Logo image
Logo image

Mihin neutraalia saippuaa käytetään?

3 minuuttia
Neutraali saippua on hypoallerginen tuote, jonka pH-taso on sama kuin ihmisen pH-taso. Tällaisen ominaisuuden ansiosta tämä saippua sopii kaikille ihotyypeille. Saat tietää lisää lukemalla artikkelin!
Mihin neutraalia saippuaa käytetään?
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Neutraalia saippuaa voidaan suositella ihmisille, joilla ilmenee ongelmia normaalien saippuoiden kanssa, tai ihonsa kuntoa parantaville. Neutraali saippua on tuote, joka tarjoaa monenlaisia hyötyjä ja vain vähän haittavaikutuksia.

Neutraalin saippuan pH-taso on hyvin samankaltainen kuin ihmisen pH-taso, ja sen takia sitä suositellaan herkkäihoisille. Tämä saippua ei sisällä väriaineita, hajusteita tai muita ainesosia, joita monet muut teollisesti valmistetut saippuat sisältävät.

On hyvä tietää, että neutraali saippua sopii kaikille ihotyypeille, mutta on myös hyväksi päänahalle sekä hiuksille muutenkin. On kuitenkin oltava tarkkana, sillä joitakin tavallisia saippuoita saatetaan markkinoida neutraaleina saippuoina, ja siten sinua voidaan johtaa harhaan.

Mitä neutraali saippua on?

Some figure

Neutraali saippua on pH-arvoltaan samankaltainen kuin ihmisen ihokin. PH on arvo, joka indikoi substanssin happamuutta numeroiden avulla, jotka varioivat 0-14 välillä. Ihmisen ihon pH-arvo on 5,5, ja neutraalin saippuan pH on sama tai hyvin lähellä sitä. 

Tämän tyyppinen saippua valmistetaan usein luonnollisista öljyistä tai eläinrasvasta. Väriltään se on usein valkoista tai kermanväristä. Jos saippua on jonkin muun väristä, on sen valmistaja saattanut lisätä jotain ainesosaa, joko käsin tai teollisesti.

Neutraalit saippuat ovat hypoallergeenisia, mikä tarkoittaa sitä että ne ovat alhaisen riskin allergian aiheuttajia, vaikkei sitäkään voi täysin poissulkea. Rasvahappojen ansiosta neutraalilla saippualla on kosteuttavia ja hygroskooppisia ominaisuuksia, mikä tarkoittaa sitä että ne imevät ympäristön kosteutta ja siirtävät sitä iholle.

Mihin neutraalia saippuaa käytetään?

Neutraalia saippuaa käytetään moniin tarkoituksiin, mutta eniten sitä käytetään kasvojen ja kehon päivittäiseen puhdistamiseen. Sen ominaisuuksien ansiosta tätä tuotetta käyttävät usein herkän ihon omaavat tai iho-ongelmia kohtaavat henkilöt.

Neutraali saippua on ihanteellinen kuivalle, rasvaiselle tai sekaiholle. Kuivalle iholle se tarjoaa kosteutta, etenkin jos saippuan valmistukseen on käytetty glyserolia. Neutraali saippua auttaa poistamaan rasvaiselle iholle tyypillistä rasvakertymää ihohuokosista, sekä poistamaan finnien ja mustapäiden sisältämää talia.

Neutraalia saippuaa käytetään paljon myös ärtyneelle iholle. Epätavallisempia käyttötapoja ovat seuraavat:

  • Se sopii hyvin haavojen puhdistamiseen.
  • Se edistää päänahan terveyttä, ja jättää hiukset puhtaiksi ja kosteutetuiksi.
  • Se vähentää vaatekaapin tunkkaista hajua. Pieni pala neutraalia saippuaa auttaa poistamaan pahoja hajuja vaatekaapista.
  • Keittiövälineiden puhdistamiseen. Yhdessä etikan kanssa neutraali saippua auttaa puhdistamaan keittiövälineet rasvasta.
  • Lukkojen ylläpito. Lukkojen puhdistaminen tämän saippuan avulla auttaa pitämään lukot toimivina ja hyväkuntoisina.
  • Ovien ja ikkunoiden saranoiden voitelemiseen. Saippua auttaa poistamaan saranoiden aiheuttaman ärsyttävän narinan.

Milloin neutraalia saippuaa käytetään?

Some figure

Monet ovat allergisia tai herkkiä tavalliselle saippualle, mutta eivät välttämättä tajua saippuan olevan ongelman aiheuttaja. Helpoin keino tarkistaa asia on katsoa, ärsyyntyykö iho neutraalin saippuan käytön jälkeen vai ei. Jos niin käy, kannattaa sen käyttö lopettaa muutamaksi päiväksi ja aloittaa käyttö myöhemmin uudelleen. Jos iho ärsyyntyy uudelleen, on mahdollista, että olet allerginen neutraalille saippualle.

Myös ihon kutiaminen ja pistely voivat olla merkkejä allergiasta, vaikka iho ei muuten näyttäisikään ärtyneeltä. Myös ihon polttelu ja arkuus ovat allergian oireita. Saippuan ei tulisi milloinkaan aiheuttaa epämiellyttäviä oireita sitä käytettäessä. Jos näin kuitenkin käy, voi olla että iho ei ole sopeutunut tuotteen käyttöön hyvin.

Ihoallergioista tai herkästä ihosta kärsivät ihmiset reagoivat helposti tavallisten saippuoiden yleisiin ainesosiin. Tällaisia ainesosia ovat esimerkiksi triklosaani, formaldehydi, parabeenit ja/tai natriumlauryylisulfaatti. Kun haittavaikutuksia ilmenee, olisi hyvä alkaa käyttämään neutraalia saippuaa.

Emme voi kuitenkaan taata, etteikö neutraalit saippuat voisi myös aiheuttaa vastareaktioita, etenkin yliherkälle iholle. Tästä syystä olisikin hyvä ensiksi testata sitä vähän kyynärvarrelle. Jos siinä ei ilmene reaktioita, on neutraalia saippuaa turvallista käyttää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


D’Santiago, I., & de Marcano, M. E. V. (1996). El pH de los jabones. Dermatología Venezolana, 34(3).


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.