Logo image
Logo image

Näillä 8 vinkillä teet tehokkaan täyssiivouksen

5 minuuttia
Kodin täyssiivoukseen kuuluu nurkkien puhdistamista, huonekalujen nostamista, turhan tavaran heittämistä pois ja paljon muuta. Siinä kestää vähintäänkin yksi kokonainen päivä. Täällä annamme muutamia vinkkejä tuon ajan lyhentämiseksi.
Näillä 8 vinkillä teet tehokkaan täyssiivouksen
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto

Viimeisin päivitys: 04 toukokuuta, 2023

Pölyjen pyyhkiminen, astioiden pesu ja imurointi ovat kaikki päivittäisiä tai viikottaisia kotitöitä, jotka voidaan tehdä nopeasti. Ne eivät vie liikaa aikaa eivätkä uuvuta samalla tavoin kuin kodin täyssiivous. Jälkimmäinen sisältää tarkkuutta vaativia tehtäviä, joten tunteja, jopa päiviä tarvitaan, jos haluat saada tyydyttävää jälkeä.

Täyssiivouksen suorittamiseen tarvitset muutakin kuin luudan ja pölyhuiskun. Emme puhu vain siivousvälineistä, vaan puhumme myös kärsivällisyydestä ja kestävyydestä, sillä kodin siivoamiseen liittyvä fyysinen aktiivisuus on verrattavissa liikuntaan. Katsotaanpa asiaa.

Kodin täyssiivouksen merkitys

Täyssiivouksen tavoitteena on puhdistaa kaikki lika, joka on tunkeutunut kodin pikku koloihin ja nurkkiin. Se eroaa päivittäisestä tai viikottaisestakin siivouksesta, koska se sisältää paljon muutakin: esimerkiksi ovet, ikkunat ja viemärit.

Täyssiivoukseen on valmistauduttava sopivilla tuotteilla, työkaluilla ja ennen kaikkea aikaa on järjestyttävä riittämiin. Vietät varmasti ainakin yhden kokonaisen päivän siirtelemällä huonekaluja, heittämällä pois käyttämättömiä esineitä, korjaamalla vaurioituneita asioita ja yleensäkin tekemällä enemmän asioita kuin mitä tavalliseen siivoukseen yleensä kuuluu.

Prosessi kattaa kaikki huoneet ja jotkut niistä vaativat enemmän työtä kuin toiset. Niin tylsältä kuin se saattaakin tuntua, on tärkeää suorittaa täyssiivous vähintään kerran kuukaudessa, varsinkin jos kärsit allergioista tai asut allergikon kanssa.

American College of Allergy, Asthma and Immunology mukaan tällainen patologia on kuudenneksi suurin kroonisten sairauksien syy Yhdysvalloissa. Ja kuten Clínica Universidad de Navarra (CUN) mainitsi, paras tapa estää nämä immuunijärjestelmän reaktiot on välttää kosketusta allergeeniin.

Tässä tapauksessa näitä aineita on pölyssä, pölypunkeissa, sienissä ja homeessa. Kaikkia näitä elementtejä torjutaan siivoamalla.

Lue: Siivoaminen hyönteistentorjuntaruiskutuksen jälkeen

Täyssiivouksen edut

Kun siivoat perusteellisesti, takaat esteettisesti miellyttävän kodin ja järjestyksen kautta luot rauhan tunteen. Osallistut myös fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin.

Indianan yliopisto totesi tutkimuksessaan, että asunnon kunto ohjaa fyysistä aktiivisuutta. Kodin siistinä pitämiseksi ihmiset saavat siis liikuntaa.

Personality and Social Psychology Bulletin -lehti totesi analyysissaan, että tapa, jolla henkilö kuvailee kotiaan, heijastaa sitä, onko siellä vietetty aika palauttavaa vai stressaavaa. Erityisesti naiset, jotka saivat eniten pisteitä stressaavissa kodeissa, ilmoittivat masentuneesta mielialasta päivän aikana. Sitä vastoin siistissä kodissa korkeimmat pisteet saaneet osoittivat vähemmän masentunutta mielialaa.

Jos tiede tukee sitä, miksi epäillä täyssiivouksen etuja kodin ja yleisen hyvinvoinnin kannalta?

Vinkkejä kodin täyssiivoukseen kuluttamatta liikaa aikaa

Ryhdytään toimiin. Tärkein asia pitääksesi kodin siistinä ja jottei täyssiivouksen tekemiseen kuluisi pitkää aikaa, on tehdä vähän joka päivä: imuroi matot ja huonekalut, älä jätä jälkeesi likaisia astioita, lakaise huoneet.

Jos pidät järjestystä yllä päivittäisessä elämässä ja noudatat pian paljastamiamme suosituksia, kulutat vähemmän aikaa täyssiivoukseen.

Some figure
Perheenjäsenten apu helpottaa siivouksessa.

1. Kyse on ennen kaikkea organisoinnista

Tee luettelo tehtävistä huoneittain, jotta voit ruksata ne yli, kun olet suorittanut ne. Voit asettaa kunkin tehtävän tai huoneen suorittamiselle määräajan.

Jos tarvitset lisäaikaa ja jos aikataulusi sen sallii, älä lykkää tehtävää. On parempi saada yksi huone valmiiksi ennen kuin aloitat toisessa.

On tärkeää priorisoida toimintoja ja huoneita, jotka vaativat maksimaalista puhdistusta.

2. Priorisoi huoneet, joita käytetään eniten

Keittiö, kylpyhuoneet ja eteinen ovat huoneita, jotka ovat jatkuvasti käytössä, ja siksi niillä on taipumus likaantua enemmän. Näihin tulee kiinnittää riittävästi huomiota jo päivittäisessä siivouksessa, jotta et joudu viettämään niissä liikaa aikaa täyssiivouksen aikana.

