Logo image
Logo image

Resepti: kolumbialaiset munkit

3 minuuttia
Täydellisten kolumbialaisten munkkien salaisuus on käyttää suolaista, kovaa juustoa. Lue, miten tämä perinteinen resepti valmistetaan.
Resepti: kolumbialaiset munkit
Viimeisin päivitys: 26 kesäkuuta, 2024

Oletko jo tutustunut yhteen Kolumbian ylistetyimmistä herkuista: buñuelos eli kolumbialaiset munkit? Nämä pienet paistetut taikinapallot, jotka ovat rapeita ulkoa ja pehmeitä sisältä, vievät meidät välittömästi kolumbialaiseen tunnelmaan.

Näytämme, miten voit valmistaa kolumbialaiset munkit kotona, jotta voit nauttia niitä perheesi ja ystäviesi kanssa. Tutustumme myös siihen, miksi ne ovat niin tärkeä osa kolumbialaista ruokakulttuuria.

Munkkien alkuperä ja merkitys Kolumbiassa

Vaikka kolumbialaisia munkkeja voi valmistaa mihin aikaan vuodesta tahansa, niitä syödään yleisimmin jouluna ja uutena vuotena. Ne ovat peräisin vuosisatojen takaa: ne syntyivät Lähi-idässä 1200-luvulla jKr., siirtyivät sitten Espanjaan ja päätyivät lopulta Amerikkaan valloituksen aikana.

Kolumbiassa rannikon juustomunkit ovat perinteinen resepti, joka juontaa juurensa satojen vuosien taa. Historiallisesti ne on yhdistetty juhliin. Kolumbialainen historioitsija José Manuel Groot julkaisi vuonna 1856 artikkelin, jossa hän kuvaili, että Bogotássa oli jouluna lähes pakollista lähettää ystäville sokeriruokosiirapilla voideltuja juustomunkkeja.

Teollistuminen johti 1930-luvulta lähtien siihen, että kakkujen ja muiden tuotteiden valmistukseen tarvittavia jauhoja alettiin myydä laajamittaisesti. Nykyään ne ovat maan perinteiden ja joulun symboli.

Lue tämäkin: 3 jouluista ruokaa ja jälkiruokaa eri puolilta maailmaa

Kolumbialaiset munkit

Ainekset:

 • Ripaus suolaa
 • 2 vatkattua munaa
 • 0,6 dl sokeria
 • 2,4 dl maissitärkkelystä
 • 2,4 dl tapiokajauhoja
 • 0,6 dl lämmintä maitoa
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 4,8 dl raastettua juustoa: queso costeño tai cotija
 • 2 tl suolatonta voita sulatettuna
 • Tarvittava määrä rypsiöljyä tai friteeraukseen soveltuvaa kasviöljyä

Ohjeet:

 1. Laita kulhoon maissitärkkelys, tapiokajauhot ja sokeri. Sekoita kauhalla.
 2. Lisää leivinjauhe, suola, lämmin maito ja kaksi vatkattua munaa. Jatka sekoittamista.
 3. Lisää sulatettu voi ja juusto.
 4. Sekoita, kunnes taikina on tasaista.
 5. Vaivaa taikinasta palloja.
 6. Kuumenna kasviöljyä syvässä kattilassa, kunnes se on 165 °C:n lämpöistä. Lämpötila on täydellinen, kun taikinapallo jää hetkeksi pohjaan ja nousee sitten pinnalle kellumaan.
 7. Aseta pallot varovasti öljyyn ja laske lämpöä hieman.
 8. Paista, kunnes ne ovat kullanruskeita. On tärkeää tarkistaa ne säännöllisesti, etteivät ne pala.
 9. Ota ne varovasti pois öljystä ja valuta niitä lautasella, jossa on talouspaperia.
 10. Siinä se! Tarjoile ja nauti herkullisista, perinteisistä kolumbialaisista munkeista perheesi kanssa.

Vinkkejä

Tässä on muutamia lisävinkkejä, jotka on hyvä pitää mielessä munkkeja valmistettaessa:

 • Munkit ovat suolaisia, joten tähän reseptiin sopii parhaiten suolainen, kova ja kuiva juusto. Jos käytät jotain muuta juustoa, munkeista voi tulla liian makeita.
 • Jos huomaat, että seos on liian kuivaa, lisää hieman maitoa. Jos koostumus on liian vetelää (näin voi käydä mm. kun munat ovat kovin suuria), lisää jauhoja.
 • Voit valita itse munkkien koon, mutta niitä ei kannata tehdä liian suuriksi, sillä ne eivät kypsy hyvin sisältä. On myös tärkeää, että kaikki munkit ovat samankokoisia, jotta ne kypsyvät tasaisesti.
 • Öljyä on kuumennettava aluksi korkealle, mutta sen jälkeen se on laskettava keskilämmölle, jotta taikina ei pala eivätkä munkit pääse puhkeamaan.
 • Jätä niiden väliin riittävästi tilaa paistettaessa. Näin varmistetaan tasainen kypsyminen, ja voit kääntää tai siirtää niitä paistamisen aikana.
 • Ne ovat rapeimmillaan heti paistamisen jälkeen, joten älä odota liian kauan ennen kuin kokeilet niitä.

Lue lisää: Herkullinen riisivanukaskakku

Kolumbialainen jouluresepti

Buñuelos de queso costeño eli kolumbialaiset juustomunkit ovat Kolumbiassa joulun tähti. Tämä perinteinen resepti on siirtynyt sukupolvelta toiselle, ja se tuo mukanaan maan gastronomian lämpöä ja aitoutta.

Kuten huomaat, niiden valmistaminen ei ole lainkaan monimutkaista, jos noudatat ohjeita. Kannustamme sinua keräämään tarvittavat ainekset ja kokeilemaan näitä herkullisia suupaloja, jotta voit yllättää perheesi ja ystäväsi. Nauttikaa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.