Logo image
Logo image

Robotti-imurin hyvät ja huonot puolet

4 minuuttia
Robotti-imureita on jo käytössä miljoonissa kodeissa. Se, mikä muutama vuosikymmen sitten oli vain utopistinen haave, on nyt arkipäivää. Tutustu robotti-imurin hyviin ja huonoihin puoliin.
Robotti-imurin hyvät ja huonot puolet
Kirjoittanut Jonatan Menguez
Viimeisin päivitys: 11 kesäkuuta, 2023

Teknologian kehittyminen robotiikan alalla on yksi viime vuosikymmenten silmiinpistävimmistä ilmiöistä. Ihmiskunta on jo vuosia pohtinut tätä kehitystä yksinkertaistaakseen jokapäiväisiä tehtäviä. Yksi ensimmäisistä kodin sisälle otetuista laitteista oli robotti-imuri.

Niiden käyttö yleistyy päivä päivältä, ja nyt on saatavilla malleja kaikkiin budjetteihin. On kuitenkin hyvä tietää laitteen edut ja haitat ennen sellaisen hankkimista.

Ei ole epäilystäkään siitä, että automatisointi, työmäärän väheneminen ja ajansäästö ovat erittäin haluttuja asioita elämässä. Mutta kuten kaikissa kodinkoneissa, myös robotti-imureissa on joitakin haittoja, jotka on otettava huomioon.

Mikä on robotti-imuri ja miten se toimii?

Robotti-imuri on yleensä pyöreä tai D-kirjaimen muotoinen laite, joka imuroi itsenäisesti lian lattialta. Sisäisen akkunsa ansiosta se ei ole riippuvainen jatkuvasta sähkövirrasta, ja siinä on integroituja puhdistusohjelmia, joiden avulla se toimii itsenäisesti.

Imurin liike perustuu antureihin, jotka tunnistavat navigointialueet, esteet ja pinnat. Imurissa on yleensä kaksi harjaa, sivuharja ja pyörivä harja. Mallista riippuen pyörivät harjat saattavat ulottua jopa vaikeisiin kulmiin. Mitä kehittyneempää niiden tekniikka on, sitä enemmän niitä voidaan ohjata sovelluksilla omasta tietokoneesta tai älypuhelimesta.

Uusimmissa malleissa on tekoäly, joka tekee niistä tehokkaampia pintojen ja esteiden tunnistamisessa. Niissä voi olla myös integroitu hankaustoiminto. Vaikka ne eivät vielä korvaa ihmisen tekemää suursiivousta, nämä laitteet menestyvät yhä paremmin, koska ne säästävät aikaa ja energiaa viikottaisessa perussiivouksessa.

Lue tämäkin: 7 tapaa tehdä kotitekoinen ilmankuivain

Robotti-imurin kehitys

Sähköinen pintojen puhdistus alkoi 1900-luvun alussa ensimmäisistä markkinoille tulleista imureista. Aluksi ne oli tarkoitettu teollisuuskäyttöön, mutta myöhemmin niistä tuli yhä menestyneempiä kodinkoneina.

Tekniikan kehittyminen johti itsenäisten mallien kehittämiseen 1980-luvulla. Ensimmäinen tämäntyyppinen laite oli Electroluxin Trilobite, joka esiteltiin vuonna 1996. Todellinen kaupallinen menestys oli kuitenkin vasta iRobotin Roomba, joka lanseerattiin vuonna 2002.

Siitä lähtien alkoi kiista eri valmistajien ja mallien välillä. Varhaisissa prototyypeissä oli lukuisia puutteita esteiden tunnistamisessa, joten oli tavallista, että ne törmäsivät seiniin ja pylväisiin tai putosivat alas portaita.

Asteittaisten parannusten ja edullisempien versioiden lanseeraamisen myötä robotti-imurista on tullut tuhansien käyttäjien suosima kodinkone ympäri maailmaa. Kansainvälisen robotiikkaliiton julkaisemien lukujen mukaan näiden kotikäyttöön tarkoitettujen laitteiden myynti kasvoi 5 prosenttia vuonna 2020.

Some figure
Imurien kaupallinen maailma on valtava, ja nykyään voit valita perinteisistä imureista robotti-imureihin.

Robotti-imureiden edut

Autonomisilla imurointilaitteilla on useita etuja, kuten menneisyyden prototyypeissä kuviteltiin. Nykyään ne ovat todellisuutta, jonka monet ihmiset valitsevat helpottaakseen jokapäiväisiä tehtäviä.

Säästää aikaa ja vaivaa

Tämän laitteen ilmeisin etu on siivouksessa säästetty aika. Vaikka ne eivät suoritakaan suursiivousta, ne ovat erittäin hyödyllisiä jokapäiväisessä lakaisussa ja pölyn imemisessä.

Joihinkin malleihin sisältyy jopa hankaus, ja ne ovat tehokkaita lemmikkieläinten karvojen poistamisessa. Journal of Environmental Health -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa korostettiin näiden laitteiden parempaa tehokkuutta kuin käsin tapahtuvan siivouksen lianpoiston osalta.

Pienempi energiankulutus

Näiden laitteiden energiankulutus on yleensä alhaisempi kuin tavallisten imureiden. Robotti-imuri voi olla suurempi investointi kuin perinteinen imuri, mutta se kompensoituu sähkölaskuissa myöhemmin.

