Logo image
Logo image

Tavaroiden karsiminen: mitä se on ja miksi se kannattaa

4 minuuttia
Anna itsellesi uusi mahdollisuus päästä eroon tarpeettomista esineistä ja hankkimalla tilaa tavaroiden karsimisella. Opi täältä miten se tehdään!
Tavaroiden karsiminen: mitä se on ja miksi se kannattaa
Kirjoittanut Jonatan Menguez
Viimeisin päivitys: 04 helmikuuta, 2023

Harvat tilanteet voivat aiheuttaa yhtä paljon ahdistusta kuin kaaokseen saapuminen kotona töiden jälkeen. On selvää, että jos siivoamiseen ja järjestämiseen ei käytetä aikaa vähintään paria tuntia viikossa, kodin nurkat ovat sekaisin jo viikon päätyttyä. Mutta tavaroiden karsiminen, tai englanninkieliseltä termiltään declutter, jota käytetään yleisesti muissakin kielissä, auttaa pääsemään eroon tarpeettomista esineistä ja pitämään kodin siistinä.

Pääajatuksena on päästä eroon siitä, mitä ei käytetä, joko siksi että se on rikki, et pidä siitä tai koska se on jo vanhentunut. Yhteiskunnassa, jossa on suuri taipumus kuluttaa ja kuluttaa, esineiden kertymisestä on tullut ongelma monissa kodeissa. Tämä tilanne voi johtaa kaoottisiin ympäristöihin, joka voi lisätä ahdistusta ja stressiä.

Mitä on tavaroiden karsiminen eli “declutter”?

Some figure
Tavaroiden karsiminen auttaa sinua saamaan takaisin harmonian kotiisi.

Ongelma ei ole vain se, että tavarat ovat alituiseen hukassa. Kaaoksen tilassa oleva talo, jossa esineitä on hajallaan kaikkialla ja likaiset vaatteet muodostavat vuoren, voi lisätä väsymyksen ja turhautumisen tunnetta.

Kyseessä ei välttämättä ole edes ns. hamstraajan oireyhtymä tai pakonomainen hamstraus, sillä elämme yhteiskunnassa, jossa tavaroiden kulutus on sidoksissa onnellisuuteen. Siksi on tavallista hankkia esineitä, joita emme koskaan edes käytä. Tämän tilanteen voi kääntää päälaelleen tavaroita karsimalla.

Etusijalla tässä menetelmässä on siivoaminen, siisteys ja ennen kaikkea irrottautuminen siitä, mitä ei enää tarvita. Tässä toiminnassa käytetään muutama minuutti päivässä visuaalisen ja fyysisen rauhan palauttamiseen kodin kaikille alueille.

Saatat olla kiinnostunut myös tästä artikkelista: Raikkaan ilman merkitys kotona

Tavaroiden karsimisen edut

On monia syitä siihen, miksi esineitä alkaa kerääntyä kodin nurkkiin. Kyseessä ei ole välttämättä kaoottinen henkilö tai perhe. Joskus vain emotionaalisesta kiintymyksestä tai muusta syystä päädymme säilyttämään esineitä, jotka ovat hyödyttömiä.

On tavallista unohtaa ne ja löytää ne vain muuttopäivinä. Tavaroiden karsiminen perustuu ehdotukseen, että poistetaan kaikki tielle sattuva. Kodin tilojen tyhjentämisellä on useita käytännöllisiä ja emotionaalisia etuja:

  • Nopeampi siivous. Järjestetyssä talossa, jossa on juuri oikeat tavarat eikä mitään sen enempää, siivouspäivät ovat lyhyempiä ja työ on helpompaa.
  • Vähemmän pölyäSamassa mielessä pölyn ja lian kerääntyminen tavaroihin ja nurkkiin vähenee.
  • Vähemmän stressiä. Sekava koti, jonka nurkissa on esinepinoja, voi lisätä väsymyksen ja turhautumisen tunnetta sekä stressiä.
  • Parempi keskittymiskyky. Järjestetty ja siisti huone suosii keskittymistä ja luovuutta.
  • Säästöt: On todennäköistä, että karsimisen aikana löytyy unohdettuja esineitä, jotka estävät sinua ostamasta niitä uudelleen. Voit myös myydä joitakin tavaroita.

