Logo image
Logo image

Säädettävä mahapanta: käyttötarkoitus ja hyödyt

2 minuuttia
Säädettävän mahapannan asettamiseen laparoskopiassa ei juuri liity leikkauksen jälkeisiä komplikaatioita, koska tavallisesti arpeutumisen ja infektioiden kanssa ei esiinny ongelmia.
Säädettävä mahapanta: käyttötarkoitus ja hyödyt
Kirjoittanut Leonardo Biolatto
Viimeisin päivitys: 15 joulukuuta, 2022

Säädettävä mahapanta on täytettävä silikoninen panta, joka asetetaan mahalukun yläosan ympärille. Se on tarkoitettu liikalihavuuden hoitoon ja sen tehtävänä on vähentää syödyn ruoan määrää niin, että ihminen laihtuisi.

Liikalihavuus on krooninen sairaus, joka voi johtua monista eri tekijöistä. Siinä ei ole kyse vain oikeaoppisesta ruokavaliosta, vaan se vähentää myös eliniänodotetta ja lisää monien muiden sairauksien, kuten diabeteksen, riskiä.

Sairaalloisen ylipainon hoito pelkästään ruokavaliolla ei aina toimi ja auta hillitsemään kaikkia muita tämän sairauden ongelmia pitkällä aikavälillä. Tästä syystä joissakin tapauksissa suositellaan tällaista leikkausta. Säädettävää mahapantaa ei aseteta vain laihtumisen ja ihannepainon saavuttamisen vuoksi, vaan sen tarkoituksena on myös parantaa sairaalloisten lihavien ihmisten terveyttä.

Tässä artikkelissa kerromme, millainen säädettävä mahapanta on ja kuinka se asetetaan.

Mikä on säädettävä mahapanta?

Säädettävä mahapanta asetetaan laparoskopiassa. Kirurgi työntää sen sisään hyvin pienen viillon kautta käyttäen apunaan instrumenttia, jonka avulla voi myös nähdä vatsan sisälle.

Leikkausviillon tekemisen jälkeen mahalaukkuun asetetaan tämä elastinen panta. Se toimii siellä vyön tavoin puristaen mahalaukun ylempää osaa pienemmäksi. Näin vain tietty määrä ruokaa mahtuu mahalaukkuun.

Säädettävä mahapanta myös hidastaa ruoan kulkua suolistoon. Parasta tässä menetelmässä on se, että se on kumottavissa. Lääkäri voi säätää sitä milloin vain ilman leikkausta.

Some figure

Mitkä ovat säädettävän mahapannan hyödyt?

Kyseessä on siis laparoskooppinen toimenpide, joka ei vaadi vatsan auki leikkaamista tai muitakaan invasiivisia toimenpiteitä. Mahalaukkua ei myöskään tarvitse anatomisesti muokata. Lisäksi säädettävä mahapanta on kumottavissa oleva toimenpide.

Yksi säädettävän mahapannan hyödyistä on se, että se auttaa vähentämään muita sairaalloiseen lihavuuteen liittyviä terveysongelmia. Se on hoito, joka tulee yhdistää terveellisiin elämäntapoihin. Oikeaoppinen ruokavalio ja liikunta ovat keskeisiä vaatimuksia hoidon onnistumiseksi.

Säädettävä mahapanta lisää kylläisyyden tunnetta, mikä auttaa potilasta lopettamaan ruoan ajattelun. On arvioitu, että se auttaa potilaita pudottamaan noin puolet liikapainostaan.

Potilas pääsee kotiin muutaman tunnin kuluttua kirurgisesta toimenpiteestä. Leikkauksen jälkeistä kipua ei juuri esiinny. Infektion tai huonon paranemisen riski on minimaalinen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: 6 liikalihavuuden tyyppiä

Säädettävän mahapannan haitat

Tähänkin toimenpiteeseen liittyy joitakin haittoja pitkällä aikavälillä, erityisesti hyvin vakavasti liikalihavien ihmisten kohdalla. Säädettävä mahapanta voi nimittäin luiskahtaa pois paikaltaan ja johtaa taas mahalaukun tilavuuden kasvuun.

Lisäksi monissa tutkimuksissa mahapanta on yhdistetty gastroesofageaaliseen refluksiin ja esofagiittiin. Potilaiden on oltava tietoisia myös siitä, että painonpudotus on tässä hitaampaa kuin muiden toimenpiteiden kanssa.

Mahapannan asettamisen jälkeen seuraa sopeutumisvaihe, jonka aikana monet potilaat kokevat pahoinvointia ja oksentelua. Tämä korostaa entisestään tarvetta kontrolloida kaikkea mitä potilas syö ja juo.

Some figure

Kuinka säädettävä mahapanta poikkeaa muista menetelmistä?

Sairaalloista lihavuutta voidaan hoitaa myös muilla menetelmillä, joista yksi on mahalaukkuun asetettava pallo. Se täyttyy liuoksella ja pienentää mahalaukun tilavuutta lähes puolella.

Pallo asetetaan tyypillisesti nenän ja ruokatorven kautta, ja se kestää mahalaukussa tavallisesti noin kuusi kuukautta. Tämäkin hoito edellyttää muutosten tekemistä ruokailutottumuksiin.

Mahalaukun hihatypistys puolestaan on jossain määrin monimutkaisempi menetelmä. Siinä mahalaukkua kavennetaan potilaan ollessa nukutettuna.

Saatat pitää myös tästä artikkelista: Lapsuusiän lihavuus on vakava ongelma

Yhteenveto

Säädettävän mahapannan paikalleen asettaminen on kirurginen toimenpide, joka auttaa sairaalloisen ylipainon hoidossa. Se ei ole kuitenkaan sellainen ratkaisu, jonka jälkeen ihminen voi jatkaa huoletta entisiä ruokailutottumuksiaan. Se toimii parhaiten yhdistettynä oikeaoppiseen ruokavalioon, liikuntaan ja täydelliseen asenteenmuutokseen potilaan osalta.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Morales, C. A., Alexis Sánchez, J., David Sánchez, B., Vergnaud, J. P., Vásquez, J., & Toro, J. P. (n.d.). Relación entre gastrectomía de tipo manga y reflujo gastroesofágico. Retrieved from http://www.scielo.org.co/pdf/rcci/v31n2/v31n2a7.pdf
  • Bandas gástricas – Centro Avanzado de Obesidad | Clínica Alemana de Santiago. (n.d.). Retrieved July 24, 2019, from https://portal.alemana.cl/wps/wcm/connect/Internet/Home/medicos-y-especialidades/Centro+Avanzado+de+Obesidad/Bandas+gastricas
  • Banda gástrica ajustable. (n.d.). Retrieved July 24, 2019, from https://www.sanitas.es/sanitas/seguros/es/particulares/biblioteca-de-salud/dieta-alimentacion/adelgazar-sobrepeso/banda-gastrica-ajustable.html
  • Balón gástrico, banda gástrica, bypass gástrico: lo que la ciencia dice de las “operaciones para adelgazar” (n.d.). Retrieved July 24, 2019, from https://www.xatakaciencia.com/salud/balon-gastrico-banda-gastrica-bypass-gastrico-lo-que-la-ciencia-dice-de-las-operaciones-para-adelgazar

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.