Logo image
Logo image

Onko kylmän veden juonti hyväksi?

2 minuuttia
Onko kylmän veden juonti hyväksi?
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

On olemassa eräs harhaluulo kylmän veden usein toistuvaa juontia koskien: jotkut luulevat, että etenkin ruoan jälkeen juotuna kylmä vesi voi aiheuttaa vakavia sairauksia, kuten esimerkiksi syöpää.

Tämä käsitys johtuu siitä, että kylmä vesi ruoan jälkeen nautittuna tekee nestemäisistä rasvoista kiinteitä, ja siten se hidastaa ruoansulatusta. Jotkut ihmiset uskovat, että tämä prosessi aiheuttaa sellaisia reaktioita vatsassa ja suolistossa, jotka johtavat syöpäsolujen muodostumiseen.

Mitä on totuus asiasta? Tässä artikkelissa käsittelemme kylmän veden juonnin vaikutuksia terveydelle.

Kylmä vesi ja sen juominen – mitä sanovat lääkärit?

On olemassa lääketieteen asiantuntijoita, jotka suosittelevat kylmän veden juontia etenkin liikunnan jälkeen, sillä se säätelee kehon lämpötilaa. Toiset lääkärit ovat kuitenkin sitä mieltä, että kylmän veden nauttiminen pakottaa kehon käyttämään energiaa lämmittämiseen, mikä sitten saa aikaan nesteen vähentymisen elimistössä.

Some figure

Mikä on ongelman ydin?

On yleistä tietoa, että vettä tulee juoda tarpeeksi päivittäin- muuten tulee ongelmia. Kaksi litraa vettä päivässä on yleinen suositua. Jos tämä määrä kuitenkin ylitetään reippaasti – tai samoin jos se ei täyty – on vaarana terveysongelmien kehittyminen.

Jokainen ihminen on kuitenkin erilainen ja siksi paras merkki siitä, onko vettä juotu tarpeeksi, on virtsan väri. Jos virtsan väri on tumma, et ole juonut tarpeeksi vettä, ja jos se on vaaleaa, juomasi veden määrä on kohdallaan. Muista, että aamulla herätessäsi virtsasi on hiukan tummempaa kuin muutoin päivän aikana.

Toinen tapa jolla voit arvioida veden tarpeesi, on jano. Kun kehosi kertoo sinulle, että vettä tulisi juoda lisää, kuuntele sitä.

Vedenjuontia koskien tärkeää on siis määrä, mutta myös laatu. Suurimmilta osin ihmisen juoman veden tulisi olla luonnollista, sekä makeuttamatonta.

Mitä hyötyjä kylmän veden juonnilla on?

Some figure
Tärkein hyöty, joka kylmän veden nauttimisella on, on kehon kosteutus. Juuri kylmän veden nauttimisella on tiettyjä hyötyjä, jotka johtuvat nimenomaan alhaisesta lämpötilasta:

  • Se auttaa pudottamaan painoa: keho yrittää aina pitää lämpötilansa tasaisena. Jos siis juot kylmää vettä, alenee elimistösi lämpötila, ja tämä johtaa kalorien kulumiseen – tämä on tarpeellista lämpötilan nostamiseksi entiselle tasolle.
  • Se alentaa elimistön lämpötilaa: liikunnan jälkeen kehon lämpötila nousee, ja kylmän veden juonti jälkikäteen auttaa tasapainottamisessa.
  • Se kosteuttaa sinua nopeammin: liikunnan jälkeen kehon täytyy saada kosteutusta nopeasti. Kylmä vesi imeytyy verenkiertoon nopeammin, mikä on tässä tilanteessa hyödyksi.

Tarpeellinen vesimäärä on hyvin oleellinen asia, mikäli haluat pysyä terveenä – tässä mielessä lämpötila on toissijainen asia!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Lee, J. K. W., & Shirreffs, S. M. (2007). The influence of drink temperature on thermoregulatory responses during prolonged exercise in a moderate environment. Journal of Sports Sciences. https://doi.org/10.1080/02640410600959947
  • Girona, M., Grasser, E. K., Dulloo, A. G., & Montani, J. P. (2014). Cardiovascular and metabolic responses to tap water ingestion in young humans: Does the water temperature matter? Acta Physiologica. https://doi.org/10.1111/apha.12290
  • Burdon, C. A., O’Connor, H. T., Gifford, J. A., & Shirreffs, S. M. (2010). Influence of beverage temperature on exercise performance in the heat: A systematic review. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. https://doi.org/10.1123/ijsnem.20.2.166

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.