Tiedätkö identtisten ja epäidenttisten kaksosten välisen eron?

On tärkeää tietää identtisten ja epäidenttisten kaksosten välinen ero, jotta äiti tietäisi kuinka hänen pitäisi huolehtia itsestään raskauden aikana, jotta vauvat kehittyisivät oikealla tavalla.
Tiedätkö identtisten ja epäidenttisten kaksosten välisen eron?

Kirjoittanut Daniela Colmenares

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Monet ihmiset haluavat kaksoset, lähinnä siksi, että he haluavat nähdä lastensa kasvavan yhdessä jakaen samalla mahtavia hetkiä sisaruksina. Oletko kuitenkin koskaan pohtinut identtisten ja epäidenttisten kaksosten välistä eroa?

Näiden pääasiallinen ero perustuu siihen, kuinka munasolu(t) ovat hedelmöittyneet.

Identtiset kaksoset tulevat jakaantuneesta munasolusta, joka on yhden siittiön hedelmöittämä. Epäidenttiset kaksoset puolestaan kehittyvät kahdesta eri munasolusta ja kahdesta siittiöstä. Tämä hedelmöitystapa on identtisten ja epäidenttisten kaksosten pääero.

Tässä artikkelissa tutkimme yksityiskohtaisemmin tätä aihetta.

Miksi on tärkeää tietää niiden välinen ero

ultraäänitutkimus

On tärkeää tietää identtisten ja epäidenttisten kaksosten välinen ero siksi, että raskauksia pitäisi hoitaa eri tavalla kummassakin tapauksessa.

Vaikka useimmat tällaiset raskaudet ovatkin melko tyypillisiä, on mahdollista, että joitakin komplikaatioita saattaa esiintyä. Esimerkiksi sikiön verensiirron tai kohdunsisäisen kasvun hidastuminen voivat olla mahdollisia komplikaatioita.

Tästä syystä on tärkeää tietää mahdollisimman pian millainen raskaus on kyseessä, jotta kaksosraskaus voitaisiin hoitaa oikealla tavalla.

Tavallisesti ensimmäisellä kolmanneksella tehdyllä ultraäänikuvalla voidaan tunnistaa ovatko kaksoset identtisiä vai epäidenttisiä. Niin ikään mikä vain mahdollinen sikiön poikkeavuus tai muunlainen komplikaatio voidaan havaita ajoissa.

Jotta raskauden tyyppi voidaan tunnistaa, on joitakin tekijöitä, joita sinun pitäisi pohtia. Ne on helppo ymmärtää ja ne auttavat sinua määrittämään ovatko kaksoset identtiset vai epäidenttiset.

Eri hedelmöittyminen

Ditsygoottiset kaksoset, eli epäidenttiset kaksoset, ovat kahden munasolun ja kahden siittiön aiheuttama hedelmöittyminen. Munasarjat vapauttavat kaksi munasolua hedelmöittymisen aikaan. Koska miehillä on miljoonia siittiöitä, on tavallista, että molemmat munat hedelmöittyvät.

Kaksimunaisessa raskaudessa kummallakin sikiöllä on oma lapsivesipussi ja istukka. Siten sikiöt eivät välttämättä ole samaa sukupuolta ja vauvojen samannäköisyys on samaa luokkaa kuin kahden eri syntymässä syntyneen sisaruksen välillä.

Monotsygoottiset kaksoset, eli identtiset kaksoset, syntyvät kun siittiö hedelmöittää yhden ainoan munasolun. Siitä muodostuu tsygootti, joka sitten jakautuu kahteen kehittäen kaksi sikiötä.

Jos jakaantuminen tapahtuu hedelmöityksen ensimmäisen ja neljännen päivän välisenä aikana, on kummallakin sikiöllä oma istukka ja lapsivesipussi. Jos se taas tapahtuu neljännen ja kahdeksannen päivän välillä, kummallakin sikiöllä on oma lapsivesipussi, mutta he jakavat saman istukan.

Identtisten kaksosten kohdalla tapahtuu “luonnollinen kloonaus”. Vaikka kumpikin kehittyy itsenäisesti, muodostuvat he samasta munasolusta ja siittiöstä. Siten he siis jakavat saman geneettisen kuorman ja ovat fyysisesti melkein identtisiä.

Epäidenttiset kaksoset voivat olla eri sukupuolta

On tavallista, että 100 kaksimunaisesta raskaudesta 50 on eri sukupuolta olevia kaksosia. Eri sukupuolta olevat epäidenttiset kaksoset kehittyvät eri tavalla, ei ainoastaan siitä syystä että he ovat eri ihmisiä, vaan siksi, että myös heidän sukupuolensa vaikuttaa asiaan.

Kun he syntyvät, kehittävät pojat yleensä paremmin fyysisiä kykyjään. He siis oppivat ryömimään ensin ja sitten juoksemaan ja hyppimään.

