Säännöllisen kurkunsyönnin hyödyt

elokuu 22, 2019
Kurkun nauttiminen aterioilla säännöllisesti on ihmisen terveydelle hyödyksi, ja tämä vaikutus johtuu pääasiassa siitä, että kurkussa on runsaasti vettä. Kurkku sisältää vain vähän kaloreita, mikä on suureksi avuksi painonpudotuksen tehostamisessa.

Sen lisäksi, että saat kurkusta runsaasti vettä ja mineraaleja, säännöllisen kurkunsyönnin hyötyinä on sen kehoa puhdistava vaikutus. Lisäksi tämä kasvi muun muassa tehostaa kehon vastustuskykyä.

Vaikka suurin osa ihmisistä ajattelee, että kurkku on kasvis, itse asiassa tämä tuttu vihreä ruoka onkin hedelmä, joka kuuluu samaan perheeseen kuin cantaloupe-meloni, kurpitsa ja vesimeloni. Kurkulla on kuitenkin hiukan kitkerä maku, ja siten sitä lisätään yleensä salaatteihin ja muihin vastaaviin ruokiin, eikä esimerkiksi hedelmiä sisältäviin jälkiruokiin.

Nyt kerromme, miksi on terveellistä sisällyttää kurkkua ruokavalioon säännöllisesti. Sitä kannattaa ensinnäkin ehdottomasti nauttia kuoren kanssa, sillä tässä on runsaasti kuitua. Tämä tarkoittaa, että kuori voi lievittää vatsan epämukavuutta, kuten esimerkiksi närästystä ja ruoansulatusprosessiin yhteydessä olevaa raskasta oloa.

Säännöllisen kurkunsyönnin positiiviset vaikutukset kehossa

viipaloidut kurkut

Kuten sanottu, kurkussa ei ole juurikaan kaloreita, sillä se sisältää pääosin vettä. Siinä on vain 13 kaloria 100 grammassa, ja sen painosta 97 % on nestettä.

Se sisältää vain vähän hiilihydraatteja, mutta runsaasti A-, B-, C- ja D-vitamiineja sekä hyvän annoksen mineraaleja, kuten esimerkiksi rautaa, kaliumia, fosforia, kalsiumia sekä magnesiumia.

Lue aiheesta lisää: Kurkkumehun 6 terveyshyötyä

Lisäksi kurkussa on runsaasti kuitua, joten sen nauttiminen usein on loistava apu painonpudotuksessa. Koska siinä on runsaasti ravinteita, se on taatusti hyväksi ihmiselle monella tapaa.

Säännöllisen kurkunsyönnin monenlaiset hyödyt

Vaikutukset ihon terveydelle

Kurkkua käytetään usein erilaisissa hoidoissa, joiden tarkoituksena on kohentaa kasvojen ulkonäköä. Kurkkuviipaleet silmien päällä onkin kaikille tuttu klassikkohoito!

Kurkun kuoressa on runsaasti C-vitamiinia ja kahvihappoa. Nämä mikroravinteet auttavat vähentämään tulehdustilaa, lievittävät ihon ärtyneisyyttä sekä pitävät ihon yleisesti ottaen kauniimpana ja terveempänä.

kurkkua silmille

Siksi kurkkua käytetään usein monen tyyppisissä ihon ja silmänympärysten hoitoon tarkoitetuissa voiteissa. Lisäksi tämä tuote auttaa myös torjumaan ihon sairauksia, kuten esimerkiksi psoriasista, ekseemaa ja aknea.

Kurkun kuorta voidaan nauttia vaikkapa smoothien osana veden ja sitruunan kera, sillä se toimii näin kehoa puhdistavasti ja myrkkyjä poistaen.

Kurkunsyönnin hyödyt kehon kudoksille

Tämä luonnontuote sisältää runsaat määrät ainesosaa, joka tunnetaan piidioksidina. Tämä tekijä pystyy vahvistamaan ja uudistamaan kudoksia tehokkaasti.

Kurkunsyönnin avulla voit vahvistaa lihaksia, rustoa, jänteitä, luita ja nivelsiteitä terveellisellä tavalla – siksi tämä kasvis (tai kuten sanottu, oikeammin hedelmä) on loistava lisäys aterioihin meille jokaiselle.

