Logo image
Logo image

8 temppua kenkäplankin poistamiseen vaatteista

3 minuuttia
Kenkäplankin poistaminen vaatteista on vaivalloista, jos et tunne oikeaa tekniikkaa. Kerromme sinulle siitä kaiken täällä!
8 temppua kenkäplankin poistamiseen vaatteista
Viimeisin päivitys: 23 huhtikuuta, 2023

Kenkäplankin poistaminen sukista, housujen helmasta tai hihansuusta on melko monimutkaista, jos et käytä oikeita menetelmiä. Tämä aine suttaa helposti, minkä vuoksi on tärkeää poistaa se nopeasti jos kenkiä kiillotettaessa on käynyt hassusti.

Jotta tämä onnistuisi oikein, paljastamme muutamia hyödyllisiä vinkkejä kenkäplankin poistamiseen vaatteista. Mutta ensin tutustutaan tarkemmin tähän aineeseen ja sen ominaisuuksiin.

Mitä kenkäplankki on?

Bitumi on yksi maaöljyn, puun ja hiilen tislauksesta saatavista johdannaisista. Tämä tiivis yhdiste on hyödyllinen erilaisissa teollisissa prosesseissa, ja kotitalouksissa se on löytänyt paikkansa kengänkiillotusaineena.

Tuxtla Gutierrezin teknillinen instituutti paljasti tutkimustyössään, että tällainen yksinomaan kenkiin tarkoitettu piki sisältää öljyä, mehiläisvahaa, vaseliinia, kerosiinia, pigmenttiä ja liuottimia. Kaikki ainesosat sekoitetaan kuumana, sitten sen annetaan jähmettyä.

Bitumin ominaisuudet ovat läpäisemättömyys ja tarttuvuus. Se ei myöskään ole kovin haihtuvaa. Se on kermamaista tai nestemäistä. Ja vaikka musta on yleisin, sitä löytyy myös muissa väreissä, kuten seuraavissa:

 • Harmaa
 • Viininpunainen
 • Sininen
 • Ruskea
 • Punainen
 • Kermanvärinen
 • Valkoinen
Some figure
Bitumi on tuote, jota käytetään kenkien kiillottamiseen.

Saatat olla kiinnostunut lukemaan myös tämän: Temppuja kynttilävahan poistamiseen vaatteista, lattiasta ja huonekaluista

Vinkkejä kenkäplankin poistamiseen vaatteista

Jos vaatteisiin pääsee kenkäplankkitahra, on syytä harkita hetki ennen kuin ryhdyt toimiin, sillä peseminen vedellä pahentaa tahraa.

Illinoisin yliopiston Stain Solutionsin yleiset suositukset opastavat vaatteisiin käytettävien tunkeutuvien tahranpoistoaineiden käyttöön ja täsmentävät, että aerosolisuihkeet ovat kätevimpiä. Ohjeissa kehotetaan kyllästämään tahrainen alue suihkeella ja odottamaan 1 minuutti, kunnes se vaikuttaa.

Kun tahra on sitkeä, harkitse kevyttä liottamista kankaanvalkaisuaineella tai kemiallisen pesun liuottimilla ja taputtele lian takaosaa imukykyisellä paperipyyhkeellä.

Huuhtele kaikissa tapauksissa lopuksi runsaalla vedellä. Muita yksinkertaisempia vaihtoehtoja esitellään jäljempänä.

1. Käytä kynsilakanpoistoainetta

Kostuta pala valkoista kangasta kynsilakanpoistoaineella ja kostuta sillä kenkäplankkitahra. Odota muutama minuutti ja pese neutraalilla saippualla, jotta plankkia ei jää jäljelle.

2. Pakasta vaate

Oikeastaan kyse ei ole siitä, että vaatteet laitetaan tuntikausiksi pakastimeen, vaan jääkuutioiden käytöstä. Täytä muovipussi viidellä palalla ja hiero sitä tahriintuneen kohdan päälle.

Muutaman minuutin kuluttua kenkäplankki on kylmää ja kovaa, jolloin se on helppo raaputtaa pois sormilla, lastalla tai pöytäveitsellä.

