Logo image
Logo image

Sopiiko kaakaovoi huulten kosteuttamiseen?

3 minuuttia
Kaakaovoin kosmeettisen tehon salaisuus piilee sen ainesosissa. Ota selvää, mitkä näistä puikoista sopivat huulten suojaamiseen säältä.
Sopiiko kaakaovoi huulten kosteuttamiseen?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kaakaovoi on yksi parhaista luonnollisista vaihtoehdoista huulten kosteuttamiseen. Tätä tuotetta käytetäänkin huulissa usein, erityisesti kun rajut lämpötilamuutokset saavat huulten herkän ihon halkeilemaan.

Jatkuva altistuminen ympäristötekijöille, hammassuojien toistuva käyttö tai oikomishoito ja päivittäiset mekaaniset toiminnot (puhuminen, syöminen, haukotteleminen) lisäävät kaikki huulten halkeilun, kuivumisen ja allergioiden riskiä.

Espanjan dermatologian ja venerologian akatemian julkaisussa todetaan, että huulet ovat erittäin herkkä kehonosa, erityisesti jos ne kärsivät jostakin perustavanlaatuisesta muutoksesta, kuten keiliitistä (huulitulehdus). Tässä kohtaa nousee esiin mahdollisuus hoitaa kuivia huulia kaakaovoilla.

Kaakaovoi kosmetiikkana huulten kosteuttamiseen

Kosmetiikan valmistamiseksi kaakaovoi eristetään pavuista, jotka puristetaan 550 kg/cm²:iin ja suodatetaan kiinteiden jäämien poistamiseksi, kuten kertoo Euroopan kaakaoyhdistys (ECA). Yhdistys lisää, että kaakao on suklaatuotannon sekä kosmetiikan ja hygieniatarvikkeiden valmistuksen pääraaka-aine.

Ominaisuuksiensa ansiosta kaakaovoi toimii eristeenä ja suojana. Sen koostumuksessa on A-, C- ja E-vitamiineja, jotka tunnetaan antioksidoivasta tehostaan ja ikääntymisen merkkien hidastamisesta.

Kaakaopohjaiset balsamit tunnetaan myös kaakaohuulivoiteina, julriöljynä tai theobromana. Huulipuikkojen lisäksi sitä saa saippuoina, rasvoina ja voiteina.

Haluat ehkä lukea tämänkin artikkelin: 6 tapaa hyvästellä halkeilevat huulet

Kaakaovoin hyödyt huulille

Kaakaoöljyn käyttö kosteuttamisessa ei ole mitään uutta. Kosteuttavien ominaisuuksiensa ansiosta kaakaopapuja on käytetty luontaishoitona jo muinaisista ajoista asti, ja niiden käyttö on kohdistunut erityisesti ihonhoitoon.

Kaakaovoin ihohäiriöitä hoitavista vaikutuksista on myös tutkimuksia. Lisäksi sitä käyttävät ihmiset väittävät saavansa seuraavat hyödyt huulille.

Some figure

Kaakaovoi on antioksidantti

Kaakavoipalat sisältävät polyfenoleja ja flavonoideja, jotka tunnetaan laskimokiertoa parantavasta, antioksidanttisesta ja elvyttävästä tehostaan.

Kaakaovoi on kosteuttavaa

Tämä pehmittävä voi suojaa huulia sään vaikutuksilta, kuten auringon haitoilta, talven kylmyydeltä ja sisätilojen kuumuudelta. Kyseinen tuote on tehokas kosteuttaja, joka toimii sisältä ulospäin kaakaorasvan imeytyessä ja hoitaessa kuivuutta ja halkeilua.

Vahvistaa kollageenituotantoa

Kun käytät kaakaovoihuulirasvaa päivittäin, edistät elastiinin ja kollageenin tuotantoa etkä joudu käyttämään voimakkaita kosmetiikkatuotteita huultesi ulkonäön kohentamiseen.

Hoitaa huulten haavaumia

Huulten ärsytys ja haavaumat voivat olla kivuliaita. Lääkärien määräämien särkylääkkeiden käytön lisäksi huuliin voi levittää hieman kaakaovoita, joka tuo helpotusta vaivaan ja tekee huulista pehmeän tuntuiset.

Kaakaovoi maistuu hyvältä

Uudenlaiset kaakaovoihuulirasvat jättävät sileämmän ja miellyttävämmän tunteen huuliin, koska niihin on sekoitettu muita raaka-aineita, kuten rasvitsevia kasviöljyjä, eteerisiä öljyjä, tuoksuyrttejä ja mausteita. Tavoitteena on saada aikaan virkistävä tunne ja hyvä maku.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea myös tämän: 6 keinoa suojata huulia auringossa

Mitä riskejä kaakaovoin käyttämiseen huulilla liittyy?

