Logo image
Logo image

12 migreeniä pahentavaa ruokaa

4 minuuttia
Jokaisella on omat laukaisijansa migreeniä koskien. Tosiasia on kuitenkin se, että tietyt ruoat ovat yleensä tämän ongelman pahentajia. Tällä kertaa kerromme aiheesta lisää, joten mikäli migreenit ovat omana vaivanasi, jatka lukemista!
12 migreeniä pahentavaa ruokaa
Sofía Quintana Alonso

Tarkistanut ja hyväksynyt: fysioterapeutti Sofía Quintana Alonso

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Tiedät jo varmasti, että on useita syitä siihen miksi migreeniä ja päänsärkyä ilmaantuu. Eräitä syitä voivat olla esimerkiksi liiallinen työnteko ja vähäinen lepo. Tiesitkö kuitenkaan sitä, että eräät ruoatkin voivat tehdä migreeneistä pahempia tai aiheuttaa niitä? Seuraavaksi esittelemme 12 migreeniä pahentavaa ruokaa, jotta voisit välttää niitä täysin tai ainakin vähentää niiden käyttöä. Jatka lukemista, mikäli migreeni on omallakin kohdallasi harmillinen ongelma!

Mikä migreeniä aiheuttaa?

Some figure

 

Eräät ruoat sisältävät ainetta nimeltä histamiini, joka aiheuttaa migreeniä. Sen sijaan että ottaisit tähän vaivaan kipulääkettä, me suosittelemme sellaisten ruokien välttämistä, jotka saavat oireet pahenemaan migreenin sattuessa.

Migreeni saattaa ilmaantua mihin aikaan päivästä tahansa, ja se voi kestää useita tunteja. Valo tai melu lisäävät oireita, ja vakavissa tapauksissa saattaa olla myös oksentelua, pahoinvointia ja pyörrytystä.

Stressi, unenpuute, liiallinen työnteko ja päivittäiset ongelmat saattavat kaikki aiheuttaa voimakkaita päänsärkyjä. Niitä saattaa kehittyä myös hajujen, melun, säämuutosten ja jopa hormonaalisten muutosten myötä.

On kuitenkin monia, jotka eivät ole tietoisia siitä, että myös ruoka voi olla syynä migreeniin. Joissakin tapauksissa saattaa olla kyseessä myös ruoka-aineallergia. Ihmisen vastustuskyky joutuu tällöin taistelemaan näitä tekijöitä vastaan, ja siten syntyy sellaisia aineita, jotka saavat aikaan päänsärkyä.

12 migreeniä pahentavaa ruoka-ainetta

On hyvä idea kiinnittää huomiota siihen, miten syöt tai miten olet aikaisemmin syönyt, kun sinulla on migreenikohtaus. Tässä saattaa olla kyse muistakin asioista, mutta on todennäköistä, että jokin ruokavaliossasi on syynä kokemaasi migreeniin.

Seuraavassa esittelemme 12 migreeniä pahentavaa ruokaa.

1. Pavut

Kaiken tyyppiset pavut sisältävät tanniineja. Tämä on aine, joka aiheuttaa migreeniä.

Jotta voisit vähentää oireitasi, on hyväksi vähentää papujen syöntiä niin paljon kuin vai mahdollista, ja parhainta on lakata syömästä niitä täysin. Tulet kyllä huomaamaan eron olossasi.

2. Herkkukurkut

Itse asiassa tähän kategoriaan sisältyvät muutkin vastaavat tuotteet, sillä seuraavat säilyketuotteet pahentavat migreenin oireita:

Kokeile siis kaikkien niiden tuotteiden jättämistä pois ruokavaliostasi, jotka on valmistettu sellaisten prosessien avulla, joihin sisältyy suolavesi tai etikka.

3. Chilipaprikat

Some figure

 

Jos sinäkin rakastat meksikolaista ruokaa, ikävä kyllä olisi parasta, että vähentäisit näiden tulisten ruokien syöntiä, mikäli kärsit migreenistä.

Kapsaisiini, jota chilipaprikoissa on, voi aiheuttaa päänsärkyä tai tehdä migreenistä voimakkaamman. Tämä pätee etenkin silloin, kun kyseistä tuotetta syödään kohtauksen aikana.

