7 kodin likaisinta paikkaa ja niiden desinfiointi

Unohdamme usein puhdistaa tietyt tilat, joihin mikro-organismit kerääntyvät. Kuinka voit päästä eroon tästä pinttyneestä liasta?
7 kodin likaisinta paikkaa ja niiden desinfiointi

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Näkyvän lian puhdistaminen on erittäin helppoa. Itse asiassa teemme sen aina, kun päätämme siivota. Keittiö ja kylpyhuone ovat yleensä kodin likaisimpia huoneita, ja siivoamisenkin jälkeen niissä on bakteereita. Tänään olemme listanneet 7 kodin likaisinta paikkaa ja annamme vinkkejä niiden desinfiointiin. Lue eteenpäin!

Siivouksen yhteydessä on tavallista jättää huomiotta tietyt tilat ja esineet, jotka muodostavat täydellisen paikan ihmisten terveydelle haitallisten sienten ja bakteerien lisääntymiselle. Katsotaanpa, mitä nämä paikat ovat.

1. Astianpesukone

Aloitetaan keittiöstä, koska se on yksi kodin likaisimpia paikkoja. Astiat, lasit ja ruokailuvälineet tulevat ulos astianpesukoneesta puhtaina, mutta tiedätkö, missä kunnossa itse astianpesukone on?

Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että astianpesukoneessa on bakteereja, jotka voivat vaikuttaa terveyteemme aiheuttamalla myrkytyksen ja ihotulehduksia. Pesun aikana ruokajäämät vapautuvat ja kerääntyvät, ja kun kone laitetaan seuraavan kerran päälle, nämä jäämät alkavat kiertää uusien astioiden seassa. Ja tämä toistuu taas seuraavan kerran, kun konetta käytetään.

Mitä voit tehdä? Sinun tulee poistaa pohjaritilä ja irrottaa suodatin sekä kaikki koneessa olevat suodattimet. Sitten ne tulee pestä lämpimällä vedellä sekä pesuaineella ja harjalla. Kun olet pessyt ja huuhdellut ne, anna niiden kuivua.

Viimeistele puhdistus laittamalla astianpesukoneeseen kupillinen etikkaa ja käynnistämällä kuumaa vettä käyttävä ohjelma. Etikka auttaa irrottamaan rasvajäämiä.

Astianpesukone tulee puhdistaa perusteellisesti kerran viikossa.

2.Keittiörätit ja -sienet

Keittiössä käytetyt sienet ja rätit tulisi pestä ja vaihtaa usein. Tämä johtuu siitä, että ne ovat elementtejä, joissa patogeenit lisääntyvät erittäin helposti.

Sen lisäksi, että vaihdat keittiörätit ja keittiösienet usein, suosittelemme, että annat niiden kuivua hyvin käytön jälkeen. Voit pestä ne veden ja valkaisuaineen sekoituksella. Jätä rätit ja sienet muutamaksi tunniksi tähän sekoitukseen.

3. Pesuallas

Jatkamme keittiöympäristöstä, ja tulemme pesualtaaseen, joka on täydellinen paikka terveydelle haitallisten mikro-organismien lisääntymiselle. Kun astioihin kerääntyy pesemättä jäänyttä ruokaa, sienet ja bakteerit voivat lisääntyä nopeasti.

Suosittelemme, että peset astiat heti ruokailun jälkeen ja peset myös pesualtaan aina, kun lopetat astioiden pesun. Tiedät sanonnan: älä lykkää huomiseen sen, minkä voit tehdä tänään.

4. Uuni

Seuraavaksi puhutaan uunista. Vaikka on totta, että se toimii korkeissa lämpötiloissa, mikä tappaa bakteereja, on se pidettävä puhtaana muista syistä.

Jäljelle jäänyt ruoka palaa ja antaa ikävän aromin kypsennettävään ruokaan. Myös uunin sisäpintoihin kertynyt rasva tuottaa melko epämiellyttävän hajun – puhumattakaan uunin ulkonäöstä, kun likaa kerääntyy liikaa.

5. WC

Nyt siirrymme kylpyhuoneeseen. Se on kostea tila, jossa on erittäin paljon mikro-organismeja. Kuten voit kuvitella, WC-pytty on eniten bakteereita keräävien elementtien luettelon kärjessä juuri siksi, että se on yksi talon likaisimpia paikkoja.

Tutkimuksen mukaan pytyssä on noin 50 bakteeria 2,5 senttimetrin välein. Vaikka meillä on tapana puhdistaa se säännöllisesti, on tärkeää muistaa märkätilojen huolellinen desifiointi.

