Logo image
Logo image

Kaksi ruokaa, jotka kannattaa jättää pois ruokavaliosta vähentääksesi turvotusta ja laihduttaaksesi

3 minuuttia
Jotkut elintarvikkeet kannattaisi poistaa ruokavaliosta turvotuksen vähentämiseksi ja painon pudottamiseksi. Kerromme kahdesta tällaisesta ruoasta.
Kaksi ruokaa, jotka kannattaa jättää pois ruokavaliosta vähentääksesi turvotusta ja laihduttaaksesi
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Viimeisin päivitys: 24 maaliskuuta, 2023

On olemassa useita ruokia, erityisesti kaksi, joita tulisi vähentää tai jättää pois ruokavaliosta turvotuksen vähentämiseksi ja painon pudottamiseksi. Syy niiden syrjään jättämiseksi piilee kehittyneissä glykaation lopputuotteissa (advanced glycation end-product, AGE).

AGE:t muodostuvat veressä joidenkin elintarvikkeiden nauttimisen jälkeen, mutta niitä voi olla myös tuotteissa, jotka on valmistettu jollain tietyllä tavalla kulutukseen. Näitä tulehduksellisia yhdisteitä löytyy tavallisista ruoista länsimaisessa ruokavaliossa, joka on täynnä ultraprosessoituja ruokia ja hiilihydraatteja.

Ne eivät liity pelkästään tulehdukseen ja painonnousuun, vaan myös sydän- ja verisuonisairauksiin sekä ruoka-aineallergioihin.

Lue eteenpäin, sillä aiomme paljastaa, mitkä ovat nämä kaksi ruokaa. Annamme myös tieteellisiä yksityiskohtia, jotka on saatu selville näitä yhdisteitä tutkittaessa.

Vähennä tulehdusta ja laihduta vähentämällä tai poistamalla nämä kaksi ruokaa

Vähentämällä rasvaisen lihan ja maitotuotteiden kulutusta huomaat tulehduksen vähenemisen kehossasi. Tämän seurauksena paino putoaa.

Tämän vahvistaa Obesity, Science & Practice -lehdessä julkaistu tutkimus, jonka mukaan pääasiassa kasviperäisen ruokavalion noudattaminen vähentää kehittyneitä glykaation lopputuotteita 79 %. Toisaalta tutkimuksessa korostetaan, että säännölliset tuoretta lihaa ja maitoa sisältävät ateriat vähentävät myös näiden yhdisteiden esiintymistä, mutta vain 15 %.

“Pelkästään siirtyminen rasvaisesta lihasta ja maitotuotteista vähärasvaiseen kasvipohjaiseen ruokavalioon vähensi merkittävästi kehittyneiden glykaation lopputuotteiden määrää.”

-Kahleova et al. (2022)

Tutkijat selittävät, että AGE-yhdisteitä löytyy korkeampina pitoisuuksina eläinperäisissä elintarvikkeissa. Kasvipohjaisten ruokien valitseminen siis edistää terveyttä, erityisesti siksi, että AGE:t vaikuttavat metabolisen terveyden markkereihin. Siksi kahden mainitun ruoan vähentäminen muiden termisesti aggressiivisten valmisteiden ohella parantaa insuliiniherkkyyttä (suojatekijä diabetesta vastaan).

Some figure
Erittäin rasvainen liha voi stimuloida AGE-yhdisteiden muodostumista aineenvaihdunnan tuotteena.

Saatat nauttia myös tästä artikkelista: Tulehdusta lisäävät ruoat ja niiden riskit

Miksi AGE:t saavat aikaan tulehdusta?

Tutkijat ovat tarkentaneet, että AGE:t aiheuttavat kehossa tulehdusta ja edistävät painonnousua, kun proteiini tai rasva yhdistyvät verenkierrossa olevaan glukoosiin. Juuri tässä vaiheessa ne aiheuttavat tulehduksen lisäksi oksidatiivista stressiä.

Tämä viimeinen tekijä laukaisee kroonisten sairauksien, kuten 2-tyypin diabeteksen ja ääreisvaltimotaudin, puhkeamisen. Tutkimus korostaa, että tilanne on vielä vaarallisempi, jos metabolisesta oireyhtymästä kärsivä henkilö nauttii kahta edellä mainittua ruokaa, koska AGE:iden tuotanto tulee paljon aktiivisemmaksi.