4. Pähkinät

Pähkinät ovat tietysti hyvin herkullista ruokaa, ja ne ovat myös täynnä proteiineja sekä tekevät olosta kylläisen. Ne eivät kuitenkaan ole hyvä idea, jos kärsit säännöllisesti migreeneistä.

Mantelit, saksanpähkinät ja cashew-pähkinät (sekä muut pähkinät) sisältävät ainetta, joka on nimeltään sulfiitti. Se saa aikaan kipua ja epämukavaa oloa.

5. Avokado ja luumu

Olemme laittaneet nämä kaksi hedelmää yhteen kategoriaan, sillä niissä on samaa migreeniä aikaansaavaa yhdistettä nimeltään tyramiini.

Jos pidät avokadojen syönnistä mausteiden sijaan, tai mikäli nautit mielelläsi luumuja terveellisenä jälkiruokana, kannattaisi kaikesta huolimatta jättää näitä tuotteita vähemmälle siten, että syöt niitä enintään kerran viikossa.

6. Banaani ja sitrushedelmät

Banaanista ja sitrushedelmistä löytyvä tyramiinin ja histamiinin yhdistelmä on yksi tärkeimmistä syistä päänsärkyihin.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tulisi täysin lopettaa banaanien ja sitrushedelmien syöntiä, sillä ne ovat erittäin hyödyllisiä ihmisen terveydelle. Kannattaisi kuitenkin vähentää nauttimaasi määrää tai välttää niitä silloin, kun sinulla on migreeniä.

7. Jauhot

Some figure

 

Täysjyväjauho on kyllä terveellisempää kuin jalostettu jauho. Totuus on kuitenkin se, että molemmat näistä vaihtoehdoista voivat olla syynä migreeniin. Tämä johtuu siitä, että niissä on luonnollista kemikaalia nimeltään kumariini. Se vahvistuu, kun se pääsee yhteyteen hapatteen kanssa.

Siten suosittelemmekin, että vähentäisit leivän, keksien, pizzan ja pastan syöntiä.

8. Teollisesti jalostetut lihat

Kylmäleikkeet, kinkku, makkarat ja pekoni ovat lihoja, joissa on paljon sellaisia aineita, jotka voivat tehdä päänsäryistä kovempia.

Nämä ruoat eivät ainoastaan sisällä tyramiinia, vaan ne on valmistettu säilöntäaineiden ja muiden sellaisten kemikaalien kera, jotka ne eivät ole hyväksi ihmiselle silloin, kun migreenejä ilmenee lyhyin väliajoin.

9. Juusto

Tämä on erityisen hyvä muistaa koskien kovetettuja ja käymisprosessin läpinkäyneitä juustoja. Nämä ovat tuotteita, joita käsitellään vuosien ajan useiden tekniikoiden avulla. Näihin sisältyvät muun muassa savustaminen ja suolaus. Juustojen maut ovat tällöin voimakkaampia, ja tällaiset tuotteet saattavat tehdä migreeneistä pahempia.

Kokeile siis sellaisten juustolaatujen pois jättämistä kuten parmesaani, manchego, padano ja pecorino, mikäli sinulla on migreeniä.

10. Maitotuotteet

Kerma ja täysmaito ovat maitotuotteista ne, joissa on eniten rasvaa. Tämän vuoksi olisikin tärkeää välttää niitä, mikäli pääsi on kovin kipeä. Niissä on myös kaseiinia ja koliinia, ja nämä ovat kaksi sellaista yhdistettä, jotka liittyvät epämukavaan oloon ja ruoka-aineallergioihin.

Lisäksi voi ja jogurtti, kuten myös vähärasvaiset maitotuotteet, voivat myös pahentaa oireita. Ne kuitenkin ovat tässä mielessä vähemmän haitallisia vaihtoehtoja.

11. Alkoholijuomat

Some figure

 

Nämä juomat eivät ainoastaan ole haitaksi terveydellesi silloin kun nautit niitä liikaa, sillä niissä on myös tyramiinia, joka aiheuttaa migreeniä, pyörrytystä ja sekavuutta.

