Omenaviinietikan ominaisuudet, joita tiedekin tukee

Omenaviinietikalla on monenlaisia käyttötapoja, joten se on varsin monipuolinen tuote ja suosittu tästä syystä erityisesti ruoanlaitossa ja holistisessa lääketieteessä. Tiedekin tukee nyt joitakin siihen liitettyjä terveyshyötyjä.
Omenaviinietikan ominaisuudet, joita tiedekin tukee

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Vaikka onkin totta, että monet omenaviinietikan käyttötavoista ovat edelleen vain seurausta kuulopuheista, tämän tuotteen ravintosisällöstä on nyt saatu tieteellistä näyttöä. Sen tulehduksenvastaiset ja mikrobeja torjuvat kyvyt on osoitettu toteen. Tässä artikkelissa esittelemme ne omenaviinietikan ominaisuudet, joita tiedekin tukee.

Pidetään ihan ensiksi mielessä se, että omenaviinietikkaa saadaan yhdistämällä keskenään omenoita ja hiivaa. Jälkimmäinen fermentoi sokerit ja muuttaa ne alkoholiksi, jonka taas bakteerit myöhemmin muuttavat etikkahapoksi.

Juuri tämä antaa omenaviinietikalle sen happaman maun ja vahvan tuoksun, sekä näyttäisi olevan syynä sen terveyshyötyihin. Lisäksi omenaviinietikka sisältää vettä, jäämiä muista hapoista, vitamiineja, mineraaleja ja muita yhdisteitä, jotka lisäävät suuresti hyvinvointia.

Omenaviinietikan ominaisuudet, joita tiedekin tukee

Omenaviinietikka, kuten muunkin tyyppiset etikat, sisältää bioaktiivisia yhdisteitä, joilla on lääkitsevä kyky. Food Chemistry -lehdessä julkaistun katsauksen mukaan tässä tuotteessa on runsaasti polyfenoleja, orgaanisia happoja ja mikroravintoaineita, joilla kaikilla on merkittävä vaikutus terveyteemme.

Niillä on erityisesti antimikrobisia, antioksidanttisia sekä diabetesta ja korkeaa verenpainetta torjuvia ominaisuuksiaEtikka on liitetty myönteisessä mielessä myös ihon terveyteen ja ennenaikaisen ikääntymisen ehkäisyyn.

Katsotaan nyt tarkemmin niitä omenaviinietikan ominaisuuksia, joita tiedekin tukee.

Omenaviinietikan ominaisuudet on havaittu tutkimuksissa
Tiedemiehet ovat tutkineet omenaviinietikkaa ja sen terveysvaikutuksia ja löytäneet sen monet ominaisuudet.

1. Omenaviinietikalla on antibakteerisia ominaisuuksia

Omenaviinietikka on luonnollinen desinfiointi- ja säilöntäaine johtuen sen etikkahappopitoisuudesta. Se estää esimerkiksi kolibakteerin kasvua, joka nopeuttaa ruoan pilkkoutumista ja aiheuttaa infektioita.

Omenaviinietikan lukuisat antimikrobiset kyvyt osoitettiin vuonna 2018 julkaistussa tutkimuksessa, jossa sen todettiin torjuvan esimerkiksi Escherichia colia, Staphylococcus aureusta ja Candida albicansia. Vielä ei kuitenkaan ole saatu riittävästi näyttöä siitä, mikä on tehokas turvallinen annos.

2. Se säätelee verensokeria

Yksi suosituimmista omenaviinietikan hyödyistä on se, että se vaikuttaa osaltaan verensokeritason säätelyyn. Se ei ole ensisijainen hoito diabetekseen, vaikkakin kohtuullisissa määrissä käytettynä se toimii apuna verensokerin tasapainottamisessa.

Diabetes Care -lehdessä julkaistussa pienessä tutkimuksessa havaittiin, että omenaviinietikan nauttiminen veteen laimennettuna voi parantaa insuliiniherkkyyttä 19-34 prosentilla, erityisesti runsaasti hiilihydraatteja sisältävän aterian jälkeen.

Molecular Nutrition and Food Research -lehdessä julkaistussa katsauksessa taas todettiin, että etikka auttaa parantamaan insuliinin toimintaa aterioiden jälkeen, mikä puolestaan laskee verensokeria.

3. Omenaviinietikan ominaisuudet saattavat auttaa painonpudotuksessa

Painoon vaikuttavat perintötekijät ja elämäntavat, eikä pelkästään omenaviinietikan avulla pysty laihtumaan. Sen käyttö on kuitenkin hyvä lisäapu niille, jotka yrittävät karistaa muutaman kilon.

Ihmisillä tehdyt tutkimukset viittaavat siihen, että omenaviinietikan kohtuullinen käyttö lisää kylläisyydentunnetta, minkä seurauksena kalorinsaanti vähenee ja painonlasku lisääntyy. Journal of the American Dietetic Association -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa itse asiassa havaittiin, että etikan nauttiminen hiilihydraattipitoisen aterian jälkeen lisäsi kylläisyydentunnetta ja sai osallistujat nauttimaan 200-275 kilokaloria vähemmän päivän aikana.

Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa taas havaittiin, että omenaviinietikan päivittäinen kulutus johti vatsarasvan vähenemiseen tutkimuksessa mukana olleilla henkilöillä.

4. Se saattaa olla hyväksi verenkiertoelimistön terveydelle

Ihmiset puhuvat paljon omenaviinietikan hyödyistä verenkiertoelimistön terveydelle, ja jotkut itse asiassa uskovat sen päivittäisen nauttimisen alentavan sekä kolesterolia että sydänsairauksien riskiä. Tästä ei kuitenkaan ole riittävää tieteellistä näyttöä.

