9 vinkkiä pidempään elämään

maaliskuu 28, 2017
Jos haluat elää pidemmän, terveemmän elämän, on tärkeää alkaa huolehtia terveydestäsi välittömästi. Ala syömään paremmin, liiku säännöllisesti ja ota käyttöön muut tämän artikkelin vinkit.

Olet varmasti jo entuudestaan tietoinen siitä, miten tietyt elämäntapavalinnat, kuten liiallinen alkoholin nauttiminen, liikunnan vähäisyys ja epäterveellinen ruokavalio voivat johtaa sairauksiin ja ennenaikaiseen kuolemaan. On olemassa monia asioita joilla voit välttää tämän, pitää huolta itsestäsi ja elää terveenä pidempään – suurin osa näistä ei vaadi turhan suurta ponnistelua, vaan pieniä muutoksia päivittäiseen elämään.

On kuitenkin hyvä muistaa, ettei uusia tapoja opi välttämättä muutaman viikon tai edes kuukauden aikana. Älä aseta tavoitteitasi liian korkealle, äläkä lannistu mikäli et saavuta haluamaasi välittömästi – tärkeintä on ottaa askel oikeaan suuntaan ja jatkaa yrittämistä.

Alta löydät yhdeksän tapaa kohentaa terveyttäsi ja elää pidempään:

1. Vältä ylensyöntiä

Salaatti

Jos haluat elää pidempään, on ehkä syytä harkita annoskoon pienentämistä. Ylensyöminen ja suurten annosten mättäminen heikentää ruuansulatuksen toimintaa ja voi johtaa painon kertymiseen. Ota mallia japanilaisista sukupolvista, jotka lopettavat syömisen yleensä siinä vaiheessa, kun tuntevat olonsa noin 80 % täydeksi. Tämä seikka hidastaa vanhenemista.

Kun rajoitat nauttimaasi kalorimäärää, hidastat samalla kilpirauhasen tuottamaa T3-hormonia, joka heikentää aineenvaihduntaa ja vauhdittaa vanhenemisprosessia.

2. Paranna seksielämääsi

Tyydyttävän seksin harrastaminen kaksi tai kolme kertaa viikossa voi lisätä jopa kolme vuotta elämään. Seksiä harrastamalla voi kuluttaa kaloreita ja kohottaa sykettä, joskus seksin aikana kuluu yhtä paljon kaloreita kuin puolen tunnin juoksulenkillä.

Säännöllinen seksin harrastaminen vaikuttaa positiivisesti elimistöön myös seuraavilla tavoilla:

  • Alentaa verenpainetta
  • Parantaa unen laatua
  • Parantaa immuniteettia
  • Suojaa sydäntä

3. Sulje telkkari

Liian monta tuntia TV:n edessä voi johtaa vakaviin haittavaikutuksiin koko elimistön terveydelle. Yli neljä tuntia TV:tä päivässä katsovat ihmiset kasvattavat riskiään ennenaikaiseen kuolemaan 46 %:lla verrattuna ihmisiin, jotka viettävät television edessä alle kaksi tuntia päivässä.

Jos haluat elää pidempään ja silti katsoa lempiohjelmiasi TV:stä, voi katselumäärän rajoittaminen vähentää haittavaikutuksia. Älä katsele telkkaria syödessäsi tai muuta tehdessäsi, vaan säästä lempiohjelmasi katselu tiettyyn aikaan päivästä.

4. Vältä liiallista auringolle altistumista

Liiallinen auringonvalo voi altistaa ihosyövälle ja aiheuttaa vaurioita iholla. Tämän lisäksi auringonvalo johtaa ennenaikaisten ryppyjen kehittymiseen ja ihon veltostumiseen. UV-säteilyn aiheuttamat maksaläiskät käsissä, rintakehällä ja kasvoilla saavat sinut näyttämään ikäistäsi vanhemmalta.

Auringosta on ihmiselle paljon hyötyä, sillä siitä saa elimistön kaipaamaa D-vitamiinia. Suorassa auringonvalossa oleskelu ilman kunnollista suojaa on kuitenkin vaarallista, joten muista suojata iho ja silmät perusteellisesti. Suosi aurinkovoiteita, joiden suojakerros on vähintään SPF 30 päivittäin, myös talvella ja pilvisellä säällä. Muista suojata kasvot, kaula, kädet ja jalat erityisen hyvin, sillä ne altistuvat useimmiten auringon valolle.

5. Ole sosiaalisempi

Sydäntautien riski alenee huomattavasti eläväisen sosiaalisen kanssakäymisen myötä. Kun sinulla on vahva side perheeseen ja ystäviin, ja ihmisiä joille puhua ja joille avautua vaikeuksistasi, elät pidempään ja terveempänä. Yksinäisyys voi aiheuttaa psyykkisten haittojen lisäksi fyysisiä oireita, kuten valtimoiden tulehtumista ja siitä johtuvia sydänvaivoja.

Vanhempien ihmisten on erityisen tärkeää pitää kiinni ystävistä, sillä yksinäisyys voi iskeä nopeasti puolison kuollessa.

6. Nauti alkoholia maltillisesti

Alkoholi

Yli kaksi alkoholijuomaa päivässä juovat miehet ja naiset kärsivät juomattomia herkemmin maksan ja muiden sisäelinten ongelmista. Alkoholin suurkulutus voi aiheuttaa vakavia vaurioita ja sairauksia, ja johtaa myös sosiaalisiin ongelmiin.

Jos haluat elää pidempään, vältä alkoholin suurkulutusta. Pieni määrä alkoholia silloin tällöin ei ole haitaksi, ja esimerkiksi punaviini on pienissä määrissä nautittuna sydämen toiminnalle hyödyllinen aines, mutta maltillisuus alkoholin suhteen on tärkeää.

7. Syö paremmin

Kolmen hedelmä- ja vihannesannoksen nauttiminen päivittäin on tehokas keino parantaa elämänlaatua. Vihannesten ja hedelmien nauttiminen vähentää sydäntautien riskiä ja se voi myös ehkäistä rintasyöpää naisilla.

Kasvikunnan tuotteet ehkäisevät ennenaikaisia ryppyjä, verenkierron ongelmia ja tulehduksia antioksidantein, vitamiinein ja mineraalein.

8. Kohenna kuntoasi

Päivittäinen liikunta pitkittää elämää, ja pitää sinut vahvana ja nuorekkaana korkeaan ikään saakka. Liikunnan harrastaminen nuorelta iältä lähtien varmistaa luiden, nivelten ja lihasten toimivuuden ja kestävyyden, ja ehkäisee mm. kaatumisen aiheuttamia vaurioita, nivelvaivoja ja ylipainoa.

Liikunnalla on mahtava vaikutus aineenvaihduntaan, sydämeen ja mieleen. Kokeile vaikka puolen tunnin päivittäistä kävelylenkkiä, tämä auttaa sinua pysymään terveenä ja energisenä.

9. Lopeta tupakointi

Tupakointi

Tupakoinnin lopettaminen voi olla kaikista tärkein tekemäsi terveysteko, joka pitkittää elämää huomattavasti. Tiesitkö, että vielä yli 35-vuotiaana tupakoivat naiset voivat lyhentää elämäänsä jopa kahdeksalla vuodella?

Tupakansavun sisältämät myrkyt voivat johtaa syöpään ja moniin muihin tauteihin, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa. Tupakoinnin aiheuttamista vaurioista voi palautua.

UUTISIA VERKOSSA