Sen sijaan tytöillä on paremmat kommunikointikyvyt. He sanovat ensimmäiset sanansa ennen kuin he alkavat ryömiä ja kävellä.

Identtiset kaksoset ovat erittäin samanlaisia

Monotsygoottiset kaksoset jakavat saman perinnöllisen aineen, sillä molemmat syntyivät samasta hedelmöittyneestä munasolusta, joka jakaantui kahteen hedelmöittymisen jälkeen. Heidän välillään olevat erot syntymän jälkeen aiheutuvat vain ulkoisista tekijöistä, kuten ruoasta ja liikunnasta.

Vaikka he näyttävätkin samalta fyysisesti, on heillä monia ominaisuuksia, jotka eivät ole identtisiäheidän sormenjälkensä esimerkiksi. Kun identtiset kaksoset muodostuvat, kumpikin koskettaa lapsivesipussia eri kohdista, mikä luo heidän sormiinsa eri juovat. Sen tuloksena heillä ei ole samoja sormenjälkiä.

Kaksoset ovat vuorovaikutuksessa toistensa kanssa kohdun sisäpuolella; he siis etsivät toisiaan vaistomaisesti. Ollessaan äidin kohdun sisällä, he yleensä etsivät ja koskevat toista enemmän kuin itseään. Koska he ovat äidin sisällä, luovat he rikkomattoman siteen.

Yleisesti ottaen he kehittyvät siten, kuin he olisivat toistensa kanssa kasvokkain. Toinen on siis toisen peilikuva. Joten jos toinen on oikeakätinen, tulee toisesta vasenkätinen. Jos toisella on luomi oikeassa kädessä, tulee toisella olemaan luomi täysin samassa paikassa vasemmassa kädessä.

Tämä on toinen identtisten ja epäidenttisten kaksosten välinen pääero.

Epäidenttiset kaksoset jakavat keskenään vain 50 % DNA:sta

identtisten ja epäidenttisten kaksosten välisiä eroja: DNA

Geneettisesti kaikilla elävillä olennoilla on kaksi kopiota jokaisesta geenistä. Tähän sisältyvät äidiltä ja isältä perityt geenit. Puolet geeneistä tulevat siis munasolusta ja puolet siittiöstä.

Eri munasta ja siittiöstä tulevat epäidenttiset kaksoset jakavat siis keskenään vain 50 % DNA:sta. Heillä voi myös olla eri verityyppi. Epäidenttiset kaksoset ovat siis samaan aikaan syntyneitä sisaruksia, joilla ei ole mitään muuta samaa yhtäläisyyttä.

Yhteenveto

Kahden vauvan hedelmöittyminen kohdussa luo usein hämmennystä.

Kaksosten saaminen ei ole suvun sisällä periytyvää. Kaksosten saamiskyky sen sijaan on kuitenkin perinnöllistä. Jos suvussa on ollut kaksosia, on todennäköistä, että se tapahtuu joka toisen tai kolmannen sukupolven kohdalla.

Tutkijat eivät vieläkään ole varmoja kaikista tekijöistä, jotka vaikuttavat siihen kykeneekö nainen vapauttamaan kaksi munaa samanaikaisesti vai ei. Tohtori Gary Steinmanin tekemä tutkimus kuitenkin huomauttaa, että maitotuotteiden suurempi kulutus lisää kaksosten hedelmöittymisen riskiä. Tähän päätelmään tultiin, kun verrattiin tilastoja sen suhteen kuinka monta identtistä kaksosta syntyi äideille, jotka olivat vegaaneja ja kuinka monta syntyi äideille, jotka noudattivat tavallista ruokavaliota.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Gary Steinman. Mecanismos de hermanamiento: VII. Efecto de la dieta y la herencia en la tasa de hermanamiento humano. J Reprod Med. 2006 mayo; 51 (5): 405-410. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16779988
  • E. Albert Reece, John C. Hobbins. Obstetricia clinica / Clinical Obstetrics. Ed. Médica Panamericana, 2010.
  • Galsworthy, MJ, Dionne, G., Dale, PS y Plomin, R. (2000). Diferencias de sexo en el desarrollo cognitivo verbal y no verbal temprano. Ciencia del desarrollo, 3 (2), 206–215. https://doi.org/10.1111/1467-7687.00114
  • Srihari, Sargur & Srinivasan, Harish & Fang, Gang. (2008). Discriminability of fingerprints of twins. Journal of Forensic Identification. 58. 2008. 109.https://www.researchgate.net/publication/228866108_Discriminability_of_fingerprints_of_twins
  • María Sol Leira Permuy (2011). Manual de bases biológicas del comportamiento humano. Comisión Sectorial de Enseñanza (CSE) de la Universidad de la República.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.