Sydän- ja verenkiertojärjestelmän tehostaminen

Edellä mainittujen hyötyjen lisäksi kurkku on avuksi sydämelle. Se nimittäin sisältää mineraaleja, kuten esimerkiksi magnesiumia, kaliumia ja kuitua, jotka voivat olla hyvä apu sydämen ja verenkierron terveydelle.

Nämä mikroravinteet edistävät verenkiertoa, ja siten ne auttavat vähentämään korkean verenpaineen ja sen tuomien vakavien haittojen riskiä.

Kurkun hyödyt ruoansulatukselle

Koska kurkussa on runsaasti vettä, kuitua, magnesiumia ja kaliumia, sen nauttiminen säännöllisesti voi auttaa vähentämään närästystä ja raskasta oloa.

Muista kuitenkin, että näitä mineraaleja on pääasiassa kuoressa, joten kurkkua ei kannata juurikaan syödä ilman kuorta.

Lue aiheesta lisää: 7 syytä ottaa kurkkumehu mukaan ruokavalioosi

Samoin kurkun hyötyihin terveydelle kuuluu sen erinomainen kehon nestettä poistava vaikutus, ja tällä tavalla se auttaa poistamaan rasvoja, joita on kertyneinä kudoksissa. Näin kehoon ei pääse kertymään ylimääräistä nestettä.

Kurkku toimii kehon suojelijana

Tiesitkö, että kurkku vaikuttaa ihmisen elimistössä myös siten, että se tarjoaa suojaa mahdollisesti haitallisilta ulkoisilta tekijöitä? Tässä siis yksi hyvä lisäsyy alkaa nauttia kurkkua hyvin usein!

Ensinnäkin kurkku korjaa vatsan ja suoliston limakalvoa, ja se poistaa kehosta myrkyllisiä aineita.

Kurkku myös auttaa parantamaan vastustuskykyä, sillä se sisältää runsaasti B-vitamiineja. Se tarjoaa myös C-vitamiinia, joka vähentää vaaraa vilustumisesta ja edistää parantumisen prosessia.

Lopuksi mainittakoon vielä sellainen hyöty, että kurkku antaa suojaa myrkyllisiltä tekijöiltä, joita saattaa olla läsnä ruoassasi ja ympäristössäsi.

Milloin kurkkua ei kannata nauttia?

Huolimatta kaikista mainitsemistamme hyödyistä, joskus tosiaankin on tilanteita, jolloin kurkun nauttimista ei suositella, ainakaan suurissa määrissä. Siinä on nimittäin ainesosaa, joka tunnetaan nimellä kukurbitasiini, ja tämä voi aiheuttaa ilma- ja ruoansulatusvaivoja, mikäli sitä syödään erittäin runsaasti. Ja koska kurkku poistaa nestettä tehokkaasti, se voi äärimmäisissä olosuhteissa aiheuttaa nestehukkaa.

Niinpä, kuten kaikkien muidenkin ruokien kohdalla, olivat ne sitten terveellisiä taikka epäterveellisiä, myös kurkkua tulee nauttia kohtuudella. Nauti sitä kuitenkin säännöllisesti, niin saat siitä paljon hyötyjä kehollesi!

  • Ji, L., Gao, W., Wei, J., Pu, L., Yang, J., & Guo, C. (2015). In vivo antioxidant properties of lotus root and cucumber: A pilot comparative study in aged subjects. Journal of Nutrition, Health and Aging. https://doi.org/10.1007/s12603-015-0524-x
  • Kumar, D., Kumar, S., Singh, J., Narender, Rashmi, Vashistha, B. D., & Singh, N. (2010). Free Radical Scavenging and Analgesic Activities of Cucumis sativus L. Fruit Extract. Journal of Young Pharmacists. https://doi.org/10.4103/0975-1483.71627
  • Heidari, H., Kamalinejad, M., Noubarani, M., Rahmati, M., Jafarian, I., Adiban, H., & Eskandari, M. R. (2016). Protective mechanisms of Cucumis sativus in diabetes-related models of oxidative stress and carbonyl stress. BioImpacts. https://doi.org/10.15171/bi.2016.05
  • Cucumbers. (n.d.). whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=42