Hypotalaaminen amenorrea: mistä se johtuu?

Hypotalaaminen amenorrea saattaa syntyä silloin, kun nainen käy läpi suuren painonpudotuksen tai harrastaa liikaa liikuntaa. Se voi johtua myös kroonisesta stressistä.
Hypotalaaminen amenorrea: mistä se johtuu?

Viimeisin päivitys: 10 marraskuuta, 2020

Hypotalaaminen amenorrea on yksi yllättävimmistä terveysongelmista, sillä sitä esiintyy yleensä naisilla, jotka nähtävästi elävät terveellistä elämää. Se voi kuitenkin vaikuttaa kehen tahansa naiseen.

Joidenkin arvioiden mukaan jopa 30 % naisista voi kärsiä hypotalaamisesta amenorreasta jossakin vaiheessa elämää. Monet heistä eivät edes tajua sitä, ennen kuin he päättävät haluavansa tulla raskaaksi. Siinä vaiheessa nainen lopettaa ehkäisypillereiden käytön, mutta kuukautiset eivät alakaan.

Hypotalaaminen amenorrea on yleisesti ottaen sairaus, jonka lääkärit pystyvät hoitamaan menestyksekkäästi ainakin suurimmassa osassa tapauksia. Tämä sairaus voidaan hoitaa melko yksinkertaisella tavalla. Kehossa tapahtuvia poikkeavuuksia ei tulisi kuitenkaan koskaan aliarvioida.

Mikä hypotalaaminen amenorrea on?

Hypotalaaminen amenorrea tarkoittaa sitä, että naiselle ei tule kuukautisia.

Hypotalaaminen amenorrea on yleinen sairaus. Sille on ominaista kuukautisten poisjääminen hedelmällisessä iässä olevilla naisilla. Se johtuu hypotalamuksen poikkeavuudesta. Kyseessä on aivojen osa, joka hallitsee hermoston ja aivolisäkkeen toimintaa.

Asiantuntijat pitävät amenorreana sitä, kun naisella ei ole kuukautisia kolmeen peräkkäiseen kuukauteen tai pidempään sekä silloin, kun kuukautiset eivät ole vielä alkaneet 15 vuoden ikäisenä. Normaaleissa olosuhteissa kuukautisten pitäisi jäädä väliin vain raskauden tai vaihdevuosien aikana.

Mistä se johtuu?

Hypotalaaminen amenorrea syntyy silloin, kun hypotalamus vapauttaa hyvin hitaasti tai lakkaa kokonaan vapauttamasta gonadotropiinia vapauttavaa hormonia (GnRH). Kyseessä on kuukautiskierron alkamisesta vastuussa oleva kemikaali. Se voi johtua kolmesta syystä:

  • Stressi
  • Suuri painonpudotus
  • Liiallinen liikunta

Hypotalaaminen amenorrea on fysiologinen reaktio tällaisiin tapahtumiin. Stressi, painonpudotus ja liiallinen liikunta voivat saada hypotalamuksen lisäämään kortikotropiinia vapauttavan hormonin (CRH) tuotantoa.

Tämä puolestaan johtaa aivolisäkkeessä tuotetun adrenokortikotrooppihormonin (ACTH) sekä lisämunuaisissa tuotetun kortisolin lisääntymiseen. Kaikki nämä muutokset estävät GnRH-hormonin tuotantoa hypotalamuksessa ja aiheuttavat siten kuukautiskierron keskeytymisen.

Millainen vaikutus sillä on kehoon?

Hypotalaamisen amenorrean ensimmäinen vaikutus kehoon on mahdottomuus, tai suuri vaikeus, saada lapsia. GnRH-hormonilla ei kuitenkaan ole tärkeä rooli ainoastaan kuukautiskierron aloittamisen kannalta, vaan se osallistuu myös muihin toimintoihin.

Gonadotropiinia vapauttava hormoni stimuloi muiden välttämättömien hormonien vapautumista ovulaation tapahtumiseksi. Näitä hormoneita ovat:

  • Luteinisoiva hormoni (LH)
  • Follikkelia stimuloiva hormoni (FSH)

Mikäli ovulaatiota ei tapahdu, ei nainen luonnollisestikaan ole hedelmällinen. Jos nainen tulee raskaaksi tällaisessa tilanteessa, kasvaa keskenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen riski.

Kun hypotalaamista amenorreaa esiintyy hyvin nuorella iällä, on mahdollista, että sekundaariset seksuaaliset piirteet eivät ole kehittyneet oikealla tavalla. Naisella voi siis olla esimerkiksi karvoitusta rinnassa tai kasvoilla sekä matalampi ääni.

Hypotalamus ja GnRH-hormoni osallistuvat myös unen, nälän ja kehon lämpötilan säätelyyn. Tästä syystä hypotalaamisen amenorrean yhteydessä esiintyy myös uupumusta, unettomuutta, seksuaalisten halujen vähentymistä sekä masennusta.

Hypotalaaminen amenorrea: mitä pitää mielessä

Hypotalaaminen amenorrea on yhdistetty luumassan menetykseen. Tästä syystä siitä kärsiville naisille tulee todennäköisemmin osteoporoosi sekä muita luustoon liittyviä ongelmia. Se aiheuttaa myös lisääntyneen riskin kärsiä sydänsairaudesta tai ruoasulatusongelmista.

Tätä sairautta laukaisevien tekijöiden tuntemisen kannalta on tärkeää kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin:

  • Liikunta on vaarallista silloin, kun se yhdistetään voimakkaaseen aktiivisuuteen ilman riittävää energiansaantia.
  • Painonpudotus on ongelma silloin, kun lyhyessä ajassa pudotetaan yli 5 kg ja/tai silloin, kun painoindeksi (BMI) on 20 tai alle. Todella tiukkaa ruokavaliota ei siis suositella.
  • Stressistä tulee riskitekijä silloin, kun kärsit kroonisesta stressistä. Toisinaan keho tulkitsee liiallisen liikunnan stressitekijänä.

Mikäli perhehistoriassa on esiintynyt hypotalaamista amenorreaa, on naisella suurempi todennäköisyys kärsiä tästä sairaudesta. Genetiikalla on siis merkittävä rooli tässä ongelmassa.

Jos kuitenkin pidät mielessä nämä riskitekijät, voit ehkäistä ja hoitaa ongelman useimmissa tapauksissa. Jos sinulla on epäilyksiä, älä epäröi olla yhteydessä lääkäriin, jonka ohjeita sinun tulee noudattaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rodríguez-Fernández, J. M., García-Acero, M., & Franco, P. (2013). Neurobiología del estrés agudo y crónico: su efecto en el eje hipotálamo-hipófisis-adrenal y la memoria. Universitas médica, 54(4), 472-494.
  • Barros-Delgadillo, J. C., Trejo-Castañeda, H., Christopher, E., & Gaviño-Gaviño, F. (2010). Diferencia de respuesta a los antagonistas de GnRH en ciclos de hiperestimulación ovárica más inseminación intrauterina. Ginecología y Obstetricia de México, 78(01), 15-28.
  • Fiszlejder, L. (2008). Etiopatogenia de la amenorrea hipotalámica funcional: Interacción de las respuestas hormonales del sistema nervioso central y neuropéptidos periféricos. Revista argentina de endocrinología y metabolismo, 45(2), 75-88.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.