Logo image
Logo image

Supista ihohuokoset luonnollisesti

4 minuuttia
Vaikka et käyttäisikään meikkiä, on tärkeää puhdistaa kasvot joka ilta ennen nukkumaanmenoa. Näin poistat lian ja päivän aikana kertyneet ilmansaasteet iholta. Puhdistuksen jälkeen kannattaa käyttää kosteusvoidetta.
Supista ihohuokoset luonnollisesti
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez

Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Terveen näköinen ja nuorekas iho on monen tärkein kauneusvaltti. Ihosta tulee pitää huolta joka päivä, jotta se säilyy sileänä ja kirkkaana. Näkyviä ihohuokosia ei tule peittää paksulla kerroksella meikkiä, vaan ihohuokoset voi pienentää kunnollisella puhdistuksella käyttämällä kasvovettä tai muita ihohuokosia supistavia aineksia.

Kaunis ja hyvin hoidettu iho näyttää nuorekkaalta ja kimmoisalta. Suuret ihohuokoset saavat ihon näyttämään epätasaiselta, ja suurin osa meistä haluaakin päästä näkyvistä ihohuokosista eroon. Ihohuokoset voi hälventää erilaisilla meikinpohjustusvoiteilla ja meikkivoiteilla, mutta kaikkein tehokkain tapa niiden häivyttämiseen on hoitaa ihoa kokonaisvaltaisesti. Hyvin kosteutettu ja hoidettu iho on sileä, eivätkä huokoset näy niin selkeästi. On olemassa monia helppoja kotihoitokeinoja ihohuokosten pienentämiseen niin ulkoisilla kuin sisäisillä tavoilla.

Ihohuokosten pienentämiseen ei ole olemassa ihmehoitoa, mutta muutamilla pienemmällä muutoksella pääset jo pitkälle.

Näkyvien ihohuokosten aiheuttajat

Näkyviä ihohuokosia on helppo ehkäistä kunnollisella ja säännöllisellä ihonhoitorutiinilla. Auringossa vaurioitunut iho on herkempi näkyville huokosille, sillä auringon UV-säteet heikentävät ihon elastisuutta ja kollageenia (joka toimii luonnollisena ihon puhdistajana). Ihon kudosten löystyminen johtaa siksi näkyviin huokosiin.

Toinen näkyville huokosille altistava tekijä on ihotyyppi. Normaali ja kuiva iho on vähemmän altis näkyvien ja avonaisten huokosten kehittymiselle. Rasvainen iho puolestaan kehittää nopeasti avoimia huokosia.

Myös ikä vaikuttaa siihen, miten näkyviä ihohuokoset kasvoilla ovat. Iho menettää ajan myötä kimmoisuuttaan, mikä on täysin normaalia, mutta johtaa lopulta ihohuokosten laajenemiseen. Ihon luonnollinen uudistuminen hidastuu ja iho muuttuu löysäksi ja herkäksi.

Supista näkyvät ihohuokoset

Some figure

Jokaisella meistä on ihohuokosia, eikä niistä pääse eroon. Ihohuokoset ovat osa ihon normaalia rakennetta ja tämä tulee hyväksyä. Kenenkään iho ei ole täysin sileä – olemmehan ihmisiä, emmekä posliininukkeja! Jos näkyvät ihohuokoset häiritsevät, on olemassa muutamia keinoja niiden häivyttämiseen. Kokeile etenkin näitä keinoja:

Juo riittävästi vettä

Juo vähintään 2 litraa vettä päivässä, enemmänkin jos hikoilet paljon tai lämpötilat nousevat korkeisiin lukemiin. Veden lisäksi voit nauttia teetä ja mehujuomia, mutta älä laske kaikkia nesteitä yhteen. Juo vähintään kaksi litraa vettä, kaikki muu on ekstraa. Keho tarvitsee riittävää nesteytystä puhdistamiseen, sisäelinten toimintaan ja ihon ravitsemiseen. Hyvin nesteytetty iho on tasaisempi, eivätkä ihohuokoset näy niin selkeästi.

Nauti C-vitamiinia

C-vitamiini on luonnollinen antioksidantti, jonka nauttiminen tuo elimistölle monia hyödyllisiä vaikutuksia. Erityisen hyödyllistä C-vitamiini on iholle. Helpoin tapa lisätä C-vitamiinin määrää ruokavaliossa on syödä sitrushedelmiä, kuten appelsiinia, greippiä, limeä, sitruunaa ja mandariinia.

Manteli

Some figure

Kokeile tätä hoitavaa mantelinaamiota, joka sulkee ihohuokoset tuossa tuokiossa. Levittämällä mantelijauhoja kasvoille supistat ihohuokoset ja iho muuttuu sileäksi ja tasaiseksi. Jos et löydä valmista mantelijauhoa lähikaupastasi, voit valmistaa jauhon helposti myös itse.

Ainekset

 • Noin 30 grammaa manteleita kuorineen
 • Vettä

Käyttöohjeet

 • Kaada mantelit tehosekoittimeen ja sekoita jauhoksi.
 • Kaada jauho kulhoon ja lisää vesi pikkuhiljaa, sekoita kunnes manteli ja vesi sekoittuvat tahnaksi.
 • Hiero tahna kasvoillesi etenkin niille alueille, joissa näkyviä ihohuokosia on (otsa, posket, nenä, leuka) ja anna imeytyä 30 minuuttia.
 • Huuhtele lämpimällä vedellä.

