Logo image
Logo image

Rohtosammakonputken hyödyt iholle

3 minuuttia
Rohtosammakonputki on kasvi, joka on lempeä iholle. Sillä on hyödyllisiä ominaisuuksia lääkinnällisistä esteettisiin hoitoihin.
Rohtosammakonputken hyödyt iholle
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Rohtosammakonputki, joka tunnetaan myös nimellä Gotu kola, on yleinen kosmetiikan raaka-aine. Vaikka sitä on käytetty jo muinaisista ajoista asti, lääke- ja kauneusteollisuudessa kasviin liitettyjä ominaisuuksia on laajennettu, mikä mahdollistaa sen käytön ihoystävällisissä rutiineissa.

Tällä sarjakukkaiskasveihin kuuluvalla, Aasiasta kotoisin olevalla yrtillä on erinomainen maine ikääntymistä torjuvana hoitona, kuten kerrotaan Teksasin yliopiston julkaisussa.

Tämä kasvi lupaa suotuisia vaikutuksia eri ihosairauksia vastaan. Poimitaanpa totuus myyttien joukosta.

Mikä on rohtosammakonputki ja mitä ominaisuuksia sillä on?

Rohtosammakonputki on kasvi, jolla on vihreät lehdet ja punertavanvalkoiset kukat. Se kasvaa kosteissa maaperissä. Se on monikäyttöinen yrtti, sillä sitä voi kokeilla salaateissa, juoda siirappina, käyttää saippuoissa tai levittää voiteena.

Rohtosammakonputki eli Gotu kola on keskenen komponentti pienten haavojen, psoriaasin, palovammojen ja keloidien hoidossa. Advances in Dermatology and Allergy –lehdessä lisätään, että siitä on apua myös muihin vaivoihin lähes kaikilla ihotypeillä.

Nämä ominaisuudet ovat peräisin sen A-, B1-, B2- ja C-vitamiinipitoisuudesta. Siinä on runsaasti kversetiiniä, eteerisiä öljyjä, astragaliinia, kasvisteroleja ja flavonoideja.

Se sisältää asiatikosidia, madecassosidea, terminolosidia ja rasvahappoja. Se sisältää myös liima-aineita, resiinejä, alkaloideja, saponiineja ja vapaita aminohappoja.

Rohtosammakonputken kemiallinen koostumus vaihtelee maantieteellisestä alueesta riippuen.

Rohtosammakonputken hyödyt iholle

Kansanlääkinnässä, kuten Ayurvedassa ja kosmetologiassa, todetaan tämän itämaisen kasvin paikallinen teho. Tähän yrttiin oon liitetty seuraavat vaikutukset.

Lue lisää täältä: Ayurveda-ruokavalio ja sen terveyshyödyt

Kosteuttava

Voiteet, joissa on 5 % Gotu kolaa, pitävät ihon kosteutettuna. Näin tämä aasialaisyrtti kosteuttaa, ravitsee, rauhoittaa ja pehmittää ihoa.

Some figure
Kosteutus on avainasia ihonhoidossa. Rohtosammakonputkea sisältävät voiteet voivat auttaa tässä.

Parantava

Tämä kasvi estää arpien tulehtumisen. Se stimuloi epitelisaatiota, joka puuttuu ihon fibroblastien aktivoitumiseen. Tästä johtuu sen hyöty leikkaushaavojen, palovammojen ja auringonpolttamien häivyttämisessä tai minimoimisessa.

Rohtosammakonputken hyödyt iholle: antioksidantti

Rohtosammakonputki suojaa soluja vapailta radikaaleilta, mistä on hyötyä herkälle iholle. Tämä ominaispiirre nopeuttaa solujen uudistumista, erityisesti ikääntyneellä tai ankarille ympäristöolosuhteille altistuvalla iholla.

Ryppyjen ja läiskien ehkäisy

Yksi tämän yrtin arvostetuimmista hyödyistä on verenkierron paraneminen, mikä tuo soluille enemmän ravintoaineita ja happea. Se ehkäisee läiskien muodostumista, viivyttää ryppyjen ilmaantumista ja tehostaa kollageenisynteesiä.

Ei ole yllättävää, että sitä pidetään trendikkäänä raaka-aineena anti-aging -kosmetiikassa, kuten osoitetaan Yhdysvaltain kansallisen lääketieteen kirjaston julkaisemassa artikkelissa.

Lue lisää täältä: Mistä rypyt johtuvat ja voidaanko niitä ehkäistä?

Verisuonten supistaja

Gotu kolalla on verisuonia supistava vaikutus. Näin se vahvistaa suonia ja auttaa ehkäisemään laskimoiden vajaatoimintaa.