Sama koskee usein käytettyjä esineitä: lasten leluja, tietokoneen näppäimistöä, kahvoja ja liettä. Luonnolliset tai kaupalliset desinfiointiaineet, jotka levitetään näille pinnoille, tekevät niistä uudenveroisia.

3. Pidä keittiö siistinä

Älä mene koskaan nukkumaan jättäen keittiön likaiseksi. Tämä tapa säästää paljon työtunteja, kun teet täyssiivouksen.

4. Siivoa huonekalujen alta ainakin kerran kuukaudessa

Täyssiivouksen yksi tärkein pointti on poistaa lika huonekaluista, varsinkin niistä, joita et koskaan liikuta. Vaikket siirtelisi niitä säännöllisesti, muista ainakin imuroida niiden alta ja väleistä. Sitten täyssiivouksen aikana voit siirtää ne ja siivota paremmin, mutta et tuhlaa liikaa aikaa.

5. Siivoa jääkaappi

Jääkaappia ei voi unohtaa täyssiivouksen aikana. Jääkaapin puhdistamiseksi irrota se pistorasiasta ja poista sieltä kaikki. Laita ne joko mahdolliseen toiseen jääkaappiin, naapurin jääkaappiin tai kylmäkassiin siivouksen ajaksi. Kasta sitten liina 1 litraan lämmintä vettä, johon on laitettu sitruunamehua ja ruokasoodaa. Tämä poistaa pahat hajut. Pyyhi lopuksi kaikki tasot vedellä ja kuivaa ennen kuin palautat elintarvikkeet laitteeseen.

Hyödyllinen vinkki on tarkistaa viikoittain, mitä sellaista jääkaapissa on ettet tarvitse, eli tarkistaa, mikä on vanhentunut, ja heittää se pois. Joskus suunnittelet nauttivasi ruoat tai juomat myöhemmin, mutta sitä ei koskaan tapahdu, jolloin ne pahenevat, vievät tilaa ja sisältävät bakteereja, jotka voivat saastuttaa muut tuotteet.

6. Kaappien puhdistus on osa kodin täyssiivousta

Sekä vaatekaapit, ruokakaapit että muut kaapit täytyy puhdistaa säännöllisesti. Vaatekaappien kohdalla hankkiudu eroon vaatteista, joita et enää käytä, ja pese ne, jotka haisevat pahalle.

Yhden päivän viikoittainen varaaminen kaappien tarkastukseen auttaa sinua vähentämään työtunteja, kun on aika syväpuhdistaa.

7. Tee kylpyhuoneen puhtaudesta päivittäinen asiasi

Hanat, suihku ja wc-pönttö – koko kylpyhuoneen tulee olla hygieeninen. Tarpeetonta sanoa, että näissä paikoissa leviää helposti bakteereita.

Kun on täyssiivouksen aika, menetät vähemmän aikaa, jos mainitut osat ovat jo yleispuhtaita, koska kaakeleiden ja lattioiden syväpuhdistus on raskas kuorma.

Lue tämäkin: Miten kylpyhuoneen matot kannattaa puhdistaa?

8. Käsittele seinät ja katto

Syväpuhdistus ei koske vain lattioita, sänkyjä tai kaappeja. Seiniin ja kattoon kerääntyy hämähäkinseittiä, pölyä ja kosteutta. Työskentele niitä alhaalta ylöspäin, äläkä unohda mahdollisia ilmanvaihtojärjestelmiä ja valaisimia.

Pese kostealla sienellä ja nestemäisellä saippualla ja vedellä. Jos puhdistat seinät usein, sitten kun on “suursiivouksen” aika, urakka vähenee.

Some figure
Seinät vaativat huomiota. Erityisesti kylpyhuoneen seinät, jotka kärsivät jatkuvan kosteuden vaikutuksista.

Jos tarvitset, pyydä ammattiapua kodin täyssiivoukseen

Ei ole mahdotonta suorittaa täyssiivous itse. Joskus kannattaa kuitenkin pyytää apua, esimerkiksi jos tehtäviä on liikaa, talo on erittäin suuri tai sinulla on jokin terveydellinen tila.

Kun perheessä ei ole niin paljon jäseniä tai he ovat liian pieniä siivoamaan kanssasi, harkitse mahdollisuutta palkata ammattiapua.

On olemassa monia tähän työhön omistautuneita yrityksiä, joilla on asianmukaiset laitteet ja pätevä henkilöstö. Lisäksi he tekevät paitsi nopeaa työtä, myös mahtavaa jälkeä. Näin ollen, jos sinulla on siihen budjettia ja tarvitset apua, kysy eri palveluista ja hinnoista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Clínica Universidad de Navarra. Alergia en el hogar. Clínica Universidad de Navarra. https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/cuidados-casa/alergia-hogar
  • Colegio Americano de Alergia, Asma e Inmunología. Datos sobre las alergias. Colegio Americano de Alergia, Asma e Inmunología. https://acaai.org/allergies/allergies-101/facts-stats/
  • Saxbe, D. E., & Repetti, R. (2010). No Place Like Home: Home Tours Correlate With Daily Patterns of Mood and Cortisol. Personality and Social Psychology Bulletin, 36(1), 71–81. https://doi.org/10.1177/0146167209352864
  • Universidad de Indiana. ¿Hogares más ordenados, cuerpos más en forma? Universidad de Indiana. https://newsinfo.iu.edu/web/page/normal/14627.html

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.