"Suomalainen sisu" saa mainetta maailmalla

Toisessa maailmansodassa suomalaiset olivat lukumäärän kannalta heikommilla kuin venäläiset, mutta täällä kestettiin sinnikkäästi. Tämä menneisyytemme liittyy käsitteeseen suomalaisesta
"Suomalainen sisu" saa mainetta maailmalla
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 14 helmikuuta, 2023

Elämä voi osua kovaa ja lukemattomilla erilaisilla tavoilla. Siksi onkin aina hyvä idea pitää taskussa jonkinlaista strategiaa vaikeita aikoja varten. Suomalainen sisu on hyvä esimerkki tästä!

Tiedämme kaikki, että kukaan ei tässä elämässä ole vaikeuksilta suojassa. Kukaan ei kuitenkaan opeta sitä, että ihminen on geneettisesti ja biologisesti kykenevä kohtaamaan nämä haastavat ajat.

Jokainen on tullut nykyhetkeensä siten, että hän on kohdannut useamman kuin yhden vaikeuden, kuten myös useamman kuin yhden menetyksen, ja satoja erilaisia ongelmia.

Siksi kaikki vaivannäkö ja kaikki ne haasteet, joiden ylitse pääsemme, ovat saavutuksia joista meidän tulisi olla ylpeitä.

On kuitenkin niin, että niiden tekniikoiden lisäksi joita vaikeuksien voittamiseksi tarjotaan, on kiintoisaa tutkia myös sitä, kuinka erilaiset kulttuurit suhtautuvat vaikeisiin aikoihin.

Tänään käsittelemmekin omaa suomalaista kulttuuriamme ja omaa tapaamme toimia vaikeuksissa. Ilmasto maassamme on kylmä, mutta voidaan sanoa, että sydän on kuitenkin lämmin, ja mieli vahva ja taistelutahtoinen. Pelottomuuttemme voidaankin kuvata yhdellä sanalla hyvin osuvasti, ja tämä on juuri se “suomalainen sisu”.

Jatka lukemista, sillä nyt pohdimme tarkemmin, mitä tähän kuuluisuutta keräävään suomalaiseen asenteeseen sisältyy – mikä onkaan oman kulttuurimme tapa suhtautua elämän vaikeisiin aikoihin?

Kovina aikoina tarvitaan rohkeaa mieltä

suomalainen sisu eri kielillä

Nykyisin voidaan sanoa, että Suomi on monen mielestä ihanteellinen yhteiskunta, sillä meillä on loistavat ja inspiroivat sosiaalipolitiikan käytännöt ja erityisen alhainen korruptioaste.

Suomen talous on myös yksi maailman edistyneimmistä, ja yhteiskuntamme on äärimmäisen demokraattinen.

Tämän inspiroivan sosiaalisen mallin takana voidaan ajatella olevan rohkea luonteemme, josta todistaa jo historiammekin.
Marraskuussa vuonna 1939 Venäjä julisti sodan Suomea vastaan. Silloin 800 000 suomalaista sotilasta kohtasi 2,5 miljoonaa venäläistä sotilasta.

Tämä konflikti Suomen ja Venäjän välillä on ehdottomasti yksi kiinnostavimmista sotatilanteista ihmiskunnan historiassa.

Suomella oli vain noin 800 000 sotilasta, kun taas Venäjällä yli kaksi miljoonaa. Lisäksi Venäjä taisteli tällöin sellaisella maalla, joka ei ollut kovin erilainen kaikkivaltiaasta omasta maasta.

Tästä huolimatta suomalaiset vastustivat niin urheasti, että vuoden kestävien kovien taisteluiden kuluttua julistettiin rauha. Tästä jäi elämään sana “sisu”.

Sisu on se potentiaali, joka jokaisella ihmisellä on sisällään

suomalainen sisu selitettynä englanniksi

Sisu viittaa sellaiseen voimaan, joka kaikilla ihmisillä on sisällään ja joka on lähes aina aktivoitumaton. Joskus vaikeudet kuitenkin saavat tämän voiman heräämään, ja tällöin sitä käytetään kestävyyden, vastustuksen ja ylitse pääsemisen mahdollistamiseksi. Juuri näin oli suomalaisten kohdalla toisessa maailmansodassa.