Toista hoito kaksi kertaa viikossa parhaiden tulosten saavuttamiseksi.

Poista meikki kasvoiltasi joka ilta

Muista aina poistaa meikki kasvoiltasi ennen nukkumaanmenoa. Meikki kuivattaa ihoa ja sen kovat kemikaalit voivat aiheuttaa jopa ihoärsytystä, jos sen antaa hautua naamalla aamuun asti. Puhdista kasvot heti, kun saavut töistä tai juhlista kotiin. Meikinpoistoon voit käyttää luonnollisia aineksia, jotka ovat hellävaraisia, mutta puhdistavat ihon samalla perusteellisesti.

Jos meikinpoistoaineesi on lopussa, kurkista ruokakaappiin, ja poista meikki esimerkiksi oliiviöljyllä – tämä tepsii jopa vedenkestävään silmämeikkiin. Huuhtele kasvot lopuksi kylmällä vedellä ja levitä kosteusvoide kasvoille.

Pese kasvot kahdesti päivässä: aamulla ja illalla. Kokeile seuraava resepti kasvojen puhdistamiseen aamuisin ja illan pesurutiinin viimeistelyyn meikinpoiston jälkeen.

Ainekset

 • 1 ruokalusikallinen kaurahiutaleita
 • ½ ruokalusikallista maustamatonta jogurttia
 • 1 ruokalusikallinen sitruunamehua
 • 1 ruokalusikallinen oliiviöljyä

Valmistus ja käyttö

 • Lisää ainekset kulhoon ja sekoita tasaiseksi massaksi.
 • Käytä vanulappua seoksen levittämiseen ja käy kasvot ja kaula läpi.
 • Huuhtele kylmällä vedellä.

Kuori kasvot säännöllisesti

Some figure

Kasvojen kuorinta on tärkeää, sillä kuorinta poistaa kuolleen ihosolukon ja lian tehokkaasti. Kuorinta tekee ihosta sileän ja kirkkaan ja antaa ihon hengittää. Kiireen keskellä et ehkä ehdi valmistaa kaikkia tässä artikkelissa eriteltyjä hoitoja, mutta varaa aikaa vähintään kasvojen säännölliseen viikoittaiseen kuorintaan. Ihon kuorinta auttaa sulkemaan ihohuokoset ja pitämään ihon sileänä.

Ainekset

 • Sitruunamehua
 • 1 ruokalusikallinen sokeria
 • 1 ruokalusikallinen hunajaa

Valmistus ja käyttö

 • Sekoita kaikki ainekset hyvin yhteen. Anna sokerin ja hunajan liueta sitruunamehuun.
 • Nappaa muutama tippa sormenpäihin ja hiero ihoon hellävaraisesti. Käy kasvot ja kaula läpi pyörivin liikkein.
 • Huuhtele kylmällä vedellä. Älä käytä rikkinäiselle iholle, sillä sitruuna voi aiheuttaa kirvelyä.

Käytä aurinkosuojaa

Älä koskaan altista ihoa auringon UV-säteilylle pitkiä aikoja. Käytä aina aurinkosuojaa (vähintään 40 SPF), myös pilvisinä päivinä ja talviauringossa ja suojaa kasvot ja kaula mahdollisimman usein aurinkohatulla tai muilla vaatteilla. Vältä suoraa auringonvaloa keskipäivän aikaan, sillä silloin auringon säteily on voimakkaimmillaan. Aurinko vahingoittaa ihoa ja aiheuttaa ennenaikaista ikääntymistä, ihon löystymistä ja ryppyjä, ihosyövästä puhumattakaan.

Omaksu uusi ihonhoitorutiini

On tärkeää luoda hyvä ihonhoitorutiini, johon liittyy kasvojen puhdistaminen kaksi kertaa päivässä, meikin poistaminen, kuorinta ja kunnollinen kosteutus. Ruokavalion tulisi olla kunnossa ja sinun tulee juoda riittävästi vettä joka päivä.

Hemmottele kasvoja syväkosteuttavalla hoidolla viikonloppuisin ja suosi luonnollisia ainesosia ihonhoidossa; vähentämällä kemikaalikuormitusta pidät ihosta huolta. Jos koet, ettei sinulla ole aikaa kunnolliseen ihonhoitoon, pidä kiinni vähintään siitä, että puhdistat kasvosi päivän päätteeksi, käytät aurinkosuojaa ja juot tarpeeksi vettä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Sambandan, D. R., & Ratner, D. (2011, April). Sunscreens: An overview and update. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2010.01.005
 • Clemetson, C. A. B. (2018). Vitamin CVitamin C (Vol. 3, pp. 1–264). CRC Press. https://doi.org/10.1201/9781351077576
 • Esfahlan, A. J., Jamei, R., & Esfahlan, R. J. (2010, May 15). The importance of almond (Prunus amygdalus L.) and its by-products. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2009.09.063

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.