Vinkkejä tavaroiden karsimiseen

Monet kulttuurit ympäri maailmaa harjoittavat rituaaleja tiettyinä päivinä puhdistaakseen tilat siitä, mitä he eivät enää käytä. Esimerkiksi vuoden aloittamiseksi uudella voimalla useissa Latinalaisen Amerikan maissa rakennetaan kokko, jossa poltetaan turhia esineitä.

Tavaroiden karsiminen tai declutter ei käytä näitä rituaaleja, mutta se ehdottaa useita tapoja, jotka edistävät tilan puhdistamista. Esineiden lajittelu, vanhan heittäminen pois ja käyttämättömien tavaroiden lahjoittaminen, vaikka ne olisivat vielä hyvässä kunnossa, ovat kaikki kodin harmonisointia edistäviä toimia.

Näin se tehdään.

Tee tilannearvio

Ensimmäinen asia, joka sinun tulee tehdä karsimisen käynnistämiseksi, on analysoida yleinen ympäristö, kaavio mistä aloittaa, ja asettaa prioriteetit. Sitten on suositeltavaa, että sinulla on vähintään kolme suurta laatikkoa. Niihin voit jakaa pois heitettävät, lahjoitettavat tai myytävät tavarat sekä mahdollisesti myös kodin sisällä järjestettävät tavarat.

Sitoudu

Monille ihmisille vaikein osa on ensimmäinen askel. Kun se on saavutettu, kannattaa määrittää päivittäinen tai viikoittainen aika järjestyksen ylläpitämiselle. Voit myös pohtia aikarajaa, joka auttaa vakavasti sitoutumaan tehtävään. Jotkut ihmiset suosittelevat aloittamista kaoottisimmalta alueelta ja laatimaan luettelot ensimmäisistä tehtävistä.

Valitse minimalismi

Minimalismi on tyyli, jossa on vain olennaiset elementit. Vaikka tätä suuntausta ei tarvitse soveltaa karsimiseen, se on syytä pitää mielessä. Kun järjestät, yritä olla mahdollisimman minimalistinen ja jätä vain vähän esineitä näkyville. Tällä tavalla voit välttää nopean palaamisen sekaiseen huoneeseen.

Digitalisoi

Aivan kuten yritykset tekevät arkistojensa kanssa, digitalisointi on erittäin tehokas tapa säästää tilaa. Sitä voidaan käyttää valokuva-albumeihin, kirjoihin, muistikirjoihin, päiväkirjoihin tai elokuviin. Jotkut fyysiset kopiot voivat synnyttää emotionaalisen kiintymyksen, mutta loput tulee säilyttää kiintolevyllä tai pilvessä.

Tyhjennä kaappisi

Some figure
Tarkista vaatekaappisi ja valitse, mitkä vaatteet säilytät ja mitkä lahjoitat.

Vaatekaappi on mahtava paikka soveltaa karsimista. Vaatteita ei usein enää käytetä joko siksi, että ne eivät enää sovi tai koska niissä on tahra tai reikä. Ne ovat myös mahdollisesti menneet pois muodista tai yksinkertaisesti henkilökohtainen makusi on muuttunut.

Kaikkien näiden vaatteiden kohdalla on suositeltavaa olla rehellinen sen suhteen, mitä tarvitaan ja mitä ei. Jos vaate on hyvässä kunnossa, voit lahjoittaa tai myydä sen. Uusien kertymien välttämiseksi on suositeltavaa pitää kaappi siistinä ja lajitella vaatteet värin, koon tai tyypin mukaan.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat myös haluta lukea tämän: Vaatekaapin organisointi: 6 vinkkiä

Vältä äärimmäisyyksiä

Jotta vältytään joutumasta yleiseen epäjärjestykseen uudelleen, kulutus on pidettävä kurissa. Älä osta tarpeettomia tavaroita ja keskity sen sijaan siihen, mitä ehdottomasti tarvitset tai mistä todella pidät.

Ei ole välttämätöntä päästä eroon kaikesta tai olla kiintymättä mihinkään tavaraan. On tavallista, että lahjat, jo vuosia vanhat tavarat tai muistot ajasta ja paikasta tuovat meille paljon iloa. Siksi karsimisessa on kyse tasapainon luomisesta henkilökohtaisen omaisuutesi ja todella tarvitsemasi välillä, jotta sotku ei vaikuta kotisi rauhaan ja järjestykseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.