Tänä päivänäkin kulttuurissamme ollaan ylpeitä tästä asiasta, joka toimii rohkaisuna sekä muistuttaa siitä, että me suomalaiset kannamme sydämissämme sitä tunnetta, että emme koskaan anna periksi, olipa tilanne sitten kuinka vaikea tahansa.

Seuraavassa kerromme, kuinka tämä ajattelutapa saadaan aktivoiduksi – näin pystyt käyttämään omaa “sisuasi” hyödyksi vaikeissa elämänvaiheissa.

Viisi avainta vaikeuksiin: suomalainen sisu

puunlehti lumessa

1. Hallitse stressiä äläkä anna pelon saada sinusta otetta

Vaikeina aikoina on tärkeää, että hallitaan ahdistusta ja stressiä.

Jos annamme negatiivisten tunteiden saada meidät alas, emme ole muuta kuin paljas oksa tuulta vastaan taistelussa, ja lopulta tuloksena onkin rikkoutumisemme.

Meidän tulee pystyä hallitsemaan pelkojamme, rationalisoimaan paniikkimme ja säätelemään stressaavia tunteitamme.

2. Periksiantamattomuus

Tämä on piirre, jota on yhä vähemmän nykyajan maailmassa. Tämä johtuu siitä, että olemme kärsimättömiä ja haluamme kaiken aivan heti tai ainakin niin nopeasti kun se vain on mahdollista.

Ihmiset, joilla on “sisua”, ovat kärsivällisiä, hyväksyvät turhautumisen sekä ovat luovia. He odottavat sopivia aikoja, etenevät askel kerrallaan ilman antautumista, eivätkä koskaan anna periksi.

3. Ole rehellinen

Kunnioitus omaa itseäsi ja toisia ihmisiä kohtaan on elintärkeää, ja sitä se on ehdottomasti meille suomalaisille ihmisille.

Yhteiskunnassamme kannetaan huolta muista, sillä ymmärrämme, että yhdessä työtä tehden pystymme selviytymään. Kunnioitus ja toisistamme huolen pitäminen antaa meille kaikille paremman elämänlaadun.

Tämä on asia, jota meidän ei tule unohtaa nykyaikanakaan.

4. Opettele ratkaisemaan pieniä kiistoja, ja pystyt paremmin ratkomaan isompiakin

Ihmiset, joilla on “sisua”, eivät mene ongelmia pakoon, vaan he kohtaavat ne sekä keksivät niihin ratkaisuja.

Konflikti on osa elämää, ja perusongelmien ratkaisemisesta oppiminen auttaa meitä kohtaamaan monimutkaisemmat vaikeudet, joita saatamme elämämme edetessä tiellemme saada.

5. Ole kestävä tänään, huomenna ja ihan aina

Tällainen on merkki rohkeasta ja viisaasta sielusta, joka on oppinut sopeutumaan elämän vaikeuksiin muuttuakseen joksikin muuksi: henkilöksi, joka on vahva ja rohkea.

“Sisu” pitää sisällään suuren määrän kestävyyttä, ja nykyisin nämä kaksi asiaa tarkoittavatkin meille suomalaisille yhtä ja samaa asiaa.

Kyseessä on sellainen teema, joka ennemmin tai myöhemmin tulee ihmiselle vastaan elämän oppituntina, ja joudumme siten kaikki jossakin vaiheessa laittamaan sisun käytäntöön.

On tietysti niin, että nämä asiat joista suomalainen tapa kohdata ongelmat, eli sisu, koostuu, eivät ole mitään tuntemattomia asioita muuallakaan maailmassa.

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä tämän käsitteen merkitys, sillä se voi olla päivittäinen inspiraation lähde. Tätä strategiaa kannattaa käyttää vaikeiden aikojen voittamiseksi, jotta voisimme päästä pois surun saareltamme sekä muuttaa olosuhteemme suureksi onnen maaksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.