Tiedätkö, kuinka ehkäistä vilustumista?

Kylmälle altistuminen johtaa usein vilustumiseen, silloin kun immuunijärjestelmä on heikko. Mitä oireita se aiheuttaa? Miten vilustuminen eroaa flunssasta? Tästä artikkelista löydät vastaukset näihin kysymyksiin!
Tiedätkö, kuinka ehkäistä vilustumista?
Diego Pereira

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kukapa ei haluaisi tietää, kuinka ehkäistä vilustumista? Meidän on tehtävä parhaamme välttääksemme vilustumista ja flunssaa sekä muita hengitystieinfektioita, koska ne vaikuttavat terveyteemme. Tietyllä ihmisryhmällä ne liittyvät korkeaan kuolleisuuteen ja merkittäviin terveydenhuoltokustannuksiin.

Monet kuolemat johtuvat siitä, että vilustuminen tai flunssa johtaa sydän- ja hengityselinten komplikaatioihin. Vaikka vilustuminen ja flunssa ovat korkeintaan viikon kestäviä ongelmia, ne ovat kansanterveysongelma.

Miten vilustuminen ja flunssa leviävät?

Flunssa ja vilustuminen leviävät usein ilmassa leijuvien pisaroiden avulla, jotka sisältävät taudinaiheuttajia. Nämä pisarat tulevat nenästä tai suusta, mikä tekee niiden leviämisestä erittäin nopeaa. Tärkein virusten leviämiseen vaikuttava tekijä on talven kylmät lämpötilat.

Talven kylmät lämpötilat hidastavat immuunijärjestelmäämme. Lisäksi kylmyys tekee nenän limakalvosta kuivemman ja vähemmän kosteat. Muita tartuntaa edistäviä tekijöitä ovat:

Alhaiset talvilämpötilat vaikuttavat immuunijärjestelmän toimintaan ja helpottavat vilustumista.

Flunssa ja vilustuminen: onko tärkeää tietää ero?

Sekä flunssa että vilustuminen ovat akuutteja viruksen aiheuttamia terveysongelmia, jotka kestävät yleensä noin seitsemän päivää. Molemmissa tapauksissa oireet ovat kuitenkin samanlaisia, ne ovat yleisiä terveysongelmia ja niiden hoito koostuu oireiden lievittämisestä.

Vilustumisen tyypillisimpiä oireita ovat, että kuumetta ei ole, mutta ylähengitysteiden, silmien ja korvien tulehdus on olemassa. Kaikkiin näihin oireisiin liittyy myös huonovointisuus ja ruokahaluttomuus.

Yleensä ne ilmenevät aivasteluna, nenän tukkoisuutena ja kurkun kutinana. Kuitenkin päivien kuluessa nenäeritteet sakeutuvat, jolloin erite voi olla koostumukseltaan erittäin paksua.

Toisaalta flunssan tyypillisiä oireita ovat vilunväristykset, hikoilu ja äkillisesti alkava kuume. Saatat myös kokea yleistä epämukavuutta, lihassärkyä, päänsärkyä, kurkkukipua ja kuivaa yskää.

Kuumeen ja lihaskipujen oireet kestävät yleensä useita päiviä. Toipuminen voi kestää joskus jopa 2 viikkoa.

Kuinka ehkäistä vilustumista ja flunssaa?

Vilustumisen ja flunssan ennaltaehkäisyyn kuuluu toimenpiteitä, joihin tulisi ryhtyä virusten leviämisen estämiseksi ihmisestä toiseen. Näitä toimenpiteitä ovat seuraavat:

  • Vältä kosketusta sairaudesta kärsivien ihmisten kanssa ainakin muutaman ensimmäisen päivän aikana. Jos tunnet itsesi huonovointiseksi, sinulla on kuumetta tai muita flunssan kaltaisia ​​oireita, eristä itsesi ja yritä ylläpitää hyvää yleistä nesteytystä.
  • Pese kätesi usein saippualla ja vedellä tai desinfiointigeelillä. Vältä suljettuja tai ruuhkaisia ​​paikkoja.
  • Peitä nenäsi ja suusi, kun yskit tai aivastat. Yritä myös välttää tupakointia ja alkoholin käyttöä, jotka molemmat heikentävät immuunijärjestelmäsi toimintaa ja rasittavat hengitysteitäsi.
  • Syö C-vitamiinia 1 g päivässä.
  • Vältä stressiä aina kun mahdollista, koska se on tekijä, joka vähentää immuunijärjestelmän toimintaa.
Kuinka ehkäistä vilustumista?
Kosketuksen välttäminen tartunnan saaneiden ihmisten kanssa, käsien jatkuva peseminen ja optimaalisen nesteytyksen varmistaminen ovat avainasemassa vilustumisen ehkäisemisessä.

Muita vaihtoehtoja vilustumisen ja flunssan ehkäisyyn

Tällä hetkellä on olemassa vaihtoehtoja vilustumisen ja flunssan ehkäisyyn, mutta kaikki eivät ole osoittaneet tieteellistä näyttöä. Vaihtoehdot perustuvat vihanneksissa ja sienissä oleviin aineisiin, jotka vahvistavat immuunijärjestelmää.

Sienillä, kuten ascomycetes ja basidiomycetes, on terveydelle hyödyllisiä etuja niiden germaniumpitoisuuden vuoksi.

Echinacean juuri ja juurakot sisältävät yhdisteitä, jotka antavat immunostimuloivaa vaikutusta. On myös olemassa todisteita pelargonium sidoides -juuren etanoliuutteen tehokkuudesta hengitysteiden virusinfektioita vastaan.

Yhteenveto

Vilustumisen ja flunssan ehkäisy on tärkeää. Tämä ei johdu pelkästään niiden vaikutuksesta terveydenhuoltojärjestelmään, vaan myös siitä, että ne ovat yksi yleisimmistä koulu- ja työpoissaolojen syistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • González Requejo, Á. (2015). Catarro de vías altas.
  • Libano, R. U. (2013). Tratamiento del catarro. Evidencia científica. Anales de Pediatria Continuada. https://doi.org/10.1016/S1696-2818(13)70138-0
  • Rosas, M. R. (2008). Gripe y resfriado. Clínica y tratamiento. Offarm.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.