Logo image
Logo image

Tee hyviä tekoja päivittäin

3 minuuttia
Hyvyys ei kaipaa tunnustusta. Hyvät ihmiset käyttäytyvät arvojensa mukaisesti ja voivat nauttia hyvästä omatunnosta. He eivät kaipaa muiden kehuja, ja sulautuvat joukkoon helposti.
Tee hyviä tekoja päivittäin
Viimeisin päivitys: 09 huhtikuuta, 2019

Hyvyys on jotain sellaista, jota ihminen voi päättää olevansa ja tekevänsä. On helppo sanoa, että jalous ja hyvyys on jotain, joka tulee suoraan sydämestä, mutta todellisuudessa kyse on siitä, miten reagoit eri tilanteisiin – etenkin niihin negatiivisiin. Ala tekemään hyviä tekoja päivittäin, ja huomaa sen positiiviset vaikutukset!

Jokainen on varmasti käynyt läpi vaikeita, kivuliaita tilanteita, joissa olisi ollut helpompi reagoida itsekkyyden, vihan tai julmuuden kautta. Jokainen meistä pystyy valitsemaan hyvyyden ja hyvien tekojen harjoittamisen negatiivisuuden sijaan.

Hyvänä ihmisenä oleminen ei tarkoita sitä, että olet täysin viaton ja sinisilmäinen, tai että annat muiden johdatella ja manipuloida sinua. Jalo mieli pysyy aina uskollisena omille arvoilleen ympäristöstä huolimatta. Valitset suhtautua ja reagoida hyvyydellä ja ystävällisyydellä negatiivisiinkin tekoihin ja sanoihin.

Se, mikä tekee ihmisestä hyvän, on kiinnostava aihe, jota tutkimme tarkemmin tässä artikkelissa. Kerromme tarkemmin siitä, miksi hyviä tekoja kannattaa pyrkiä tekemään elämässään joka ikinen päivä.

Miksi hyviä tekoja kannattaa tehdä päivittäin?

Some figure

Rick Hanson on tunnettu neuropsykologi Kalifornian Berkeleyn yliopistosta, joka on kynäillyt monia mielenkiintoisia teoksia, kuten Buddha’s Brain: The Practical Neuroscience of Happiness, Love and Wisdom (vapaasti suomennettuna: “Buddhan aivot: onnellisuuden, rakkauden ja viisauden neurotiede”).

Hanson on tutkinut tarkkaan ihmisten hyvyyttä ja onnellisuutta, ja huomannut, että jalot ihmiset kyseenalaistavat jatkuvasti omia tekojaan.

 • Jalot ihmiset pelkäävät, että heidät on ymmärretty väärin,  tai että heistä ei ollut mitään apua ja miettivät, ovatko heidän sanojensa ja tekojensa vaikutukset positiivisia.
 • Joskus jalosydämiset ihmiset suhtautuvat pakkomielteisesti menneisyydessä tekemiinsä virheisiin ja murehtivat niiden vaikutuksia.
 • Jalot ihmiset kyseenalaistavat monia tekemiänsä asioita, sillä he asettavat itselleen kovat vaatimukset ja standardit. Joskus tämä aiheuttaa ylimääräistä ahdistusta ja surua.

Hansonin mukaan jalosydämisten ihmisten läheiset suhtautuvat heihin lämmöllä ja rakkaudella, sillä heidän aitoutensa on käsinkosketeltavaa. Jalot ihmiset toivovat kuitenkin aina voivansa tehdä enemmän.

Some figure

Kun vihastut… pysy rauhallisena

Myös hyvät ihmiset suuttuvat, se on selvää. Myös hyvät ja jalot ihmiset tuntevat raivoa ja vihaa. Jokainen meistä kykenee tuntemaan koko tunteiden kirjon, etenkin vääryyttä ja itsekkyyttä kohdatessaan.