Kaakaoöljyn hyötyjen lisäksi on tärkeää tuntea koko voiteen koostumus, sillä ne kaikki eivät ole yhtä hyödyllisiä. Huulten iho on erittäin ohut ja se voi halkeilla ja vuotaa verta altistuessaan sääolosuhteille ilman suojaa.

Kaakaopavuista saatua voita voi käyttää kosteuttamiseen ongelmitta, kunhan se on valmistettu oikeista raaka-aineista.

Hyvät ainesosat kaakaohuulirasvassa

Jotkut ainesosat ovat haitallisia, sillä ne ärsyttävät limakalvoja. Sen sijaan koostumuksessa on tärkeää olla seuraavat ainesosat:

 • E-vitamiini: Se voi olla nimellä tokoferoliasetaatti tai vain tokoferoli. Tämä aine on voimakkain antioksidantti kaakaohuulirasvassa.
 • Vahat: Nämä voivat olla luonnollisia tai kemiallisia, mutta tärkeintä on, että niitä on koostumuksessa. Vahoja ovat esimerkiksi mehiläisvaha, karnaubavaha ja kandelillavaha.
 • Voit: Sheavoi tehostaa kaakaon hyviä vaikutuksia.
 • Öljyt: Manteliöljy ja risiiniöljy ovat loistavia vaihtoehtoja kaakaovoihuulirasvaan.
 • Aurinkosuojat: Huulirasvassa on tärkeää olla myös UV-suoja. Tarkista, että tuote sisältää titaania tai sinkkioksidia.

Jos sinulla on kysyttävää sallituista ainesosista tai niiden pitoisuuksista, tarkista International Nomenclature of Cosmetic Ingredients (INCI Beauty) -niminen lista.

Some figure

Haitallinen koostumus

On tärkeää välttää sellaisia kaakaovoihuulirasvoja, joiden koostumuksessa on enemmän vettä kuin vaikuttavia aineita, sillä ne sisältävät yleensä enemmän säilöntäaineita, kuten parabeeneja ja fenoksietanolia.

Mitä antioksidantteihin tulee, butyloitu hydroksitolueeni (BHT) ja betahydroksihappo (BHA) eivät ole hyviä ainesosia, sillä ne voivat aiheuttaa allergioita, kuten myös kemialliset suodattimet kuten bentsofenoni-3.

Valitse huulirasvoja, joissa ei ole väriaineita ja voimakasta tuoksua ja jotka eivät sisällä allergeeneja.

Suosituksia huulirasvan tehokkaampaan käyttöön

Parhaat kaakaovoihuulirasvat ovat saaneet ihotautilääkärien suosituksen. Koska ennaltaehkäisy on tärkeää, älä lainaa huulirasvapuikkoa kenellekään muulle; pidä se vain omassa käytössäsi. Jos huulesi ovat kovin halkeilevat tai kärsit huuliherpeksestä, käyttö kannattaa keskeyttää kunnes saat neuvoja lääkäriltä.

Yksi vinkki on ostaa huulille suoraan levitettävä kaakaovoituote, jonka levittämisessä ei tarvitse käyttää sormia – sormet likaavat tuotteen helposti. Huomioi myös tuotteen viimeinen käyttöpäivä, jotta et pyyhkäise vanhentunutta tuotetta suuhusi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Álvarez-Parrilla E, De la Rosa Carrillo L, López Díaz JA, Mercado-Mercado G, Wall-Medrano A. Compuestos polifenólicos y capacidad antioxidante de especias típicas consumidas en México. Nutrición Hospitalaria. Vol. 28. Núm. 1. España; 2013. https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000100005
 • Campos Bedoya P, Magaña Serrano JA, San Esteban Sosa JE, Waizel Haiat S, Waizel Bucay J. Cacao y Chocolate: seducción y terapéutica. Análes Médicos. Vol. 57. Núme. 3. pp. 236-245. México; 2012. https://www.medigraphic.com/pdfs/abc/bc-2012/bc123k.pdf
 • El proceso de producción – desde granos de cacao hasta productos semielaborados. Asociación Europea del Cacao. Luxemburgo. https://www.eurococoa.com/es/historia-del-cacao-el-cacao-como-materia-prima/cocoa-story-el-proceso-de-produccion-desde-granos-de-cacao-hasta-productos-semielaborados/#:~:text=La%20manteca%20se%20extrae%20de,s%C3%B3lida%20en%20cajas%20de%20cart%C3%B3n.
 • Ingredientes utilizados en cosmética. INCI beauty. https://incibeauty.com/es/ingredients
 • López Luengo MT. Flavonoides. Offarm. Vol. 21. Núm. 4. España; 2002. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-flavonoides-13028951
 • Merino N. La piel y el frío: diez consejos. Academia Española de Dermatología y Venereología. España; 2015. https://aedv.es/comunicacion/notas-de-prensa/la-piel-y-el-frio-diez-consejos/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.