10 vinkkiä valkaisuaineen turvalliseen käsittelyyn kotona

Valkaisuaine on erinomainen desinfiointiaine, jota käytetään miljoonissa kotitalouksissa ympäri maailmaa. Katsotaanpa muutamia vinkkejä sen oikeaoppiseen käyttöön.
10 vinkkiä valkaisuaineen turvalliseen käsittelyyn kotona

Viimeisin päivitys: 12 marraskuuta, 2022

Osaatko käsitellä valkaisuainetta turvallisesti kotona? Se on tehokkain desinfiointiaine kaikenlaisten virusten, sienten ja bakteerien hävittämiseen kodin pinnoilta. Se on myös edullista ja valmiina saatavilla. Tässä artikkelissa jaamme 10 vinkkiä valkaisuaineen turvalliseen käsittelyyn kotona.

Valkaisuainetta saadaan laimentamalla natriumhypokloriittia (NaClO) veteen. Se on väriltään aavistuksen kellertävää ja sillä on hyvin tunnusomainen haju. Sitä löytyy 3–5 %:n pitoisuuksina kotitalouskäyttöön, ja 10 %:n pitoisuuksina käytettäväksi uima-altaissa. Katsotaanpa nyt muutamia vinkkejä valkaisuaineen turvalliseen käsittelyyn.

Vinkkejä valkaisuaineen turvalliseen käsittelyyn

Kuten National Center for Biotechnology Information –keskuksen julkaisemassa artikkelissa kerrotaan, valkaisuainetta tulisi käyttää varoen, sillä se on ärsyttävä aine. Se ei aiheuta ainoastaan hengitystieoireita, vaan voi vaikuttaa myös ihoon ja limakalvoihin. Puhumattakaan siitä, että se reagoi helposti muihin kemikaaleihin.

Väärin käytettynä sen desinfioiva teho heikkenee. Lisäksi siitä voi haihtua myrkyllisiä höyryjä. Miten valkaisuainetta siis käytetään turvallisesti? Tässä kymmenen vinkkiä.

1. Käytä käsineitä valkaisuainetta käsitellessäsi

Älä koskaan käytä valkaisuainetta ilman käsineitä, sillä hypokloriitti on erittäin voimakasta ja voi aiheuttaa ihoärsytystä ja jopa palovammoja.

Valkaisuaineen turvallinen käsittely edellyttää käsineitä.
Valkaisuaineen käsittely käsineet kädessä estää tuotetta ärsyttämästä käsien ihoa.

2. Tuuleta ympäristö

Valkaisuaineen käsittelyn tulisi aina tapahtua tuuletetussa ympäristössä, sillä siitä vapautuu höyryjä, jotka voivat ärsyttää nenän limakalvoja. Mahdollisia ilmeneviä oireita ovat seuraavat:

  • Yskiminen
  • Lievä hengenahdistus
  • Silmien vetistys
  • Kuiva suu
  • Silmien ja kurkun kirvely

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: 7 kodin likaisinta paikkaa ja niiden desinfiointi

3. Älä sekoita valkaisuainetta muiden tuotteiden joukkoon

Valkaisuainetta ei tulisi sekoittaa muiden kemikaalien kanssa, etenkään ammoniakin. Tällaisessa yhdistelmässä muodostuu kloramiineja sekä ärsyttäviä ja hyvin myrkyllisiä kaasuja. Sitä ei tulisi toisaalta laimentaa myöskään etikalla, vetyperoksidilla, alkoholilla tai muilla aineilla, jotka voivat synnyttää haitallisia kaasuja tai höyryjä.

4. Älä laimenna valkaisuainetta kuumaan veteen

Kun kloori pääse kosketuksiin kuuman veden kanssa, se haihtuu ja menettää desinfioivat ominaisuutensa. Jos siis aiot laimentaa valkaisuainetta, tee se huoneenlämpöiseen hanaveteen.

5. Älä käytä valkaisuainetta puhdistamiseen

Valkaisuaine ei korvaa pintojen pyyhkimiseen ja rasvanpoistoon tarkoitettuja pesuaineita. Sitä tulisikin käyttää puhdistuksen jälkeiseen desinfiointiin, ei lika- ja rasvatahrojen poistoon.

6. Lue etiketti huolellisesti

Kuten jo mainittiin, valkaisuainetta löytyy eri pitoisuuksina. On erittäin tärkeää tietää, mikä käyttämäsi tuotteen pitoisuus on. Lue etiketti huolellisesti ja noudata käyttöohjetta tarkoin tuotteen tehon varmistamiseksi.

7. Älä käytä valkaisuainetta kaikkeen

Vaikka valkaisuaine on tehokas desinfiointiaine, se ei ole monikäyttöinen tuote, jota voisi käyttää mihin tahansa pintaan. Esimerkiksi kankaat se haalistaa ja pilaa. Sitä ei suositella käytettävän myöskään ruostumattomaan teräkseen, marmoriin, kromipintoihin ja puuhun.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea myös tämän: Ekologisia puhdistusaineita kodin siivoamiseen

8. Anna sen vaikuttaa

Kun olet pyyhkinyt pinnan valkaisuaineella, anna sen vaikuttaa ainakin minuutti ennen ylijäämän poistamista.

9. Käytä juuri sopiva määrä

Suositeltavaa suuremman määrän tai väkevämmän pitoisuuden käyttö ei takaa parempaa tulosta desinfioinnissa. Tuotetta menee vain hukkaan, ja vaarana on jopa mrkytys.

Maailman terveysjärjestö (WHO) suosittelee pitoisuudeksi 0,1% eli 1000 ppm, toisin sanoen yksi osa 5-prosenttista kodin valkaisuainetta 49 osaan vettä.

10. Säilytä sitä oikeaoppisesti

Valkaisuainetta tulisi säilyttää läpinäkymättömässä astiassa lasten ja lemmikkieläinten ulottumattomissa. Muista, että koska se on lähes väritöntä, sitä saatetaan erehtyä luulemaan vedeksi. Sen nieleminen voi aiheuttaa vakavia haittoja.

Valkaisuainetta tulee säilyttää läpinäkymättömässä astiassa.
Valkaisuainetta tulee säilyttää oikeaoppisesti kodin tapaturmien välttämiseksi.

Vielä muutama vinkki valkaisuaineen turvalliseen käsittelyyn

Koska valkaisuaine on yleisesti käytetty tuote, sen käytöstä kuulee usein erilaisia vinkkejä ja kikkoja. Kaikki niistä eivät kuitenkaan pidä paikkaansa. Kun riskejä ja varotoimia ei tiedetä, se voi olla erittäin haitallista terveydelle. Seuraavia tulisi noudattaa:

Toistaiseksi valkaisuaine on listattu yhdeksi tehokkaimmaksi desinfiointiaineeksi. Ja vaikka sitä käytetään melko säännöllisesti, se on silti ärsytystä aiheuttava aine. Sitä tulisi näin ollen käyttää varoen.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.