Virtsan väri kertoo kehon terveydentilasta

Jos elimistösi on terve, on virtsasi yleensä vaaleankeltaista. Jos se kuitenkin on tummempaa väriltään, saattaa tämä olla merkki nestehukasta, ja silloin tulisi yksinkertaisesti juoda enemmän vettä.
Virtsan väri kertoo kehon terveydentilasta
Carlos Fabián Avila

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila.

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Jo muinaisista ajoista lähtien ihminen on arvioinut omaa terveyttään virtsan värin avulla. Se voikin olla merkki sairaudesta – joskus vakavastakin. Yleisesti ottaen muutokset virtsan värissä, koostumuksessa tai hajussa saattavat kertoa, että jokin ei ole aivan kohdallaan kehossasi.

Virtsalla on tärkeä rooli, sillä se poistaa joka ikinen päivä satoja tarpeettomia aineita elimistöstäsi. Nämä aineet tulevat kehoon syömästäsi ruoasta ja juomastasi nesteestä. Virtsa voi kuitenkin olla hyödyksi myös varoitusmerkkinä, sillä se saattaa kertoa selkeistä terveysongelmista tai siitä, että jokin ei yksinkertaisesti ole tasapainossa elimistössä. Virtsan haju saattaa muuttua silloin kun kehossa on jokin ongelma, ja voimakas haju on yleensä hyvin helposti huomattava oire.

Monet ihmiset eivät kuitenkaan tiedä yksityiskohtaisesti, mitä kaikkea virtsa voi kertoa terveydestä. Usein muutokset jätetäänkin huomiotta, vaikka ne voisivat olla tärkeä oire jostakin ongelmasta. On hyvin tärkeää tietää mitä elimistössä saattaa olla meneillään, ja siten virtsan lähettämät varoitusmerkit tulisi aina ottaa vakavasti. Tähän tarvitaan yksinkertaisesti parempaa virtsan tarkastelua.

Tässä artikkelissa kerromme siis virtsan 8 eri väristä, joista jotkut saattavat olla merkki negatiivisesta muutoksesta terveydessä. Näihin muutoksiin voi olla tarpeen reagoida – lue siis lisää, jotta voit suojella terveyttäsi paremmin!

Vaaleankeltainen väri

Terveen ihmisen virtsa on yleisesti ottaen vaaleankeltaista väriltään, ja itse asiassa se on lähes läpinäkyvää. Tämä tyypillinen virtsan väri johtuu pigmentistä nimeltään urobiliini. Ihmisen virtsa kuljettaa normaalisti tätä pigmenttiä mukanaan. Se sekoittuu veteen ja saa aikaiseksi virtsan lähes läpinäkyvän, mutta hieman kellertävän värin. Tämä kertoo siitä, että elimistö on kunnolla nesteytetty. Jos keltainen väri on kuitenkin tumma tai intensiivinen, voi se kertoa kehon kosteustasapainon ongelmasta.

Jos virtsa on liian läpinäkyvää tai jos henkilön täytyy käydä vessassa hyvin usein, on tämä merkki siitä, että kehossa on ylimääräistä vettä. Näin voi käydä, jos yksinkertaisesti juot liikaa vettä. On silti mahdollista, että jos virtsasi väri on kirkas ja joudut käymään usein vessassa, mutta et ole juonut erityisen paljoa vettä, voi tämä olla merkki diabeteksesta.

Sumea virtsan väri

Jos virtsa on sameaa, saattaa tämä olla oire fosfaateista, mikä voi ilmetä munuaiskivien sivuvaikutuksena. Jos virtsa pysyy sameana useamman päivän ajan peräkkäin, on tämä selkeä merkki virtsatietulehduksesta, ja tällöin täytyy mennä lääkäriin. Yleisesti ottaen virtsan sameus ilmenee voimakkaan hajun kanssa, ja henkilön tarvitsee tällöin myös käydä usein vessassa.

Miehillä samea virtsa voi olla seurausta siitä, että siemennestettä on jäänyt virtsateihin.

