6 tapaa stimuloida hypotalamuksen toimintaa

Hypotalamuksen stimuloimiseksi tarvitaan parempia elämäntapoja, mukaan lukien laadukas lepo ja ravitsemus sekä stressinhallinta.
6 tapaa stimuloida hypotalamuksen toimintaa
Mariel Mendoza

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Mariel Mendoza.

Viimeisin päivitys: 07 heinäkuuta, 2023

Hypotalamuksen toimintaa on mahdollista stimuloida terveellisten elämäntapojen avulla. Se on sinänsä yksinkertaista, mutta se vaatii sitoutumista, jotta voimme ylläpitää kyseisiä elämäntapoja pitkällä tähtäimellä.

Hypotalamus on kehon säätelykeskus. Se on yhteydessä aivolisäkkeeseen, joka ohjaa useimpien rauhasten eritystä. Se pystyy myös vapauttamaan hormoneja suoraan verenkiertoon.

Hypotalamuksen toiminnan stimulointi voi olla avainasemassa aivovammaan liittyvien kognitiivisten puutteiden parantamisessa. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan tämä elin on avainasemassa muistojen luomisessa ja muistin päivittämisessä.

Ja sitä on niin pitkään laiminlyöty! Opitaanpa siis lisää hypotalamuksesta ja stimuloimisesta.

Mikä on hypotalamus?

Hypotalamus on elin, joka sijaitsee aivojen sisällä, kallonpohjan yläpuolella ja talamuksen alapuolella. Sitä pidetään elimistön integroivana keskuksena, sillä sen yleinen tehtävä on säädellä elimistön homeostaasia.

Se on aivolisäkkeen varren kautta yhteydessä aivolisäkkeeseen ja vapauttaa hormoneja, jotka estävät tai stimuloivat aivolisäkettä. Aivolisäkkeen kanssa muodostettu hypotalamuksen akseli vaikuttaa muihin rauhasiin:

Se pystyy myös vapauttamaan neurohormoneja suoraan vereen. Hypotalamuksen stimulointi vaikuttaa siis sekä hermostoon että hormonitoimintaan ja muuttaa seuraavia toimintoja:

 • Jano.
 • Libido.
 • Nälkä.
 • Syke.
 • Unijaksot.
 • Verenpaine.
 • Tunnetila.
 • Kehon lämpötila.

Mikä voi aiheuttaa hypotalamuksen toimintahäiriötä?

Kun hypotalamus ei toimi kunnolla, sitä kutsutaan hypotalamuksen toimintahäiriöksi. Tämä voi johtua useista syistä:

 • Kasvainten esiintyminen.
 • Pään trauma.
 • Synnynnäiset epämuodostumat.
 • Aivoverisuonisairaus.
 • Syömishäiriöt.
 • Aivokirurgian seuraukset.

Tähän toimintahäiriöön liittyviä oireita kutsutaan hypotalamuksen oireyhtymäksi. Nature –lehden mukaan tila ilmenee ylipainona, muutoksina eri hormonien pitoisuuksissa, tarkkaavaisuus- ja muistiongelmina sekä äkillisinä mielialan muutoksina.

Parhaat keinot hypotalamuksen toiminnan stimuloimiseksi

Hypotalamuksen toiminnan stimuloiminen voi olla hyödyllistä, jos on vaarana sairastua hypotalamuksen oireyhtymään, toisin sanoen, jos henkilöllä on jokin edellä mainituista syistä. Mutta kuten tulemme näkemään, siihen tarvitaan terveellisiä elämönmuutoksia.

Kuka tahansa voi toteuttaa niitä käytännössä ja edistää hyvinvointiaan. Vaikka ainoa tutkimus stimuloinnista on tehty hiirillä, kallonsisäisten sähköiskujen avulla, epäillään, että tietyt elämäntavat stimuloivat elintä epäsuorasti ihmisillä.

Katsotaanpa, mitä vaihtoehtoja on olemassa.

1. Lisää kromin saantia

Kromi on ihmiselle välttämätön alkuaine, joka sen lisäksi, että se osallistuu insuliiniaineenvaihduntaan, se osallistuu myös rasva-aineenvaihdunnan säätelyyn. Se on siis välttämätön aivojen toiminnalle.

Sen riittävä pitoisuus edistää rasvahappojen synteesiä neuroneille. Vanhassa, mutta tuloksiltaan yhä pätevässä tutkimuksessa todettiin, että kromi hidastaa neuronien vanhenemista.

Teoriassa tämä johtui siitä, että se paransi hypotalamuksen insuliiniherkkyyttä. Kromin nauttiminen ruokavaliossa on yksi parhaista tavoista stimuloida hypotalamuksen toimintaa. Lisäksi sen osallistuminen hiilihydraatti- ja rasva-aineenvaihduntaan auttaa säätelemään ruokahalua.

Parhaat luonnolliset kromin lähteet ovat seuraavat:

 • Valkosipuli.
 • Kalkkuna.
 • Perunat.
 • Parsakaali.
 • Appelsiini.
 • Basilika.
 • Omena.

