Logo image
Logo image

Siivoaminen hyönteistentorjuntaruiskutuksen jälkeen

3 minuuttia
Hyönteistentorjuntaruiskutus on joissain tapauksissa välttämätöntä, ja on myös tärkeää tietää, miten ja milloin koti siivotaan ruiskutuksen jälkeen.
Siivoaminen hyönteistentorjuntaruiskutuksen jälkeen
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto

Viimeisin päivitys: 01 toukokuuta, 2023

Hyönteismyrkkyjen käyttö kotiin tunkeutuneiden tuholaisten poistamiseksi tai torjumiseksi on joissakin tapauksissa tarpeen. Tässä prosessissa käytetään hyvin tehokkaita kemikaaleja, jotka eroavat niistä, joita ostamme itse kaupasta. On äärimmäisen tärkeää tietää, miten oikeaoppinen siivoaminen suoritetaan hyönteistentorjuntaruiskutuksen jälkeen, jotta kodistasi tulee turvallinen ympäristö.

Kun ruiskutus on tehty, koti on täynnä kemikaaleja, joten perusteellinen puhdistus on välttämätöntä. Katsotaanpa, mitä sinun tulee pitää mielessä.

Yleisiä kysymyksiä hyönteistentorjuntaruiskutuksesta

Ennen ruiskutusta ja sen aikana sinun tulee keskustella työn suorittavan yrityksen kanssa, jotta he voivat kertoa sinulle, mitä sinun tulee tehdä ruiskutuksen jälkeen. Sinun on tiedettävä, mitä torjunta- aineita on käytetty, kuinka kauan sinun on odotettava ennen kuin voit palata kotiin, mitä vaikutuksia myrkyillä on silloin vielä jäljellä, mitä puhdistusaineita he suosittelevat käyttämään ja mitä eivät.

Kaikki nämä tiedot ovat tärkeitä, koska jokaiselle tuholaiselle on oma myrkkynsä ja jotkut ovat tehokkaampia kuin toiset. Jotkut yhdisteet voivat yhdessä muiden kanssa olla myrkyllisiä ihmisille. Lisäksi, kuten Iso-Britannian terveys- ja turvallisuusministeriö selventää, jotkut myrkyt edellyttävät työntekijän perusteellista koulutusta, joten kenen tahansa ei pitäisi käyttää niitä.

Ruiskutuksen jälkeen sinun tulee odottaa vähintään 6 tuntia palataksesi kotiin. Jotkut yritykset suosittelevat odottamaan parikin viikkoa ennen lattioiden ja muiden kodin osien syväpuhdistusta, jotta kemikaalien jäännösvaikutus säilyy mahdollisimman pitkään ja pitää tuholaiset loitolla.

Some figure
Ammattimaisessa hyönteistentorjuntaruiskutuksessa käytetään paljon vahvempia tuotteita kuin tavalliset kaupan hyönteismyrkyt.

Siivoaminen hyönteistentorjuntaruiskutuksen jälkeen

Ennen kuin aloitat, keskustele työn suorittaneen yrityksen kanssa saadaksesi tarkat ohjeet siitä, kuinka kauan sinun on odotettava ennen kodin syväpuhdistusta. Kuten jo mainittiin, kaikki riippuu hävitetyistä tuholaisista ja käytetyistä tuotteista.

Jos puhdistat kodin ennen kuin asiantuntija niin on neuvonut, voit vähentää torjunnan tehokkuutta. Ja jos taas et siivoa kotia kunnolla, voi olla olemassa myrkytyksen vaara.

Tästä syystä alleviivaamme torjuntayrityksen suositusten noudattamista. Yleistääksemme näitä tietoja olemme laatineet ohjeen, jota sinun tulee mukauttaa oman tilanteesi mukaan.

Saatat olla kiinnostunut: Näin pääset eroon kasvituholaisista sisätiloissa etikalla

Milloin mennä kotiin

Sinun tulee odottaa arviolta 6 tuntia myrkytyksen jälkeen ennen kuin palaat kotiin. Tämä aika voi vaihdella tapauskohtaisesti.