Tämä päätelmä saatiin analysoimalla 244 osallistujaa, jotka jaettiin kahteen ryhmään. Ensimmäinen ryhmä söi kasvipohjaista vähärasvaista ruokavaliota, kun taas toisen ryhmän ruokavalio ei muuttunut.

Tutkimus kesti 16 viikkoa, jonka aikana potilaat analysoitiin. Heille tehtiin valvontatoimenpiteitä koskien kehokoostumusta, rasva- ja lihassuhteita sekä verikokeita insuliiniresistenssin tason tunnistamiseksi.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Ruokavalion vaikutus tulehduksellisessa suolistosairaudessa

Valkoinen liha on yksi niistä kahdesta ruoasta, jotka tulisi jättää pois ruokavaliosta

Monien yllätykseksi niiden elintarvikkeiden joukossa, joita pitäisi vähentää (liha ja maitotuotteet), on valkoinen eläinperäinen proteiini. Tätä on aina pidetty yhtenä terveellisimmistä proteiineista.

Tutkimuksessa kuitenkin todettiin, että valkoisen lihan vähentäminen on erittäin tärkeää, koska se vastasi 59 % lihansaannin AGE:sta. Vertailun vuoksi muiden eläinproteiinin lähteiden, kuten jalostetun lihan, osuus oli vain 27 prosenttia.

Some figure
Vaikka valkoista lihaa suositaan punaisen lihan sijaan, se muodostaa myös AGE:ita.

Muita AGE:n kielteisiä vaikutuksia terveyteen

Muut tutkimukset, jotka ovat keskittyneet AGE:n haitallisiin terveysvaikutuksiin, osoittavat, että näiden komponenttien saannilla diabeetikoiden ja kroonista munuaissairautta sairastavien kohdalla vaikutus on vieläkin suurempi.

Toisaalta AGE:iden ja sairauksien, kuten muistin heikkenemisen, munasarjojen monirakkulaoireyhtymän, haavojen paranemisen, parodontiitin, erektiohäiriön, obstruktiivisen uniapnean, Alzheimerin ja skitsofrenian, välistä yhteyttä on käsitelty.

Kehittyneiden glykaation lopputuotteiden rooli syövässä ei ole vähäinen. Vuoden 2020 tutkimuksen mukaan nämä yhdisteet ovat vuorovaikutuksessa ihmiskehon RAGE-nimisten reseptorien kanssa, jotka pystyvät aktivoimaan muita solujen pahanlaatuiseen transformaatioon liittyviä aineita.

Yhä useammat tutkimukset pyrkivät siis paljastamaan, miksi diabetes- ja syöpätapaukset ovat nousussa maailmassa. Yhteys voi olla ravitsemuksessa. AGE:t voivat olla osasyyllisiä molempiin patologioihin.

Siksi ruokavalion ja elämäntapojen muuttaminen kehittyneiden glykaation lopputuotteiden vähentämiseksi on kriittinen askel. Painonpudotuksen lisäksi se voi ehkäistä sairauksia.

Mainitun tutkimuksen mukaan potilaat, jotka vähensivät lihaa ja maitotuotteita (korkea rasvaprosentti) ruokavaliossaan, onnistuivat laihtumaan noin puoli kiloa tutkimuksen aikana.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Dariya, B., & Nagaraju, G. P. (2020). Advanced glycation end products in diabetes, cancer and phytochemical therapy. Drug Discovery Today25(9), 1614-1623.
  • Hana Kahleova,Tatiana Znayenko-Miller,Jaime Uribarri,Richard Holubkov,Neal D. Barnard. Dietary advanced glycation products and their associations with insulin sensitivity and body weight: A 16-week randomized clinical trial. Obesity Science and Practice. 2022. Doi: https://doi.org/10.1002/osp4.646
  • Prasad C, Davis KE, Imrhan V, Juma S, Vijayagopal P. Advanced Glycation End Products and Risks for Chronic Diseases: Intervening Through Lifestyle Modification. Am J Lifestyle Med. 2017 May 15;13(4):384-404. doi: 10.1177/1559827617708991. PMID: 31285723; PMCID: PMC6600625.
  • Wang M, Yang Y, Liao Z. Diabetes and cancer: Epidemiological and biological links. World J Diabetes. 2020 Jun 15;11(6):227-238. doi: 10.4239/wjd.v11.i6.227. PMID: 32547697; PMCID: PMC7284016.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.