Logo image
Logo image

Siivousvälineiden puhdistus ja desinfiointi

4 minuuttia
Kun kotitalouksien siivousvälineet tekevät työtään, ne keräävät bakteereita. Näiden työkalujen säännöllinen puhdistus estää terveysongelmia.
Siivousvälineiden puhdistus ja desinfiointi
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto

Viimeisin päivitys: 20 toukokuuta, 2023

Milloin viimeksi pesit rätit, harjat ja muut kodin siivousvälineet? Miten teit sen? Siivousvälineiden puhdistaminen ja desinfiointi on tärkeä rutiini.

Oikein huolletut työkalut toimivat paremmin, kestävät pidempään eivätkä kerää bakteereita, joita levität sitten hitaasti ja tietämättäsi ympäri taloa. Tähän prosessiin kuuluu myös vanhojen ja kuluneiden siivousvälineiden heittäminen pois sekä uusien hankkiminen.

Opetamme sinulle näiden välineiden puhdistamisen, jotta voit pidentää niiden suorituskykyä ja ehkäistä terveyshaittoja.

Siivousvälineiden puhdistamisen ja desinfioinnin tärkeys

On totta, että siivousvälineet joutuvat kosketuksiin puhdistusaineiden kanssa, mutta tämä ei riitä varmistamaan, että mikro-organismit eivät leviä ympäriinsä. Tarvikkeiden puhtaanapidon laiminlyöminen lisää sairastumisriskiä.

Kuten Mayo Clinic selittää, mikrobit ovat maaperässä, ilmassa, vedessä ja kaikilla pinnoilla. Puhdistamalla tilat ja tavarat säännöllisesti poistat bakteerit, mutta et poista niitä kokonaan, väittää Sant Joan de Déu -sairaalan julkaisu.

Näin tapahtuu tavaroille, joita et desinfioi. Ne keräävät taudinaiheuttajia, jotka aiheuttavat ristikontaminaation ja voivat riskeerata terveyden.

Puhdistusvälineiden uskotaan keräävän enemmän bakteereja kuin esimerkiksi WC-pönttö tai suihku. Älä siis lykkää desinfiointia ja muista korvata jo huonoksi menneet tarvikkeet uusilla. Jos puhdistusvälineesi ovat puhtaita, ne toimivat paremmin ja vähentävät työhön kuluvaa aikaa.

Saatat olla kiinnostunut lukemaan myös tämän: Näillä 8 vinkillä teet tehokkaan täyssiivouksen

Kuinka puhdistaa ja desinfioida erilaiset puhdistusvälineet

Kuuma vesi, pesukone ja valkaisuaine ovat käteviä tässä puuhassa. Mitä tulee desinfiointiin, sinun täytyy ottaa huomioon esineen tyyppi ja soveltaa sen jälkeen seuraavia menetelmiä.

Pölyhuisku

Pölyhuisku rakastaa tietenkin pölyä. Eureka Magazine on Science Education and Dissemination huomauttaa, että hämähäkkieläinten ulosteet ovat allergeenien lähde ja hengitysvaikeuksien laukaiseva tekijä. Medicina & Laboratorio puolestaan mainitsee, että allerginen sidekalvotulehdus, poskiontelotulehdus ja korvatulehdus liittyvät pölypunkkeihin.

Vie pölyhuisku pihalle ja ravistele sitä kevyesti, jotta pöly irtoaa.

Jos huisku on valmistettu synteettisestä kuidusta, voit myös puhdistaa sen imurilla. Höyhenistä valmistettu huisku vaatii pesun vedellä ja saippualla sekä ilmakuivauksen.

Some figure
Synteettinen pölyhuisku ja höyhenhuisku puhdistetaan eri tavalla.

Harjat

Vie harja avoimeen tilaan, mielellään ulos, ja ravistele sitä. Käytä sitten vanhaa kampaa saadaksesi lian pois harjaksista. Huomaat, että kampaan jää kaikenlaista roskaa.