 • Yksi asia, joka tulee pitää mielessä hyvyydestä on se, että vihan hetkinä on syytä yrittää kontrolloida tunteita niin hyvin kuin mahdollista.
 • Hyväsydämiset ihmiset ovat yleensä ylisuorittajia ja yrittävät arvioida jokaisen tilanteen positiiviset ja negatiiviset puolet ennen toimeen ryhtymistä. Jalot ihmiset etsivät yleistä hyvää, eivätkä he koskaan alistu aggressioon tai halveksuntaan.
 • Hyvät ihmiset uskovat oikeuteen. Oikeudella he tarkoittavat rakentavaa ja demokraattista oikeutta. Tästä syystä he pysyvät vihaisenakin rauhallisena ja käyttäytyvät tavalla, joka hyödyttää kaikkia.

Hyvyys ei ole sitä, mitä luulet: se on keino löytää harmoniaa elämässä

Hyvyyden keskiössä ovat kunnioitus, vastavuoroisuus ja yleisen hyvän tukeminen. Hyvät ihmiset hakevat tasapainoa ja sisäistä rauhaa, ja yrittävät yhdistää henkilökohtaiset arvonsa tekoihinsa.

Hyvien tekojen tekeminen ei ole aina helppoa, sillä joskus on vaikea nähdä hyvyys muissa ihmisissä. Voit kuitenkin tehdä tietoisen päätöksen pysyä positiivisena ja käyttäytyä johdonmukaisesti.

Näin löydät harmoniaa, sekä itsestäsi että maailmasta.

Hyvyys vaatii hyvyyden tunnistamista

Palataan Hansonin esittämään ideaan: hyvät ihmiset eivät välttämättä koe itseään erityisen hyvinä, sillä he kyseenalaistavat omat tekonsa jatkuvasti. Usein he myös sortuvat murehtimaan tekemiään virheitä.

Some figure

Mieti seuraavia yksinkertaisia ideoita:

Sinulla on vahvat periaatteet ja arvot, jotka määrittävät kaikkea tekemääsi. Joka kerta kun teet jotain mukavaa toisen eteen, ota hetki miettiäksesi sitä, mitä juuri teit.

 • Esimerkki: ystävälläsi on vaikeaa kumppaninsa kanssa. Hän kertoo sinulle kaipaavansa omaa rauhaa asioiden miettimiseen ja päätösten tekemiseen, ja toivoo voivansa viettää muutaman päivän kanssasi.
 • Muutaman päivän kuluttua hän kiittää sinua tuestasi ja kertoo miten tärkeä olet hänelle. Symboloit hänelle tukipilaria, jota ilman hänellä olisi huomattavasti vaikeampaa.

Mieti tätä tilannetta ja nauti ystäväsi ja itsesi välillä olevasta siteestä. Ihmissuhteilla ja ystävyydellä on suuri merkitys. Hyvä side ystäviin ja läheisiin paljastaa aina parhaat puolesi ja olemalla läsnä ja avulias muille edistät yhteistä hyvää.

Hyvien tekojen tekeminen ei maksa sinulle mitään, mutta niiden arvo on mittaamaton.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Hanson, R., & Mendius, R. (2011). The Practical Neuroscience of Happiness, Love and Wisdom. Annals Of Neurosciences. https://doi.org/10.1007/s00500-007-0164-0

 • Post, S. G. (2005). Altruism, happiness, and health: It’s good to be good. International Journal of Behavioral Medicine. https://doi.org/10.1207/s15327558ijbm1202_4

 • Kringelbach, M. L., & Berridge, K. C. (2011). The Neuroscience of Happiness and Pleasure. Soc Res . https://doi.org/10.1016/j.biotechadv.2011.08.021.Secreted

 • Anik, L., Aknin, L. B., Norton, M. I., & Dunn, E. W. (2011). Feeling good about giving: The benefits (and costs) of self-interested charitable behavior. In The Science of Giving: Experimental Approaches to the Study of Charity. https://doi.org/10.4324/9780203865972


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.