Tärkeintä on puhdistaa se kotitalouksien desinfiointiaineella, ja vain tähän tarkoitukseen tarkoitetulla liinalla. WC- pöntön sisäpuolen voi puhdistaa klassisella WC-harjalla, kulmat ja kolot huomioiden.

6. Hammasharjat ja -mukit

On olemassa monia erilaisia ​​​​mikro-organismeja, jotka siirtyvät suusta hammasharjaan. Sitten kun ne ovat lähellä muiden perheenjäsenten hammasharjoja, ne voivat levitä. Näitä ovat stafylokokit, koliformiset bakteerit ja jopa ulosteen bakteerit.

Haluamme keskittyä tähän viimeiseen esimerkkiin. Kun hammasharjat ovat samassa huoneessa kuin WC-pytty (kaikki eivät laske WC-istuinta alas ennen huuhtelua), hammasharjojen saastuminen on iso ongelma. Kun WC-pytty vedetään, sen sisältämät mikrohiukkaset voivat levitä ympäristöön ja pudota eri pinnoille, myös hammasharjoille.

Vähentääksesi tämän tyyppisen saastumisen riskiä, ​​voit laskea WC:n kannen ennen vetämistä ja suojata hammasharjat kotelon avulla. Suosittelemme myös, että desinfioit päivittäin kupit, joihin hammasharjat asetetaan.

7 kodin likaisinta paikkaa: kylpyhuone.

7. Matkapuhelimet ja tietokoneet

Usko tai älä, teknologisissa laitteissa, kuten matkapuhelimissa ja tietokoneiden näppäimistöissä, on tuhansia bakteereja. Käsittelemme molempia laitteita monta tuntia päivässä, emmekä aina puhtain käsin.

Monissa tapauksissa viemme matkapuhelimet keittiöstä kylpyhuoneeseen huoletta, joten sienet ja bakteerit lisääntyvät ja leviävät pian.

Näppäimistöjen osalta jotkut syövät ruokaa niitä käyttäessään, ja näppäimistölle joutuneet ruokajäämät aiheuttavat mikrobien kasvua. Koskettamalla nenää ja suuta autamme myös levittämään mikro-organismeja.

Paras tapa puhdistaa matkapuhelin on irrottaa sitä peittävä kansi ja pyyhkiä se desinfiointiaineella varustetulla liinalla vähintään kerran päivässä. Näppäimistön tapauksessa paras vaihtoehto on imuroida se ja suihkuttaa se sitten desinfiointiaineella.

Lista kodin likaisimmista paikoista näyttää loputtomalta

Tässä olivat seitsemän kodin likaisinta paikkaa. Toivomme, että voit soveltaa joitain näistä ideoista puhdistaaksesi sekä desinfioidaksesi tilat ja esineet, jotka meillä kaikilla on tapana unohtaa päivittäisessä siivouksessamme. On kuitenkin myös muita paikkoja ja esineitä, jotka on otettava huomioon: ovenkahvat, hanat ja lelut. Suosittelemme, että sinulla on aina käsillä desinfiointiaineella varustettu sumutepullo ja liina.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Gómez, D., Lavayén, S., Nario, F., Piquin, A., & Zotta, C. M. (2011). Detección de microorganismos potencialmente patógenos en hogares de Mar del Plata. Acta bioquímica clínica Latinoamericana45(3), 441-445.
  • Zárate, N., Cowan, C., Román, C., & Lombardo, G. (2020). Contaminación bacteriana de esponja de lavado y bachas de cocina de cantinas de escuelas de asunción y gran asunción. Pediatría (Asunción)47(2), 94-99.
  • ESPINOSA, A., & SORIA, C. ESTUDIOS SOBRE LA CONTAMINACIÓN BACTERIANA EN AMBIENTES DOMÉSTICOS DE CINCUENTA HOGARES EN LA CIUDAD DE QUITO. DE LA PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATÓLICA DEL ECUADOR, 59.
  • Pérez Taco, O. P. (2017). Análisis microbiológico de los cepillos dentales en los estudiantes del primer semestre de la Carrera de Odontología de la Universidad Nacional de Chimborazo(Bachelor’s thesis, Universidad Nacional de Chimborazo, 2017).
  • Hodelín, Y. H., de los Reyes García, Z. L., Cumbá, G. H., & Salmon, M. B. (2016). Riesgos sobre tiempo prolongado frente a un ordenador. Revista Información Científica95(1), 175-190.
  • Yiyela Masó, M., Sesma, A. C., Pintado, S., Santolin, C., Luna, T. I., & Mangiaterra, S. M. (2020). Contaminación ambiental por microorganismos multirresistentes y el efecto de la limpieza y desinfección en una unidad de cuidados intensivos. Acta bioquímica clínica latinoamericana54(2), 145-150.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.