Onko kylmän veden juonti hyväksi?

On olemassa eräs harhaluulo kylmän veden usein toistuvaa juontia koskien: jotkut luulevat, että etenkin ruoan jälkeen juotuna kylmä vesi aiheuttaa vakavia sairauksia, kuten esimerkiksi syöpää. Tämä käsitys johtuu siitä yksinkertaisesta asiasta, että kylmä vesi ruoan jälkeen nautittuna tekee nestemäisistä rasvoista kiinteitä, ja siten se hidastaa ruoansulatusta. Jotkut ihmiset uskovat, että tämä prosessi aiheuttaa sellaisia reaktioita vatsassa ja suolistossa, jotka johtavat syöpäsolujen muodostumiseen.

Mitä on totuus asiasta? Tässä artikkelissa käsittelemme kylmän veden juonnin vaikutuksia terveydelle – jatka lukemista, sillä tämä on aihe, joka koskettaa varmasti myös itseäsi!

Mitä mieltä lääkärit ovat kylmän veden juonnista?

On olemassa lääketieteen asiantuntijoita, jotka suosittelevat kylmän veden juontia etenkin liikunnan jälkeen, sillä se säätelee kehon lämpötilaa. Toiset lääkärit ovat kuitenkin sitä mieltä, että kylmän veden nauttiminen pakottaa kehon käyttämään energiaa lämmittämiseen, mikä sitten saa aikaan nesteen vähentymisen elimistössä.

Toisinaan kylmä vesi on todella hyödytöntä, ja joskus sitä käytetäänkin epäsopivalla tavalla. Esimerkiksi kuumeen noustessa jotkut ihmiset upottavat itsensä kylmään veteen, kun olisi sopivampaa käyttää lämmintä tai hiukan lämmintä vettä. Kehon puolustusreaktiot kylmää vettä kohdatessaan aiheuttavat väristyksiä ja nousun lämpötilassa, ja tässä tapauksessa kylmän veden juonnilla on samanlaisia negatiivisia tuloksia.

Mikä on ongelman ydin?

On yleistä tietoa, että vettä tulisi juoda tarpeeksi – muuten tulee ongelmia. Kaksi litraa on suositus päivittäistä vedenjuontia koskien. Jos tämä määrä kuitenkin ylitetään reippaasti – tai samoin jos se ei täyty – on vaarana terveysongelmien kehittyminen. Jokainen ihminen on kuitenkin erilainen, ja siksi paras merkki siitä, onko vettä juotu tarpeeksi, on virtsan väri.

Jos virtsan väri on tumma, et ole juonut tarpeeksi vettä, ja jos se on vaalea, on määrä kohdallaan. Muista, että aamulla herätessäsi virtsasi on hiukan tummempaa kuin muutoin päivän aikana. Toinen tapa, jolla veden määrän sopivuutta voi arvioida, on jano. Kun kehosi kertoo sinulle, että vettä tulisi juoda lisää, on asia näin – olipa neste sitten kuumaa tai kylmää.

Vedenjuontia koskien tärkeää on siis määrä, mutta myös laatu. Suurimmilta osin ihmisen juoman veden tulisi olla luonnollista (ilman lisättyjä aineksia, vaikka jotkut lisäykset ovatkin tosin sallittuja, kuten esimerkiksi mintunlehdet, sitruunaviipaleet jne.) sekä makeuttamatonta.

Mitä hyötyjä kylmän veden juonnilla on?

Nainen juo kylmää vettä
Tärkein hyöty, joka kylmän veden nauttimisella on, on kehon kosteutus, minkä saa kylläkin mistä tahansa nesteestä. Mutta juuri kylmän veden nauttimisella on tiettyjä hyötyjä, jotka johtuvat nimenomaan alhaisesta lämpötilasta:

  • Se auttaa pudottamaan painoa: keho yrittää aina pitää lämpötilansa tasaisena. Jos siis juot kylmää vettä, alenee elimistösi lämpötila, ja tämä johtaa kalorien kulumiseen – tämä on tarpeellista lämpötilan nostamiseksi entiselle tasolle.
  • Se alentaa elimistön lämpötilaa: liikunnan jälkeen kehon lämpötila nousee, ja kylmän veden juonti jälkikäteen auttaa tasapainottamisessa.
  • Se kosteuttaa sinua nopeammin: liikunnan jälkeen kehon täytyy saada kosteutusta nopeasti. Kylmä vesi imeytyy verenkiertoon nopeammin, mikä on tässä tilanteessa hyödyksi.

Tarpeellinen vesimäärä on hyvin oleellinen asia, mikäli haluat pysyä terveenä – tässä mielessä lämpötila on toissijainen asia!

UUTISIA VERKOSSA