2. Eteeristen öljyjen käyttö

Eteeristen öljyjen käyttö voi stimuloida hypotalamuksen toimintaa. Espanjan fytoterapiayhdistyksen mukaan tietyt kasviperäiset johdannaiset ovat osoittaneet myönteistä vaikutusta mielialaan. Tämä hyöty voisi selittyä niiden kyvyllä läpäistä veriaivoeste ja päästä hypotalamukseen.

Eteerisillä öljyillä on tulehdusta ehkäiseviä ja antioksidanttisia vaikutuksia, joten limbisen järjestelmän stimuloimisen lisäksi ne myös lisäävät neuronien hapensaantia. Niitä voidaan käyttää diffuusoreissa, hengittää suoraan pullosta tai sekoittaa vartaloöljyihin ja levittää iholle.

3. Syö terveellisiä rasvoja

Terveelliset rasvat, kuten oliiviöljyn ja lohen sisältämät rasvat, auttavat ylläpitämään hyvän kolesterolin eli HDL:n riittävää määrää. Tämä pystyy stimuloimaan hypotalamuksen toimintaa, koska rasvaa tarvitaan hormonien ja solujen plasmakalvojen osien synteesiin, kuten edellä mainittiin.

Kolesteroli ei ole missään nimessä kielletty aine. Se on luonnollinen antioksidantti ja tärkeiden molekyylien, kuten välittäjäaineiden, esiaste.

Onkin suositeltavaa lisätä oliiviöljyn, avokadon, lohen ja vähäsuolaisen voin kulutusta. Rasvojen määrää ei pidä kuitenkaan myöskään liioitella, vaikka ne olisivat terveellisiä. International Journal of Obesity -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan liikaa rasvaa sisältävä ruokavalio tulehduttaa hypotalamuksen neuroneja.

4. Lisää vitamiinien saantia

Vitamiinien saannin lisääminen voi stimuloida hypotalamusta. Tämä koskee erityisesti C-vitamiinia ja B-kompleksin vitamiineja.

B1-vitamiini eli tiamiini pystyy tukemaan hypotalamusta, koska se osallistuu ruokahalun ylläpitoon sekä hermoston toiminnan säätelyyn. Tätä hivenainetta on runsaasti auringonkukansiemenissä, sianlihassa ja erilaisissa viljoissa.

B12-vitamiini osallistuu mielialan ja energiatasojen säätelyyn elimistössä. Tämän vitamiinin riittävien pitoisuuksien ylläpitäminen on avainasemassa kognitiivisten toimintojen kannalta sekä masennusoireiden vähentämisessä. Sitä on punaisessa ja valkoisessa lihassa, kalassa ja maitotuotteissa.

C-vitamiini toimii antioksidanttina. Sen tehtävänä on suojella hypotalamusta hapettumisstressiltä, kuten muitakin elimiä. Asiantuntijoiden mukaan sen rooli keskushermoston moduloinnissa on perustavanlaatuinen. Sen saamiseksi tulisi syödä sitrushedelmiä (sitruunaa, appelsiinia ja greippiä) sekä mansikoita, perunoita ja punaisia paprikoita.

5. Liikunta

Säännöllinen liikunta voi stimuloida hypotalamuksen toimintaa vuonna 2015 tehdyn tieteellisen tutkimuksen mukaan. Se edistää energiatasapainon ja aineenvaihdunnan ylläpitämistä.

Liikunta pystyy muuttamaan geeniekspressiota ja hermosolujen toimintaa hypotalamuksessa. Muuten, jos olemme ylipainoisia, liikunta auttaa vähentämään ylimääräisiä kiloja. Kun elimistössä on vähemmän ylimääräistä rasvakudosta, hypotalamuksen toiminta paranee.

6. Lepää hyvin ja vähennä stressiä

Korkeat stressihormoni kortisolin tasot ovat erityisen haitallisia aivoille. Hypotalamuksen toiminnan stimuloimiseksi on suositeltavaa pitää kortisolin tuotanto oikealla tasolla vähentämällä stressiä ja noudattamalla asianmukaista uni-valve -sykliä.

Liian vähäinen lepo ja kroonisen stressin kanssa eläminen ovat yhteydessä korkeisiin kortisolitasoihin. Lisäksi syntyy tulehdusta edistävä tila, joka on haitallista aivoille ja voi johtaa muutoksiin eri hormonien, kuten katekoliamiinien, prolaktiinin ja kasvuhormonin pitoisuuksissa.

Hypotalamuksen toiminnan stimuloiminen vaatii terveellisiä tottumuksia

Terveelliset elämäntavat ovat monella tapaa hyödyllisiä. Ne parantavat hypotalamusta, mutta edistävät myös koko kehon hyvinvointia.

Näillä kanssasi jakamillamme strategioilla ei ole haittavaikutuksia, vaan ne päinvastoin tuottavat voittoa elämänlaadussa. Kokeile, jotta saat hypotalamuksesi toimimaan!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.