3. Puhdista ruokasoodalla

Chemical Safety Fact.org huomauttaa, että ruokasoodan kemialliset ominaisuudet parantavat pyykinpesuaineen tehoa nostamalla veden pH-tasoa, mikä on eduksi kuiduissa olevan lian torjumisessa. Tämä ominaisuus on loistava kenkäplankin poistamiseen.

Poista ensin raaputtamalla ylimääräinen kenkäplankki, upota vaate sitten kylmään veteen, jossa on 3 ruokalusikallista ruokasoodaa. Anna liota 5 minuuttia ja pese vaate normaaliin tapaan.

4. Pese pyykinpesuaineella ja lisäaineilla

Pesuaine on tehokkaampaa, jos se yhdistetään glyseriiniin ja alkoholiin. Tahranpoistovaikutus saavutetaan hieromalla vaatetta useita minuutteja glyseriinillä. Seuraava vaihe on liotus nestemäisellä pesuaineella ja vedellä.

Tämän jälkeen vaatekappale upotetaan ämpäriin, jossa on vettä ja alkoholia. Lopuksi suoritetaan normaali pesu kylmässä vedessä ja nestemäisellä pesuaineella. Kuivaus tapahtuu ulkoilmassa.

5. Levitä tahran päälle vaseliinia

Tahran pehmentäminen vaseliinilla on yksi tapa helpottaa sen poistamista. Levitä vain hieman ainetta kankaalle ja hiero vaurioitunutta aluetta varovasti, kunnes kenkäplankista ei näy enää jälkiä. Viimeisenä kannattaa pestä vaate neutraalilla saippualla käsin.

Vaseliinin voi myös jättää hetkeksi tekemään tehtävänsä. Poista sitten liinalla ja pese.
Some figure
Vaseliinin hierominen kenkäplankkitahran päälle voi auttaa sen poistamisessa.

Piditkö tästä artikkelista? Saatat myös haluta lukea: Kuinka poistaa öljytahrat vaatteista? Viisi tuotetta

6. Käytä alkoholia

Jos haluat poistaa nestemäisen kenkäplankin vaatteista, pyyhi ensin lika imukykyisellä paperilla ja pyyhi se sitten alkoholiin ja veteen kostutetulla pyyhkeellä.

Toista prosessia, kunnes vaate on tahraton. Kun tahra on hävinnyt, pese vaate normaaliin tapaan.

7. Kuori se pois lastalla

Lasta on hyvä keino kenkäplankin poistamiseen. Tästä tempusta ei ole paljon selitettävää, raaputa vain tahraa lastalla ja peset sitten vaate.

8. Kostuta etikalla tai vetyperoksidilla

Veden ja etikan tai vetyperoksidin sekoitus auttaa myös. Älä unohda normaalia pesua saippualla ja vedellä.

Varotoimenpiteet

Texasin maatalousneuvontapalvelun (Texas Agricultural Extension Service) oppaan mukaan tärkeintä ennen tahrojen kimppuun käymistä on lukea vaatteen etiketti. Riippuen etiketin ohjeista, on mahdollista tehdä joitakin tässä jakamiamme kotimenetelmiä. Jos kyseessä on jokin hieno tekstiili, suositellaan ammattimaista kuivapesua.

Viimeisenä suosituksena on, että vältä kuivausrummun käyttöä, silitysrautoja ja aurinkoa tahran päällä, sillä ne saavat tahran imeytymään enemmän. Poista tahra, pese vaate ja vasta sitten kun kenkäplankista ei ole enää mitään jäljellä, voit jättää vaatteen kuivumaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Angulo Ruiz V. Formulación óptima de betún para calzado a partir de aceite comestible quemado. Trabajo profesional. Instituto Tecnológico de Tuxtla Gutiérrez. México; 2015. http://repositoriodigital.tuxtla.tecnm.mx/xmlui/bitstream/handle/123456789/788/51114.pdf?sequence=1&isAllowed=y
 • Bicarbonato de sodio. Chemical Safety Facts.org. https://es.chemicalsafetyfacts.org/es/bicarbonato-de-sodio/
 • Brown P. Guía rápida para quitar las manchas. Servicio de Extensión Agrícola de Texas. Estados Unidos. https://hays.agrilife.org/files/2011/08/stainremovalspanish_2.pdf
 • Lustra zapatos. Extensión de la Universidad de Illinois. Estados Unidos. https://web.extension.illinois.edu/stain/staindetail.cfm?ID=134

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.