilla.
 • Anna hautua, siivilöi neste, makeuta hunajalla ja lisää hieman sitruunamehua ennen nauttimista.

5. Laventelin eteerinen öljy

Some figure

Laventeli sopii ihanteellisesti moniin hoitoihin johtuen sen lääkitsevistä ominaisuuksista. Jotkut laittavat laventelikimppuja tyynyn päälle, sillä sen tuoksu auttaa nukkumaan paremmin. Laventelin eteeristä öljyä kannattaa käyttää migreenin lievitykseen, ja hillitsee laventeli muutakin kipua.

Toimi näin

 • Ota muutama tippa laventelin eteeristä öljyä sormenpäihin ja hankaa kevyesti kipeille alueille pyörivin liikkein.
 • Öljyä voi laittaa hieman myös pesulappuun, nenäliinaan tai joihinkin vaatekappaleisiin.

Laventeliöljy tunnetaan rauhoittavista ominaisuuksistaan, mutta se ei ole ainoa öljy migreeniin lievitykseen. Muita vaihtoehtoja ovat basilika, kamomilla, eukalyptus, timjami ja santelipuu.

6. Perunat

Tämä mukulakasvi sisältää runsaasti vettä ja sitä käytetään mm. ihon kosteuttamisessa. Siitä voi olla paljon apua myös migreeniin.

Toimi näin

 • Viipaloi peruna ja laita viipaleet otsalle tai ohimoille. Sitten vain leipää.
 • Vaihda viipaleet uusiin, kun ne ovat lämpimiä tai kuivuneet.

Jos kärsit toistuvasti migreeneistä, suosittelemme keskustelemaan lääkärin kanssa. Näin selvität syyn migreeneihisi, ja mikä tärkeintä, löydät parhaan hoitomuodon juuri sinulle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Sasannejad P, Saeedi M, Shoeibi A, Gorji A, Abbasi M, Foroughipour M. Lavender essential oil in the treatment of migraine headache: a placebo-controlled clinical trial. Eur Neurol. 2012; 67 (5): 288-91. doi: 10.1159/000335249.
 • Elrington, G. Migraine: diagnosis and managment. J Neurol Neurosurg Psychiatry 2002; 72 (Suppl II): ii 10-ii 15. [Online] Avaiable at: https://jnnp.bmj.com/content/jnnp/72/suppl_2/ii15.full.pdf
 • Gelbard, A. (2016). Spicy foods (chili peppers, ginger) in treatment of migraine headaches by Amos Gelbard. Insights Nutr Metabol 2016 Volume 1 Issue 1. [Online] Avaiable at: https://www.alliedacademies.org/articles/spicy-foods-chili-peppers-ginger-in-treatment-of-migraine-headaches-byamos-gelbard.pdf

   

   

   

   


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.