Logo image
Logo image

Seksuaalisuus 40. ikävuoden jälkeen: nautinnon ja jälleennäkemisen matka

3 minuuttia
Pystynkö nauttimaan seksuaalisuudestani samalla tavalla nyt, kun olen ohittanut 40-vuotissyntymäpäiväni? Olenko liian vanha? Ovatko orgasmini vähemmän voimakkaita? Älä ajattele, että matka on ohi, päinvastoin.
Seksuaalisuus 40. ikävuoden jälkeen: nautinnon ja jälleennäkemisen matka
Viimeisin päivitys: 28 toukokuuta, 2024

On monia aiheita, joista seksologina puhun mielelläni kanssanne, mutta tämä on yksi suosikeistani, koska se käsittelee muutosta, haasteita, hyväksyntää ja kypsyyttä.

Olemme usein täynnä myyttejä siitä, mitä nautinto ja sen itsellemme salliminen vanhetessamme tarkoittaa. Siksi haluan tänään johdattaa meidät johonkin, joka koskettaa monia meistä: seksuaalisuus 40. ikävuoden jälkeen.

Se on luku elämässämme, joka on täynnä löytöjä, haasteita ja tilaisuuksia olla yhteydessä intiimiin itseemme ainutlaatuisella tavalla. Aloitetaanko matka?

Itsensä löytämisen matka

Kun vanhenemme, kokemuksemme ja oppimisemme rikastuttavat meitä erityisellä tavalla. Iän myötä tunnistamme itsemme, tutkimme itseämme, asettaudumme siihen, mikä sopii meille ja mikä ei.

Seksuaalisuus 40. ikävuoden jälkeen antaa meille hienon mahdollisuuden hyväksyä se, mitä olemme. Juhlimme aitouttamme ja yhdistymme uudelleen kehoomme ja syvimpiin toiveisiimme.

Se on täydellinen aika tutkia uusia nautinnon muotoja ja vahvistaa itsetuntoamme. Tässä iässä me jo tiedämme! Olemme yleensä oppineet, mistä pidämme ja mistä emme pidä. On siis aika viestiä siitä ja toteuttaa se käytännössä.

On aika hyödyntää kokemuksia ja ennen kaikkea nauttia niistä.

Tässä elämänvaiheessa seksi voi yllättää meidät jännittävillä uusilla nautinnoilla. Se on luku, jossa uskallamme tutkia ilman tabuja ja nauttia jokaisesta aidosta ja tyydyttävästä hetkestä.

Ehkä uskallat kokeilla uusia kokemuksia, toteuttaa fantasioita, avata peliä. Seksi ei ole vakio.

Siitä mistä pidit aiemmin, et ehkä enää pidä. Tai mitä häpesit, ehkä nyt olet utelias. Kokeile, kysy itseltäsi ja, kuten aina sanon, uskalla tuntea.

Lue tämäkin: Seksuaalisuus vanhemmalla iällä

Väheneekö seksuaalinen halu 40. ikävuoden jälkeen?

Saattaa olla, että joskus sinua ei huvita ja luulet sen johtuvan iästäsi. Haluan kertoa sinulle, että seksuaalinen halu ei laske lineaarisena ajan kulumisen tai hedelmällisen vaiheen päättymisen vuoksi. Varo pitämästä sitä itsestäänselvyytenä!

Jokainen nainen on ainutlaatuinen, ja haluttomuuteen voi olla monenlaisia syitä: stressi, hormonaalinen epätasapaino, parisuhdeongelmat, elämämme pyörremyrsky, perheestä tai työstä johtuvat tilanteet ja niin edelleen.

Tässä tulee esiin avoimen ja rehellisen viestinnän merkitys kumppanimme ja terveydenhuollon ammattilaisten kanssa, olipa kyseessä sitten gynekologi tai seksologi. Tärkeintä on kuitenkin rehellinen viestintä itsensä kanssa.

Kysy itseltäsi seuraavat kysymykset:

  • Miten suhtaudun kehooni?
  • Annanko itselleni luvan nautintoon?
  • Miltä todellisuus tuntuu minusta?
  • Hemmottelenko itseäni yksin ollessani?

Näistä vastauksista voit löytää ratkaisuja ja vahvistaa intiimiä yhteyttäsi. Silloin voit vahvistaa yhteyttäsi toiseen ihmiseen.

Entä emättimen kuivuus?

Hormonaalisten muutosten ymmärtäminen, jotka eivät toisinaan liity tähän ikään, on olennaista, jotta ennakkoluulot ja leimat eivät täytä meitä. Joillakin naisilla vaihdevuodet alkavat aikaisemmin, ja jotkut kehossa tapahtuvat muutokset yllättävät heidät jo nuorena.

Yksi näistä muutoksista on emättimen kuivuus. Se on kuitenkin tilanne, jota voi esiintyä missä iässä tahansa, ja sitä voidaan hoitaa ja seurata ilman ongelmia. Ei ole syytä epätoivoon.

On olemassa erilaisia käytännöllisiä ratkaisuja, kuten vesipohjaisten liukuvoiteiden käyttö tai lääkärin määräämä hormonikorvaus. Älä kuitenkaan leimaa itseäsi ympärilläsi kuulemillasi ilmaisuilla, kuten “olen kuiva!”.

Voit nauttia kivuttomasta ja nautinnollisesta läheisyydestä.

Lopeta sietäminen ja kärsiminen, mutta älä lopeta haluamasi asioiden tekemistä näiden oireiden vuoksi. Seksielämäsi ei ole ohi. Itsestäsi huolehtiminen on avain seksuaalisuutesi täysipainoiseen elämiseen 40. ikävuoden jälkeen!

Lue lisää: Aististimulaatio: seksuaalista nautintoa aistien kautta

Seksuaalisuus 40. ikävuoden jälkeen: matka jatkuu

Tällä voimaantumisen matkalla juhlimme kehomme jokaista osaa, kokemuksia ja valintoja. Hyväksymme itserakkauden seksuaalisuutemme vankaksi perustaksi.

On aika tunnustaa, että kehosi, raskausarvet, vulvan väri, ylimääräiset kilot ja rypyt ovat merkkejä. Merkkejä elämästäsi, jälkiä historiastasi. Nyt saa jo riittää se ajatus, että nautinto ja seksuaalisuus ovat arvokkaita vain, jos olemme nuoria ja jos meillä on “täydellinen” vartalo.

Lopetetaan tämä valhe.

Olkaamme rohkeita nauttimaan aistillisuudestamme ilman rajoituksia. Rakkaat lukijani, seuraajani, ystäväni: seksuaalisuus 40. ikävuoden jälkeen on ihana matka täynnä mahdollisuuksia. Olemme keskellä elämäämme.

Tutki, lue, innovoi, uskalla sisällyttää uusia tuntemuksia. Kokeile leluja, pukeudu. Ehdota jotain uutta kumppanillesi, koskettele itseäsi enemmän, rentoudu, päästä irti ennakkoluuloista.

Mitä vielä odotat? Kenenkään ei tarvitse antaa sinulle lupaa. Olet ainoa, joka asettaa rajoituksia sinun seksielämällesi.

40 ei ole loppu. Päinvastoin, se voi olla alku jollekin uudelle, erilaiselle ja jännittävälle. Se, miten elät tai nautit seksuaalisuudestasi, on sinusta itsestäsi kiinni. Se ei riipu iästäsi, vaan sielusi halusta, joka on ikuinen.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.