Desinfiointiaineena sekoita vettä ja hieman jotain pesuainetta ämpärissä, liota harjaa tai luutaa 5 minuuttia ja huuhtele, kunnes vaahtoa ja likaa ei enää tule. Jotkut lisäävät veteen lorauksen valkaisuainetta.

Tämä koskee myös huonekalujen, verhojen ja vaatteiden puhdistusharjoja. Tiskiharjat voivat mennä astianpesukoneeseen ja muihin harjoihin voi ruiskuttaa vetyperoksidia. Tee tämä vasta sen jälkeen, kun olet ravistellut tai poistanut irtonaisen lian.

Harjat kannattaa pestä lämpimällä vedellä.

Mopit

Vaikka moppi on välttämätön saadaksesi kiiltävän ja totisesti puhtaan lattian, se kerää usein kaikenlaista likaa, jopa näkymätöntä sellaista. Kun olet käyttänyt moppia, heitä likavesi pois ämpäristä, täytä se puhtaalla vedellä ja jatka mopin pesemistä siinä niin kauan, kunnes veteen ei jää enää likaa. Kuivaa hyvin, jos mahdollista, ulkona.

Vesi on tärkein ainesosa, mutta se ei tee mitään itsestään. Lisää siihen hieman etikkaa, sillä on desinfioivia vaikutuksia mutta samalla se on vähemmän aggressiivista kuin valkaisuaine.

Journal of Applied Microbiology suosittelee etikkahappoa yleiseen kotitalouskäyttöön. Lisäksi BMC Microbiology ehdottaa etikan yhdistämistä sitruunahappoon, koska se tarjoaa vieläkin enemmän tehoa.

WC-harja

WC-harjaa käytetään tietenkin WC-pöntössä ja se vaatii desinfioinnin kuumalla vedellä sekä valkaisu- ja desinfiointiaineilla. Suositus on laittaa se ämpäriin, jossa on vettä ja loraus valkaisuainetta.

Jätä harja likoamaan puoleksi tunniksi. Jos huomaat likaa vielä puolen tunnin kuluttua, jatka liotusta vielä muutamalla minuutilla. Ennen kuin laitat harjan taas paikoilleen, odota sen kuivumista.

Keittiösienet

Keittiösienet ovat ihanteellinen bakteerien kasvualusta. Scientific Reports kertoi kokeesta, jossa ne osoittivat bakteerien suurta monimuotoisuutta. Keittiösienet neuvotaan vaihtamaan viikottain.

Sieni vetää itseensä bakteereja ruokajäämistä, iholta ja muilta pinnoilta. Mikro-organismit löytävät näistä esineistä kostean ja mukavan ympäristön, jossa on ravintoaineita, joita ne tarvitsevat lisääntyäkseen.

Pese sienen jokaisen käytön jälkeen pesuaineella, purista se ja ripusta se aurinkoon.

Mikrokuituliinat

Liinan etiketissä olevien ohjeiden mukaan voit pestä sen käsin tai pesukoneessa. Jos peset ne käsin, kostuta ne ensin ruokasoodasta ja vedestä valmistettuun tahnaan, hiero niitä, anna niiden seistä puoli tuntia ja huuhtele sitten runsaalla vedellä. Myös lämmin saippuavesi toimii.

Jos peset ne koneessa, älä laita joukkoon vaatteita tai muita tekstiilejä, paitsi pesurättejä ja muita siivoukseen käytettyjä kankaita.

Syväpuhdistukseen on parasta käyttää kuumaa vettä ja pesuainetta. Älä käytä huuhteluainetta.

Mikrokuituliinat kannattaa kuivata ulkona auringossa.

Some figure
Mikrokuituliinat sopivat erinomaisesti puhdistukseen, mutta nekin on muistettava puhdistaa.