Lisäksi kannattaisi myös jättää väliin punaviinin juonti. Tämä johtuu siitä, että sen lisäksi, että tässä juomassa on tyramiinia, siinä on myös sulfiitteja ja tanniineja, jotka tekevät migreenin oireista pahempia. Seuraukset eivät kuitenkaan ole niin pahat jos juot ainoastaan pienen lasillisen punaviiniä illallisen yhteydessä.

Me suosittelemme, että et joisi alkoholia silloin kun päätäsi särkee. Sen sijaan tällöin kannattaisi juoda vettä tai mehua.

12. Suklaa ja kahvi

Migreeniä pahentavaa ruokaa ovat myös suklaa ja kahvi. Molemmat näistä antavat kehollesi kofeiinia, tanniineja ja muita sellaisia yhdisteitä, jotka saavat päänsäryn alkamaan. Tämä on totta etenkin silloin, kun käytät lisäksi kermaa.

Kuten nyt tiedät, migreeni saattaa olla myös syömäsi ruoan aikaansaamaa. Jos siis kärsit tästä vaivasta, vähennä tai jätä täysin väliin nämä 12 migreeniä pahentavaa tuotetta, jotta voisit kohentaa oloasi ilman lääkkeitä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Maintz, L., and Novak, N. (2007). Histamina e intolerancia histamínica. Am J Clin Nutr 85, 1185–961185.
 • del Rocío Meza-Velázquez, M., Carlos López-Márquez, F., Gerardo Rosales-González, M., Gutiérrez-Díaz, N., Rivera-Guillen, M., Espinosa-Padilla, S., Palacio, G., de Medicina, F., Torreón, U., and Nacional de Pediatría, I. (2014). Presentación de enfermedad alérgica y migraña: ¿puede deberse a un défi cit en la degradación de histamina? Alergia, Asma E Inmunología Pediátricas 23, 43–47.
 • Zaninovic’, V. (2001). Migrañas: Fisiopatología y tratamiento. Colombia Medica 32, 86–88.
 • MedlinePlus. Migraña. https://medlineplus.gov/spanish/migraine.html
 • J Headache Pain. 2019 Mar 25;20(1):30. Histamine and Migraine Revisited: Mechanisms and Possible Drug Targets. doi: 10.1186/s10194-019-0984-1.
 • Instituto Nacional de Pediatría de México. Presentación de enfermedad alérgica y migraña: ¿puede deberse a un déficit en la degradación de histamina? http://repositorio.pediatria.gob.mx:8180/handle/20.500.12103/2717
 • Food Chem Toxicol. 1989 May;27(5):283-7. The Histamine Content of Oriental Foods. doi: 10.1016/0278-6915(89)90129-4.
 • Int J Clin Pract. 2010 Mar;64(4):457-9. Capsaicin Jelly Against Migraine Pain. doi: 10.1111/j.1742-1241.2009.02294.x.
 • KRANION 2003;3:16-27. Tratamientos alternativos en migrañay otras cefaleas. http://www.kranion.es/images/2003_03_02_016-027.pdf
 • Ann Allergy Asthma Immunol. 2003 Sep;91(3):233-40; quiz 241-2, 296. Intolerance to Dietary Biogenic Amines: A Review. doi: 10.1016/S1081-1206(10)63523-5.
 • Preventing Headaches & Migraines. Foods that cause migraine. https://books.google.com.ar/books?id=IKdsCQAAQBAJ&pg=PA41&lpg=PA41&dq=I+study+flour+and+migraine&source=bl&ots=OQ_wmGAzT2&sig=ACfU3U27igeWrxGZAoBZ52JhOolkp8nWhw&hl=es-419&sa=X&ved=2ahUKEwiZzce5j8_pAhWD-qQKHcbUD1kQ6AEwC3oECAoQAQ#v=onepage&q=I%20study%20flour%20and%20migraine&f=false
 • 9ª Reunión de la red temática BAL. (2015). ¿Qué bacterias son responsables de la acumulación de histamina en queso? http://digital.csic.es/handle/10261/141666
  Endocrinología y Nutrición. Volume 56, Issue 5, May 2009, Pages 241-250. Intolerancia alimentaria. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S157509220971407X
 • Alcohol Alcohol. Mar-Apr 1999;34(2):141-7. Alcohol-histamine Interactions. doi: 10.1093/alcalc/34.2.141.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.