Eläimillä tehdyissä tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että omenaviinietikka pienentää kardiovaskulaarisia riskitekijöitä, kuten kolesterolin ja triglyseridien kertymistä vereen. Se näyttäisi torjuvan myös korkeaa verenpainetta. Mitään vankkoja todisteita samasta vaikutuksesta ihmisillä ei kuitenkaan ole saatu.

Joka tapauksessa omenaviinietikka voidaan ottaa osaksi tasapainoista ruokavaliota, kunhan sen käyttö pysyy kohtuullisena. Kysy asiasta ensin lääkäriltä, mikäli syöt jotain lääkkeitä.

5. Omenaviinietikan ominaisuudet ihonhoidossa

Omenaviinietikan käyttöön iholla liittyy edelleen paljon kiistanalaisuutta. Jotkut ihotautilääkärit ovat ehdottomasti sen käyttöä vastaan, kun taas toiset väittävät sen hillitsevän merkittävästi ihottuman oireita tai hilsettä, kun sitä käytetään veteen laimennettuna.

Kuinka tämä selittyy?

No, ihoa suojaa hapan pintakerros, ja tämän happamuuden muuttuessa ihon kuivuus ja tulehdus lisääntyvät. Etikan orgaaniset hapot näyttäisivät palauttavan ihon luontaisen pH-tasapainon, mutta tästä ei ole tieteellisiä todisteita.

Omenaviinietikka tulee joka tapauksessa aina laimentaa yhtä suureen määrään vettä haitallisten vaikutusten välttämiseksi. Sitä kannattaa mieluiten kokeilla pieni määrä ensin kämmeneen ennen levittämistä muualle kehoon. Jos huomaat haittavaikutuksia, huuhtele se pois runsaalla vedellä ja lopeta sen käyttö.

Omenaviinietikan käyttö ihonhoidossa on kiistanalaista. Sitä kannattaa kokeilla ensin pieni määrä iholla ennen laajempaa käyttöä.

Kuinka hyödynnät omenaviinietikan ominaisuudet

Pidä omenaviinietikkaa aina keittiössäsi ja käytä sitä usein. Se sopii loistavasti salaatinkastikkeeksi, kotitekoisen majoneesin aineosaksi ja moniin muihin resepteihin. Voit myös laimentaa sitä yhdestä kahteen teelusikallista lasilliseen lämmintä vettä ja juoda joka aamu.

Älä mielellään käytä omenaviinietikkaa laimentamattomana, sillä se voi vaurioittaa hampaiden kiillettä ja aiheuttaa vatsavaivoja. Sitä ei saa myöskään käyttää tiettyjen lääkkeiden kanssa, joten käänny aina ensin lääkärin puoleen, jos saat hoitoa johonkin sairauteen.

Omenaviinietikka ei ole ihmeitä tekevä ainesosa

Kuten näet, omenaviinietikan ominaisuuksista on tieteellistä näyttöä. Se ei kuitenkaan ole korvike lääkärin määräämälle hoidolle eikä tehoa yksinään. Sinun on omaksuttava terveelliset elämäntavat ja käännyttävä lääkärin puoleen, jos sinulla on jokin vaiva. Muista vielä se, että tällä tuotteella voi olla vaikutusta lääkkeisiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ho CW, Lazim AM, Fazry S, Zaki UKHH, Lim SJ. Varieties, production, composition and health benefits of vinegars: A review. Food Chem. 2017;221:1621-1630. doi:10.1016/j.foodchem.2016.10.128
  • Entani E, Asai M, Tsujihata S, Tsukamoto Y, Ohta M. Antibacterial action of vinegar against food-borne pathogenic bacteria including Escherichia coli O157:H7. J Food Prot. 1998;61(8):953-959. doi:10.4315/0362-028x-61.8.953
  • Yagnik D, Serafin V, J Shah A. Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Sci Rep. 2018;8(1):1732. Published 2018 Jan 29. doi:10.1038/s41598-017-18618-x
  • Johnston, C. S., Kim, C. M., & Buller, A. J. (2003). Vinegar Improves Insulin Sensitivity to a High-Carbohydrate Meal in Subjects With Insulin Resistance or Type 2 Diabetes. Diabetes Care, 27(1), 281–282. https://doi.org/10.2337/diacare.27.1.281
  • Lim J, Henry CJ, Haldar S. Vinegar as a functional ingredient to improve postprandial glycemic control-human intervention findings and molecular mechanisms. Mol Nutr Food Res. 2016;60(8):1837-1849. doi:10.1002/mnfr.201600121
  • Brighenti F, Castellani G, Benini L, et al. Effect of neutralized and native vinegar on blood glucose and acetate responses to a mixed meal in healthy subjects. Eur J Clin Nutr. 1995;49(4):242-247.
  • Halima BH, Sonia G, Sarra K, Houda BJ, Fethi BS, Abdallah A. Apple Cider Vinegar Attenuates Oxidative Stress and Reduces the Risk of Obesity in High-Fat-Fed Male Wistar Rats. J Med Food. 2018;21(1):70-80. doi:10.1089/jmf.2017.0039
  • Na L, Chu X, Jiang S, et al. Vinegar decreases blood pressure by down-regulating AT1R expression via the AMPK/PGC-1α/PPARγ pathway in spontaneously hypertensive rats. Eur J Nutr. 2016;55(3):1245-1253. doi:10.1007/s00394-015-0937-7

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.