Logo image
Logo image

Näin hoidat jännityspäänsärkyä luonnollisesti kotona

2 minuuttia
Jännityspäänsärky ilmenee useimmiten tunteena, kuin päätä kiristäisi tiukka vanne, jonka aiheuttama kipu säteilee tasaisesti koko pään alueelle.
Näin hoidat jännityspäänsärkyä luonnollisesti kotona
Kirjoittanut Solimar Cedeño
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Moni meistä potee hektisen päivän jälkeen voimakasta jännityspäänsärkyä. Oli kyseessä sitten töiden aiheuttama ylikuormitus tai emotionaalinen stressi, sitkeä kipu ei usein jätä meille muuta vaihtoehtoa, kuin suuntautua suoraan lepäämään omaan sänkyyn. Pään alueen jatkuva kipu johtuu yllättävän usein jännityspäänsärystä, jota voi onneksi helpottaa myös kotona seuraavien luontaishoitojen avulla. 

Mitä on jännityspäänsärky?

Jännityspäänsärky tuntuu useimmiten kireänä vanteena pään ympärillä. Toisin kuin tavallinen aaltoileva päänsärky, jännityspäänsärky oireilee jatkuvana kipuna, joka aiheuttaa paineen tunnetta erityisesti otsassa ja ohimoilla ja leviää usein myös päänahan, kaulan ja hartioiden alueille. Jännityspäänsärkyyn ei myöskään kuulu migreenin kaltaisia oireita, kuten näköä haittaavia häiriöitä, pahoinvointia tai oksentelua. Jännityspäänsärky on varsin yleinen vaiva, mutta särkyä aiheuttavaa tarkkaa syytä ei vielä kunnolla tiedetä. Stressin kuitenkin uskotaan vaikuttavan suurelta osin jännityspäänsäryn syntyyn.

Jännityspäänsärky voi oireilla joko jaksoittaisena tai kroonisena kipuna:

Jaksoittainen jännityspäänsärky

Jaksoittaisella jännityspäänsäryllä on tapana kestää noin puolesta tunnista jopa kokonaiseen viikkoon. Jaksoittainen päänsärky voi ajan myötä muuttua myös krooniseksi kivuksi. 

Krooninen jännityspäänsärky

Kroonisessa jännityspäänsäryssä kipu voi kestää jopa 15-30 päivän ajan kolmen kuukauden ajanjaksoilla.

Jos jännityspäänsärky on pysyvää ja/tai alkaa vaikuttaa negatiivisesti päivittäiseen rutiiniisi, suosittelemme sinua kääntymään lääkärisi puoleen oikean diagnoosin saamiseksi. On hyvä pitää mielessä, että päänsärky voi olla toisinaan merkki myös vakavammasta terveyshäiriöstä.

Jaksoittaista tai lievää jännityspäänsärkyä voi onneksi hoitaa luonnollisesti myös kotona.

Sinua voi myös kiinnostaa: Riesana aamuinen päänsärky? Näin pääset siitä eroon

5 kotihoitoa jännityspäänsärkyä lievittämään

Apteekit myyvät monipuolisesti myös jännityspäänsäryn hoitoon suunnattuja lääkkeitä, mutta kipua voi lievittää luonnollisesti myös seuraavilla kotihoidoilla.

1. Inkivääritee

Inkivääri tunnetaan jo laajalti tulehduksia hoitavista ja kipua lievittävistä ominaisuuksistaan. Inkiväärin nauttiminen teen muodossa auttaa sekä hoitamaan tehokkaasti jännityspäänsärkyä, että helpottaa migreenin aiheuttamaa pahoinvointia. 

2. Kamomillatee

Some figure

Jännityspäänsärkyä voidaan lievittää myös kamomillateen avulla, sillä tämä monipuolinen rohdoskasvi auttaa laskemaan elimistön tulehdustiloja sekä rauhoittaa stressistä johtuvaa levottomuutta. 

3. Minttu-uutteesta valmistettu silmänaamio

Voit valmistaa minttu-uutteesta myös raikkaan silmänaamion. Kostuta kevyesti vanulappuja minttu-uutteeseen ja aseta ne suljetuille silmäluomille noin 20 minuutin ajaksi. Minttu-uutteen sisältävien ominaisuuksien uskotaan helpottavan sekä jännityspäänsärkyä, että rentouttavan silmien alueen lihaksia. 

4. Omenaviinietikka

Myös omenaviinietikka omaa yllä mainittujen rohdoskasvien tapaan kipua lievittäviä ominaisuuksia. Jännityspäänsäryn helpottamiseksi voit asettaa kasvoille kylmässä omenaviinietikassa kostutetun liinan tai pyyhkeen, jolloin omenaviinietikan kipua lievittävät ominaisuudet pääsevät vaikuttamaan suoraan kriittiselle alueelle. 

5. Laventeli

Laventeli toimii erinomaisena luontaishoitona jännityspäänsäryn helpottamiseen sekä juotavassa muodossa että eteerisenä öljynä, sillä laventelin kipua lievittävien ominaisuuksien lisäksi tämä hellävarainen kasvi vaikuttaa suoraan hermoston kudosvaurioihin ja näin ollen hoitaa myös tulehduksia. Parhaimman lopputuloksen saat käyttämällä laventelia ulkoisesti.

Lopuksi

Some figure

Yllä mainitut kotihoidot eivät vaikuta ollenkaan monimutkaisilta tavoilta epämukavan jännityspäänsäryn lievittämiseen, vai mitä? Näiden kotihoitojen lisäksi myös hyvästä unenlaadusta huolehtiminen, terveellisen ruokavalion noudattaminen sekä joogan ja meditaation harjoittaminen voivat auttaa sekä lievittämään jännityspäänsärkyä että ehkäisemään sen syntyä.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.