Torjuu selluliittia

Espanjan Dermatologian ja venerologian akatemia mainitsee rohtosammakonputken yhtenä sellaisena aineena, joka vaikuttaa sidekudokseen vähentäen selluliittiaTämä yrtti edistää kimmoisuutta ja kiinteyttä, jolloin ihoon ei ilmesty myöskään venymäjälkiä.

Vähentää silmäluomien tulehdusta

Tämä itämäinen kasvi vähentää tulehdusta kehon herkissä osissa, kuten silmäluomissa. Sillä kostutetut ihopyyhkeet ovat kätevä vaihtoehto blefariittiin eli silmäluomen tulehdukseen, kuten kerrotaan Espanjan Información Terapéutica del Sistema Nacional de Salud –tiedotteessa.

Some figure
Rohtosammakonputki voi auttaa silmäluomen tulehdukseen.

Antibakteerinen ja sieniä tappava

Tätä kasvia sisältävät tuotteet toimivat bakterisideinä ja fungisideinä. Ne sopivat optimaalisesti akneen taipuvaiselle tai sieni-infektioista kärsivälle iholle.

Rohtosammakonputkea sisältävät ihonhoitotuotteet

Ominaisuuksiensa vuoksi tämä sarjakukkaisiin kuuluva yrtti on arvokas vaikuttava ainesosa kosmetiikassa, ja sitä on muun muassa aurinkorasvoissa, jalkarelaksanteissa, kasvovesissä, vartalovoiteissa ja herkälle päänahalle tarkoitetuissa shampoissa.

Käyttötavasta ja -tarkoituksesta riippuen voidaan nostaa esiin seuraavat:

  • Voiteet kosteuttavat syvältä lisäten ihon kestävyyttä ja palauttaen sen suojaavan kyvyn.
  • Seerumit tunkeutuvat syvimpiin kerroksiin palauttaen kudosten luontaisen kimmoisuuden ja kiinteyden.
  • Öljyt puolestaan parantavat haavat nopeasti ja palauttavat virkeyden kuivalle iholle.

Lue lisää täältä: Jogurtti-sitruunanaamio on ällistyttävän tehokas ihohoito

Liittyykö rohtosammakonputken paikalliseen käyttöön mitään riskejä?

Yleinen tapa käyttää Gotu kolaa iholla on kosmetiikan, voiteiden ja salvojen kautta. Käytitpä sitä sairauteen tai esteettisenä hoitona, noudata lääkärin määräystä välttäen sen ylenpalttista käyttöä.

Offarm –lehden raportoimassa tutkimuksessa korostetaan, että paikallinen käyttö on hyvin siedettyä ja että yliherkkyydestä raportoidaan harvoin. On kuitenkin suositeltavaa käyttää sitä varoen, jotta komplikaatioita ei esiinny.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Alonso M José. Centella asiática. Una planta con historia e interesantes propiedades. Offarm. Vol. 28. Núm. 5. España; 2009. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-centella-asiatica-una-planta-con-13139754
  • Barberá Loustaunau E, Vázquez Castro F. Tratamientos tópicos oculares: revisión. Información terapéutica. Vol. 33. Núm. 3. Sistema Nacional de Salud. España; 2009. https://www.sanidad.gob.es/biblioPublic/publicaciones/recursos_propios/infMedic/docs/vol33_3TratTopOculares.pdf
  • Brzezińska M, Bylka W, Studzińska-Sroka E, Znajdek-Awizeń P. Centella asiática en cosmetología. Avances en dermatología y alergias. Polonia; 2013. https://www.mendeley.com/catalogue/1e8c0e96-4dd9-3098-b83a-ed1ec7a0a9f0/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B61d712f9-ac03-4d10-83f1-5dec369c526c%7D
  • González Stuart A. Gotu Kola. Herbal Safety. The University of Texas at El Paso. Estados Unidos. https://www.utep.edu/herbal-safety/hechos-herbarios/hojas-de-datos-a-base-de-hierbas/gotu-kola.htm
  • Paramesh R, Sharma Datta H. Tendencias en envejecimiento y cuidados de la piel: conceptos ayurvédicos. Journal of Ayurveda and Integrative Medicine. Vol. 1. Núm. 2. pp. 110-113. National Library of Medicine. Estados Unidos; 2010. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3151377/
  • Roo E. Celulitis, lo último para combatirla. Academia Española de Dermatología y Venereología. España; 2009. https://aedv.es/comunicacion/notas-de-prensa/celulitis-lo-ultimo-para-combatirla/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.