Jos niitä taas käytetään perinteisten imurien täydentämiseen eikä niiden korvaamiseen, kotitalouksien kokonaissähkönkulutus kasvaa. Tämä käy ilmi Science –lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Autonomia

Sen lisäksi, että robotti-imurit voidaan aktivoida suorittamaan puhdistusohjelmaansa muiden tehtävien suorittamisen aikana, ne pystyvät myös havaitsemaan, milloin akun varaus on vähissä. Tällöin ne palaavat automaattisesti latausasemalle ja jatkavat latauksen jälkeen aikaisemmin ohjelmoitua tehtävää.

Ne soveltuvat erilaisille pinnoille

Robotti-imurit on ohjelmoitu poistamaan mahdollisimman paljon pölyä, pölypunkkeja ja muita allergeeneja, jotka kiertävät kodin eri pinnoilla. Tässä suhteessa tehokkaimpia ovat ne, joissa on HEPA-suodatin.

Lisäksi ne tunnistavat erilaiset pintarakenteet, kuten matot, keramiikan tai puun. Siten ne lisäävät tai vähentävät tehoaan itsenäisesti pinnan vaikeuden mukaan.

Tämä tekee niistä käyttökelpoisia sekä sisä- että ulkotiloissa. Mallien asteittaisen parantamisen myötä ne ovat yhä älykkäämpiä havaitsemaan ja välttämään erilaisia esteitä puhdistuspiirissä. Tämä käy ilmi Science and Technology -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Helppokäyttöisyys ja ohjaus

Näiden laitteiden käyttäminen on hyvin yksinkertaista. Seuraa vain valmistajan ohjeita, niin opit käyttämään robotti-imuriasi nopeasti. Kun se on konfiguroitu, siinä on erilaisia aktivointivaihtoehtoja.

Manuaalisten ohjausten lisäksi jotkin laitteet voidaan käynnistää mobiilisovelluksista tai langattomilla ohjauksilla. Voit jopa ostaa malleja, jotka ovat yhteensopivia ääniavustajien, kuten Sirin, Alexan tai Google Assistantin kanssa.

Käteviä säilyttää

Yksi robotti-imurien etu tavallisiin imureihin verrattuna on niiden pieni koko. Sen ansiosta niitä on kätevä säilyttää vaatekaapissa tai sängyn alla, mikä on mahdotonta perinteisten imureiden kanssa.

Some figure
Näiden laitteiden pieni koko tekee niistä optimaalisia pieniin taloihin tai asuntoihin, joissa ei ole paljoa säilytystilaa.

Robotti-imureiden haitat

Monista eduistaan huolimatta mikään kodinkone ei ole täydellinen. Robotti-imureilla on joitakin haittoja, jotka on otettava huomioon sellaista harkittaessa:

  • Hinta: Yleensä ne ovat kalliimpia kuin tavalliset imurit, vaikka investointi maksaakin itsensä takaisin energiansäästönä.
  • Nesteet: Useimpia malleja ei ole suunniteltu imemään nesteitä.
  • Ääni: Melu voi olla häiritsevää. Sen voi kuitenkin jättää tekemään töitä silloin, kun kukaan ei ole kotona.
  • Huolto: Joitakin huoltotoimenpiteitä tarvitaan, jotta laite toimisi optimaalisesti. Suodattimen vaihtaminen ja harjojen puhdistaminen ovat tärkeimpiä. Lisäksi säiliö on tyhjennettävä usein.

Lue lisää: 7 vaikeimmin puhdistettavaa nurkkaa kotona ja miten ne puhdistetaan

Onko robotti-imuria suositeltavaa käyttää?

Päätös riippuu useista tekijöistä, kuten huoneiden koosta, kulmien saavutettavuudesta ja ennen kaikkea budjetista. Yleensä ne ovat erittäin tehokkaita. Robotti-imuri on erityisen loistava kodeissa, joissa on lemmikkieläimiä, sillä usein tehty automaattinen puhdistus auttaa pitämään lattiat karvattomina.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Andrade Salazar MT, Bastidas Chalan RV, Benavides Astudillo DE, Núñez Agurto AD. Propuesta de prototipo de robot aspiradora de bajo costo y alta tecnología aplicado a procesos de limpieza de baja escala. cyt [Internet]. 30 de junio de 2020 [citado 8 de enero de 2023];13(1):105-12. Disponible en: https://revistas.uteq.edu.ec/index.php/cyt/article/view/358
  • Asafa, TB, Afonja, TM, Olaniyan, EA y Alade, HO (2018). Desarrollo de un robot aspirador. Revista de ingeniería de Alexandria , 57 (4), 2911–2920. https://doi.org/10.1016/j.aej.2018.07.005
  • Larissa Nicholls, Yolande Strengers, Robotic vacuum cleaners save energy? Raising cleanliness conventions and energy demand in Australian households with smart home technologies, Energy Research & Social Science, Volume 50, 2019, Pages 73-81. Available in: https://doi.org/10.1016/j.erss.2018.11.019
  • Polonini, Hudson et al. “Efficacy of an Automated Robotic Cleaning Device for Compounding Pharmacies.” International journal of pharmaceutical compounding vol. 24,5 (2020): 426-433. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32886642/
  • Smestad, Lisa et al. “Machine Versus Man: Can Robotic Mops Clean to Lead Safety Standards?.” Journal of environmental health vol. 79,2 (2016): 8-12. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29115806/
  • Vaussard, Florian & Fink, Julia & Bauwens, Valérie & Retornaz, Philippe & Hamel, David & Dillenbourg, Pierre & Mondada, Francesco. (2013). Lessons Learned from Robotic Vacuum Cleaners Entering in the Home Ecosystem. Robotics and Autonomous Systems. 62. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0921889013001899?via%3Dihub#preview-section-snippets

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.