Sinivihreään vivahtava väri

Tämä ilmiö johtuu yleisesti ottaen jostain aikaisemmin syömästäsi ruoasta. Näin on etenkin silloin, jos kyseisen ruoan väri on myös ollut sininen tai vihreä. Esimerkiksi parsa voi aiheuttaa virtsan sävyn muuttumisen vihreän tai sinisen suuntaiseksi.

Toisaalta sininen tai vihreä sävy virtsassa voi myös olla merkki siitä, että olet parhaillaan totuttelemassa uusiin vitamiineihin tai lääkkeisiin. Jos näin ei kuitenkaan ole, etkä ole syönyt vihreää tai sinistä ruokaa, tulisi sinun käydä lääkärin vastaanotolla.

Oranssi väri

Muun muassa lakkojen syönti, kuten myös punajuurten, porkkanoiden tai muiden oranssien tai punertavien ruokien nauttiminen, saattaa tehdä virtsan väristä oranssin. Joskus myös lääkkeet tai kosteustasapainon järkkyminen voivat aiheuttaa oranssin värin. Jos virtsa on kuitenkin tumman oranssia väriltään, eli melkein ruskeaa, voi tämä olla merkki sappinesteen kertymisestä siihen. Tällaisessa tilanteessa on parasta kääntyä lääkärin puoleen.

Ruskea väri

Virtsan ruskea väri voi johtua esimerkiksi papujen, raparperin tai tietyn tyyppisten lääkkeiden syönnistä. Kaikkein pahimmissa tilanteissa saattaa ruskeassa virtsassa olla kyse kroonisesta maksasairaudesta tai elimistön kosteustasapainon ongelmasta.

Vaahtoava virtsa

Näissä tapauksissa virtsan väri ei yleensä muutu, vaikka joskus saattaa esiintyä hyvin tummaa sävyä, jolloin voi olla kyse hyvin vakavastakin asiasta. Jos virtsa on hyvin selkeästi vaahtoavaa, saattaa tämä olla viesti liiallisesta proteiinista elimistössä.

Voimakas haju

Virtsa ei tietysti koskaan tuoksu erityisen hyvältä, mutta jokainen varmasti tuntee eron tavallisen ja liian voimakkaan virtsan välillä. Huonot hajut voivat tulla muun muassa kahvinjuonnin tai parsansyönnin seurauksena. Jos et kuitenkaan ole nauttinut kumpaakaan näistä tuotteista, mutta virtsasi haisee hyvin voimakkaalta, on parasta ottaa yhteyttä lääkäriin.

Vaaleanpunainen tai punainen väri

Eräät ruoat ovat luonnostaan punaisia, ja ne saattavat aiheuttaa virtsan värin muuttumista punaisen suuntaan. Muun muassa karpaloiden, raparperin tai jonkin muun punaisen ruoan syönti voi aiheuttaa virtsan värin muutoksen. Tällainen väri saattaa kuitenkin olla seurausta myös tietynlaisten lääkkeiden syönnistä, veren kertymisestä virtsaan, rankasta liikunnan harrastamisesta tai jostakin tulehduksesta.

Jos virtsa ei palaa normaalin väriseksi vuorokauden sisällä, tulisi sinun kääntyä lääkärin puoleen. Kaikkein vakavimmissa tapauksissa virtsan muuttuminen punaisen suuntaan on merkki munuaissyövästä, laajentuneesta eturauhasesta tai virtsarakon kivistä.

Virtsan väri voi siis joissakin tilanteissa kertoa hyvin vakaviakin asioista terveydestä. Tarkkaile omaa virtsaasi, ja jos huomaat sen värin olevan jotain muuta kuin vaaleankeltainen, mieti mitä olet syönyt ja käänny lääkärin puoleen!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Brunzel, N. A. (2013). Fundamentals of Urine & Body Fluid Analysis. In Fundamentals of Urine & Body Fluid Analysis. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
  • Hooper, L., Bunn, D. K., Abdelhamid, A., Gillings, R., Jennings, A., Maas, K., … Fairweather-Tait, S. J. (2016). Water-loss (intracellular) dehydration assessed using urinary tests: How well do they work? Diagnostic accuracy in older people. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.115.119925
  • Mundt, L. A., & Shanahan, K. (2011). Chemical Analysis of Urine. In Graff’s Textbook of Routine Urinalysis and Body Fluids. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.