Imuri

Pölynimuri vaatii kuukausittaisen puhdistuksen, vaikka tämä ajanjakso vaihtelee käyttötiheyden mukaan. Puhdistusohjeet riippuvat laitteen valmistajasta. Yleinen käytäntö on kuitenkin poistaa pölypussi tai tyhjentää pölysäiliö, pestä säiliö ja laittaa se takaisin sen kuivuttua.

Pölynimurin ulkopinta voidaan puhdistaa pyyhkimällä se alkoholiin kostutetulla liinalla. Suutin puhdistetaan nukasta ja hiuksista.

Lisäksi ilmansuodattimet vaihdetaan, kun ne ovat vanhentuneet. Korvaa ne HEPA-suodattimilla, koska ne ovat tehokkaimpia pölyn, pölypunkkien, homeen ja muiden ärsyttävien allergeenien hävittämisessä Medline Plusin mukaan.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat myös haluta lukea: Miten kylpyhuoneen matot kannattaa puhdistaa?

Muut suositukset

Useimpien siivousvälineiden käyttöikä on rajoitettu, mutta jos pidät ne puhtaana ja käytät niitä oikein, ne kestävät pidempään. Tätä tarkoitusta varten on kannattaa käyttää syövyttämättömiä pesuaineita sekä annostella kemikaalien ja desinfiointiaineiden määrää.

Älä anna kulua pitkiä aikoja ennen kuin puhdistat ja desinfioit siivousvälineesi. Aina kun mahdollista, anna niiden kuivua ulkona. Älä koskaan laita niitä säilöön kosteina, koska bakteerit rakastavat kosteutta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bockmühl D, Zinn M. ¿La abuela sabía mejor? Evaluación de la eficacia antibacteriana, antifúngica y antiviral del ácido acético para procedimientos de atención domiciliaria. BMC Microbiology. Vol. 20. Reino Unido; 2020. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7447605/
  • Brouillette N, Goodyear N, Gore R, Marshall J, Tanaglia K. La efectividad de tres productos para el hogar en la limpieza y desinfección de Staphylococcus aureus y Escherichia coli en superficies ambientales del hogar. Revista de Microbiología Aplicada. Vol. 119. Núm. 5. pp. 1245-1252. Reino Unido; 2015. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26274937/
  • Cardinale M, Egert M, Kaiser D, Lueders T, Schnell S. El análisis del microbioma y la microscopía confocal de esponjas de cocina usadas revelan una colonización masiva por especies de Acinetobacter, Moraxella y Chryseobacetrium. Informes Científicos. Reino Unido; 2017. https://www.nature.com/articles/s41598-017-06055-9
  • Colín Martínez H, García Estrada C. Los ácaros del suelo y del polvo. Animales diminutos cerca de nosotros. Revista Eureka sobre Enseñanza y Divulgación de las Ciencias. Universidad de Cádiz. Vol. 13. Núm. 1. pp. 2012-214. España; 2016. https://www.redalyc.org/journal/920/92043276016/html/
  • ¿Cómo garantizar un hogar libre de gérmenes? Hospital Sant Joan de Déu. España; 2016. https://faros.hsjdbcn.org/es/articulo/como-garantizar-hogar-libre-germenes
  • Escobar Martínez M. Hipersensibilidad tipo I frente a los ácaros del polvo doméstico: mecanismos inmunológicos y diagnóstico. Medicina y Laboratorio. Vol 18. Núm. 11-12. pp. 513-536. Colombia; 2012. https://www.mendeley.com/catalogue/091cc1bd-4b56-3f99-9350-4d698d802a82/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B1234ffaa-217b-478d-999c-707cb4986dd1%7D
  • Filtro de aire HEPA. Medline Plus. Estados Unidos; 2022. https://medlineplus.gov/spanish/ency/esp_imagepages/19338.htm
  • Gérmenes: infórmate y protégete contra las bacterias, los virus y las infecciones. Clínica Mayo. Estados Unidos; 2022. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/infectious-diseases/in-depth/germs/art-20045289?p=1

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.