Milloin aloittaa siivoaminen

Useimmat hyönteistentorjuntayritykset ovat samaa mieltä siitä, että tulee odottaa noin 24 tuntia ennen kuin kodin siivous aloitetaan. Ei ole suositeltavaa tehdä sitä aikaisemmin, koska muutoin torjuntaoperaatio ei ole niin tehokas kuin odotetaan.

Yleinen tarkastus

Suorita silmämääräinen tarkastus selvittääksesi, onko pinnoilla vielä jäämiä myrkyistä. Jos näin on, älä koske tai pyyhi niitä. Odota, että ne kuivuvat kokonaan. Lisäksi, jos löydät ruokaa sisältäviä astioita, jotka on jätetty auki, hävitä sisältö välittömästi.

Imurointi

Imuroi jokainen nurkka, samoin kuin nojatuolit, tuolit, verhot ja tyynyt. Tee yksi huone kerrallaan. Keittiön tapauksessa tyhjennä kaikki kaapit puhdistusta varten.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Ekologisia puhdistusaineita kodin siivoamiseen

Mitä tuotteita käyttää?

Vältä syttyvien pesuaineiden ja valkaisuaineiden käyttöä. Muista, että kodissasi on jo huomattavia kemikaalijäämiä.

Näissä tapauksissa yksinkertainen neutraali puhdistusaine olisi paras. Aloita ikkunoista ja huonekaluista ja siirry sitten lattioihin käyttämällä lämmintä vettä, liinoja ja sieniä.

Käytä turvallisuuden vuoksi käsineitä, suojalaseja ja tarvittaessa jopa maskia.
Some figure
Käsineet ovat välttämättömät hyönteismyrkytyksen jälkeisessä siivouksessa. Voit myös harkita maskia.

Muut vinkit kodin puhdistamiseen

Kaikkia astioita, vaatteita ja muita esineitä ei tarvitse pestä hyönteismyrkytyksen jälkeen. Jos kuitenkin tunnet olosi paremmaksi tehdessäsi niin, siinä ei ole mitään ongelmaa.

Jos talossa on lapsia, sinun tulee pestä kaikki lelut ja kiinnittää erityistä huomiota leikkialueeseen. Sama koskee lemmikkejä. Ole ruokkimatta niitä alueella, joka on myrkytetty.

Toinen tärkeä asia on vahingot, joita voi aiheutua, jos taloa ei ole tuuletettu hyvin tai jos olet palannut kotiin liian aikaisin. Lievän myrkytyksen oireet ovat seuraavat:

 • Huimaus
 • Ripuli
 • Oksentelu
 • Rintakipu
 • Hengitysvaikeudet

Vakavimpien myrkytystapausten oireet voivat ilmaantua muutaman tunnin tai jopa muutaman päivän kuluttua hyönteistentorjuntaruiskutuksen jälkeen. Tärkeintä on mennä lähimpään terveyskeskukseen ja ottaa mukaan tiedot käytetyistä myrkyistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Ambiente ESEM. Título: Uso de Pesticidas Domésticos en Países en Desarrollo y su Impacto en la Salud Pública: Estudio de factibilidad. P. imprenta: Hamburgo. DD. se julio 1999. Impreso. 27 pag..
 • Cambra Alberti, S. Estado actual y crítica de los procedimientos de desinfección. Ars Medica10(104), 196-217.
 • Chuecos, J. M. (1990). Intoxicación por insecticidas anticolinesterásicos. Revista de toxicología7(2), 135-149.
 • Ferrer, A. (2003). Intoxicación por plaguicidas. En Anales del sistema sanitario de Navarra (Vol. 26, pp. 155-171). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud.
 • Fumigation, H. S. E. (2015). Health and safety guidance for employers and technicians carrying out fumigation operations. HSG251: Health and Safety Executive (HSE).
 • Melo Salas, P. N. (2016). Riesgos epidemiológicos en controladores de plagas de la ciudad de Los Ángeles.
 • Thundiyil, J. G., Stober, J., Besbelli, N., & Pronczuk, J. (2008). Acute pesticide poisoning: a proposed classification tool. Bulletin of the World Health Organization86(3), 205–209. https://doi.org/10.2471/blt.08.041814

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.